Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Baþkaný Zorlu Töre, Artvin'de çeþitli temaslarda bulundu.
Vali Cengiz Ünsal'ý makamýnda ziyaret eden Töre, daha sonra Garnizon Þehitliði'ni ziyaret ederek dua okudu.
Artvin Þehit Aileleri ve Gaziler Derneðini ziyaretinde konuþan Töre, Türk milletinin tarihinde þehitlerin ve gazilerin önemli bir yer tuttuðunu, gittiði þehirde þehitlikleri ziyaret ederek gaziler ve þehit yakýnlarýyla bir araya geldiðini söyledi.
Töre, þehitliði en yüksek mertebe olarak gördüklerini vurgulayarak, "Bana diyorlar ki bu millete hizmet veriyorsun, ben diyorum ki þehitlere yetiþemiyorum. Onlar canlarýný verdiler. Ben bunu yaptým, þunu yaptým diye söylemek büyük bir kibirlilik olur." ifadesini kullandý.
Vatanýn þehitler ve gaziler sayesinde var olduðuna dikkati çeken Töre, þunlarý kaydetti:
"Bize Anadolu topraklarýný ve Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti coðrafyasýný ne Rumlar, ne Yunanlýlar, ne Ýngilizler, ne Fransýzlar, ne Amerikalýlar, Avrupa Birliði ne de Birleþmiþ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi hediye etmiþ deðildir. Kim hediye etti? Orada vuruþa vuruþa bugünlere gelen mücahitler, mukavemetçiler. Mehmetçik geldi kucaklaþtýlar, birleþtiler. Caný cana katarak, kaný kana katarak nefes nefese Kuzey Kýbrýs'ý vatan yaptýk. Bir cumhuriyet kurduk, devletimizi kurduk. Onlarýn bize býraktýðý bir eserdir o. Bu vataný, bu özgürlüðü aziz þehitlerimize borçluyuz."
Harici ve dahili düþmanlara aldanýlmamasý gerektiðine iþaret eden Töre, "Kýbrýs'ta 1964'ten beri Birleþmiþ Milletler Barýþ Gücü askerleri var. Onlar barýþý tesis edemedi. 1974'te kahraman Türk Ordusu 20 Temmuz þafak vakti geldi, hem adada Rumlarýn katledilmesini önlemiþ oldu hem de Kýbrýslý Türkler'in katliamýna son verildi. Barýþýn adý 20 Temmuz'dur, Mutlu Barýþ Harekatý'dýr, kimse bunu þaþýrmasýn." diye konuþtu.
Gazze'ye yapýlan saldýrýlarý hatýrlatan Töre, Avrupa Birliði'nin lider ülkelerinin, siyonist Yahudilere destek verdiðini vurguladý.
Töre, Filistin'i 146 ülkenin tanýmasýna karþýn katliamlarýn devam ettiðine dikkati çekerek, "Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ni sadece Türkiye tanýyor ve Türk ordusu oradadýr, bizim kýlýmýza dokunamýyorlar. Türkiye ve Türk ordusu güçlüdür, caydýrýcýdýr. Uyumayacaðýz, aldanmayacaðýz. 'Barýþ olsun, barýþ olsun' sürekli bunlarý ifade ediyorlar. Savaþ çýkmasýný biz de istemeyiz. Elbette bir anlaþma olsun. 1974'ten beri adada bir barýþ vardýr. Ne Rumlarýn ne de Kýbrýslý Türkler'in can kaybý vardýr. Onlar güneyde yaþýyor, biz kuzeyde yaþýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
Birleþmiþ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ile Avrupa Birliði'nin, KKTC'yi tanýmadýðýna dair söylemlerin olduðuna deðinen Töre, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"Öyleyse mutlaka bir anlaþma lazýmmýþ. Uluslararasý kamuoyunun kabul edeceði bir anlaþma. Nedir bu uluslararasý kamuoyunun kabul edeceði, BM'nin, AB'nin kabul edeceði anlaþma? Türk askeri adadan çekilecek, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti Devleti sonlanacak. Rumlara ciddi anlamda toprak yerleþim yerlerini vereceðiz ve yönetimde bize verilene razý olacaðýz. Egemen eþitlik olmayacak. Biz de diyoruz ki yaðma yok, bu iþ bu defter kapanmýþtýr. Aslýnda 1974'te kapandý ama biz çok geciktik. Yaþasýn Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti, yaþasýn Türkiye, yaþasýn Türk dünyasý."