Eski TBMM Baþkaný Þentop: Ýsrail bayraðý Berlin'de yansýtýlýyor
ABONE OL

Atlas Network, Malezya merkezli Ýslam ve Özgürlük Aðý (ILN), Liberal Düþünce Topluluðu (LDT) ve Karadeniz Stratejik Araþtýrmalar Merkezi (KASAM) iþbirliðinde düzenlenen "11. Uluslararasý Ýslam ve Özgürlük Konferansý" ikinci gününde devam etti.

Eski TBMM Baþkaný Þentop, konferansta yaptýðý konuþmada, Batý hukuku, Ýslam hukuku ve güncel konular hakkýnda deðerlendirmelerde bulundu.

Avrupa'daki hukuk kurallarýnýn herkese eþit uygulanmadýðýný belirten Þentop, þunlarý söyledi:

"Filistin gösterilerinde Almanya'da yaþýna bakýlmaksýzýn ihtiyar, genç, çocuk, kadýn sert bir þekilde gözaltýna alýnýrken öte yandan Ýsrail bayraðý Berlin'de yansýtýlýyor. Ýsrail'le ilgili gösterilere izin veriliyor. Dolayýsýyla ifade hürriyeti, düþünce hürriyeti açýsýndan bakýldýðýnda bunlarýn bir masaldan ibaret olduðu, aile içi mesele olduðu yani Avrupa ülkelerinde olduðu anlaþýlýyor. Bir aktivist söylüyor. Batýlý insan haklarýnýn, Beyaz Batýlý ya da Hristiyan insan için geçerli olduðunu, bunun dýþýna çýkýldýðýnda insan haklarýnýn ayrý bir boyut taþýdýðýný. Biz de bunu ifade ettik."

Þentop, insan haklarý konusunda tüm dünyada ciddi sýkýntýlar bulunduðunu, hukukun uygulanmadýðýný ve milyonlarca insanýn bu yüzden maðdur olduðunu söyledi.

Müslümanlarla ilgili konularda hukukun iþlemediðini belirten Þentop, "Avrupa sýnýrlarý içinde insan haklarý ve tüm meseleler hukuki bir meseleyken, Avrupa sýnýrlarý dýþýna çýkýldýðýnda siyasi bir meseleye dönüþüyor. Bir taraftan da Avrupa'da yaþayan Müslümanlar, bunlarýn da maruz kaldýðý muameleler açýsýndan bakýldýðýnda, bütün o efsunlu özgürlükler paradigmasýnýn aslýnda olmadýðýný görüyoruz. Araþtýrmacýlar daha önceden de görüyordu ama artýk tüm dünyanýn görebileceði bir netliðe kavuþtu bu tablo." deðerlendirmesinde bulundu.

Þentop, Ýslam coðrafyasý, Avrupa ve dünyadaki hukuk kurallarýnýn ortaya çýkýþ süreçlerini anlattý.

Ýslam hukukunun diðer hukuklardan farklarýný aktaran Þentop, þöyle devam etti:

"Ýslam hukukunun oluþumu sýrasýnda hukuk devlet kurumlarý tarafýndan oluþmamýþtýr. Genel olarak müçtehit hukukçularýn faaliyetleriyle oluþmuþtur. Kur'an ve sünnette olan nas dediðimiz temel kurallar var. Bunlar çok az sayýda kurallar. Kadastro ölçümlerinde kullanýlan taþlar gibi temel kurallar. Genel alan ise hukukçularýn yoðun faaliyetiyle ilk dönemlerden itibaren geliþen hukuk üretme faaliyeti, devletin dýþýnda. Dört mezhebin hukukçularý, büyük kurucular. Bunlarýn hiçbiri devlet görevlisi deðil. Sonra bunlarý takip edenler, içtihatlarý geniþletenler de devlet görevlisi deðil. "

Þentop, konuþmasýnýn ardýndan konferansý dinledi.