Uluslararasý Ýþbirliði Platformu (UÝP) tarafýndan 7-8 Kasým tarihlerinde "Geleceðe Köprüler Kurmak: Barýþ, Teknoloji, Sürdürülebilirlik" ana temasýyla düzenlenen 15. Boðaziçi Zirvesi'ne katýlan Ürdün Senatosu Baþkaný Faysal el-Fayiz, AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.
Konuþmasýna iki ülke arasýndaki iliþkilere deðinerek baþlayan Fayiz, bu iliþkilerin, saðlam, seçkin ve tarihi olduðunu, Ürdün Kralý 2. Abdullah ile Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan arasýndaki iliþkinin de çok saðlam olduðunu belirtti.
Türkiye'nin "NATO üyeliði, Avrupa Birliði ve ABD ile güçlü iliþkileri sayesinde Arap-Ýsrail çatýþmasýnýn sona ermesinde etkili rol oynayabilecek önemli bir bölgesel güç" olduðuna dikkat çeken Fayiz, Türkiye'nin yakýn zamanda Ýsrail'e ekonomik yaptýrýmlar uyguladýðýna ve bunun da onun üzerinde etkili bir baský aracý oluþturduðuna dikkat çekti.
- FÝLÝSTÝN MESELESÝNÝN ÇÖZÜMÜ ORTAK DURUÞ GEREKTÝRÝYOR
Filistin meselesinin çözümü için Türkiye ve Ürdün'ün yapabilecekleri hakkýnda da konuþan Fayiz, "Arap ve Ýslam ülkelerinin ortak duruþ sergilemesi gerekiyor. Bu sadece Türkiye ve Ürdün'le olacak iþ deðil. Bütün Arap ve Ýslam ülkelerinin, özellikle de Donald Trump'ýn baþkan seçilmesinden sonra çabalarýný birleþtirmesi gerekiyor." dedi.
"Türkiye, Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri, Ürdün ve tüm Arap ülkeleri, Filistin meselesine çözüm bulunmasýnda ve Filistin halkýnýn kendi kaderini tayin hakkýný kullanmasýnda rol oynayabilir." diyen Fayiz, Filistin meselesinin çözümünün adil ve kapsamlý olmasý ve 1967 sýnýrlarýnda egemen bir Filistin devletinin kurulmasýyla sonuçlanmasý gerektiðini dile getirdi.
Fayiz, "Ýsrail, Gazze ve diðer Arap ülkelerine saldýrýlarýný sürdürdüðü ve barýþ sürecindeki durgunluk devam ettiði sürece barýþ yüzü görmeyecek." dedi.
- ÝSRAÝL, ABD'NÝN DESTEÐÝYLE ULUSLARARASI KARARLARI GÖRMEZDEN GELÝYOR
Gazze'deki saldýrýlarýn baþladýðý 7 Ekim 2023'ten bu yana Batý Þeria'da týrmanan gerilime de deðinen Fayiz, Ýsrail'in, ABD'nin verdiði desteði arkasýna alarak Birleþmiþ Milletler (BM), Uluslararasý Adalet Divaný (UAD) ve Uluslararasý Ceza Mahkemesi'nin (UCM) çýkardýðý uluslararasý kararlarý hiçe saydýðýný dile getirdi.
Fayiz, Arap ve Ýslam ülkelerinin ortak bir duruþ sergilemesinin, Ýsrail üzerinde bu kararlara uymasý konusunda baský oluþturabileceðini aktardý.
- BÖLGEDEKÝ ÇATIÞMA ÇEMBERÝNÝN GENÝÞLEMESÝ
Savaþýn bölgeye yayýlmasýyla ilgili de konuþan Fayiz, "Kimse çatýþma çemberinin geniþlemesini istemiyor ancak Ýran ile Ýsrail arasýndaki karþýlýklý füze saldýrýlarý ve Ýsrail'in Lübnan ve Suriye'ye saldýrýlarý bu çemberin geniþlediðini gösteriyor." deðerlendirmesinde bulundu.
Fayiz, "Çatýþma bu þekilde geniþleyerek diðer ülkelere yayýlýrsa, petrol arzý ve küresel ekonomi üzerinde olumsuz etki oluþturur ve buna çözüm bulmak için de ortak uluslararasý çaba gerekir." dedi.
- BOÐAZÝÇÝ ZÝRVESÝ
Barýþ, teknoloji ve sürdürülebilirlik konularýnýn ele alýndýðý Boðaziçi Zirvesi ile ilgili de konuþan Fayiz, dünyada adaletin olmayýþýndan duyduðu üzüntüyü dile getirdi ve þöyle devam etti:
"Ülkeler, 'zengin kuzey' ve 'fakir güney' ülkeleri olarak ayrýlýyor. Oysaki Afrika, Arap ve Körfez ülkeleri gibi ülkeler muazzam kaynaklara sahip ancak bu ülkeler sürdürülebilir kalkýnma düzeyine çýkmak için iþbirliði yapmýyor."
Fayiz, güney-kuzey ülkeleri ile güney ülkelerinin kendi aralarýnda sürdürülebilir kalkýnmanýn gerçekleþmesi için diyalogun önemine iþaret etti.