Filistin'in tanýnmasýyla ilgili 3 aþamalý plana Türkiye'den destek: Bizimle hemfikir olunduðunu görüyoruz
ABONE OL

TBMM Dýþiþleri Komisyonu Baþkaný Fuat Oktay, Norveç'in baþkenti Oslo'da Filistin devletinin tanýnma kararý, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) konusu, Rusya-Ukrayna Savaþý ve terörle mücadele gibi konularda komisyon olarak önemli ve verimli görüþmeler gerçekleþtirdiklerini söyledi.

Oktay, TBMM Dýþiþleri Komisyonu heyetiyle Norveç'teki 2 günlük temaslarýnýn ardýndan, Türkiye'nin Oslo Büyükelçiliði resmi konutunda AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Norveçli yetkililer ve komisyonlarla yoðun ve verimli görüþmeler yaptýklarýný belirten Oktay, bu görüþmelerin gerek Türkiye-Norveç gerekse bölgesel iliþkilere olumlu ve büyük katký sunacaðýný ifade etti.

Görüþmelerde özellikle iki konunun öne çýktýðýný dile getiren Oktay, "Biri gündemde olan Gazze yani Filistin konusu. Norveç bilindiði üzere Filistin'i tanýma kararý almýþ durumda ve 28'inde de bu karar fiilen yürürlüðe girmiþ olacak. Ýrlanda ve Ýspanya ile koordineli olarak alýnan bir karar ama yaþanan bu süreçte yeni tanýyabilecek ülkeler olduðu yapýlan görüþmelerde öne çýktý, bu da sevindirici." dedi.

Oktay, Türkiye olarak Filistin'in tanýnmasýyla ilgili 3 aþamalý bir planý savunduklarýný belirterek, "Gittiðimiz yerde bizimle hemfikir olunduðunu görüyoruz. Birincisi, biran önce kalýcý ateþkesin saðlanmasý, ikincisi insani yardýmlarýn kesintisiz olarak Filistin'e giriyor olmasý, üçüncüsü ise kalýcý çözüme ulaþýlmasýyla alakalý iki devletli bir çözüm. Bu hem Filistin hem Ýsrail tarafýnýn çýkarýna olan ve her iki milleti de güven içine alabilecek bir çözüm." ifadelerini kullandý.

Filistin'in devlet olarak örgütlenmesi ve yapýlanmasý için gerekli reformlarýn deðerlendirilmesiyle ilgili Norveç'te baþlayan sürecin devam edeceðini aktaran Oktay, "26 Mayýs'ta Ýslam Ýþbirliði Teþkilatýnýn (ÝÝT) da katýlacaðý, Norveç ve Avrupa Birliðinin (AB) baþkanlýðýnda bir toplantý gerçekleþtirilecek ve Dýþiþleri Bakanýmýz da burada olacak. Akabinde de buradaki geliþmelere istinaden Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý, Arap ülkeleri ve AB ülkeleriyle ikinci bir toplantý gerçekleþtirip 'Ýki devletli çözümün' hayata geçirilmesi ve yeni bir sürecin baþlatýlmasýyla ilgili çalýþmalar var. Burada da Türkiye olarak bu sürecin içindeyiz, içinde olacaðýz. Sayýn Dýþiþleri Bakanýmýz bu toplantýya da katýlacak. Bu konuyla ilgili görüþ alýþveriþinde bulunduk, son derece de faydalý oldu." diye konuþtu.

- "KIBRIS TÜRKLERÝNÝN SIKINTILARI ÜST DÜZEYDE"

Görüþtükleri ikinci konunun KKTC konusu olduðuna deðinen Oktay, þunlarý kaydetti:

"Yine Norveç hükümetiyle, parlamentoda karþýlýk bulduk ama hükümet nezdinde çok daha sýcak bir karþýlýk bulduk. Dýþiþleri Bakaný (Espen Barth Eide) bildiðiniz gibi Birleþmiþ Milletler (BM) Özel Kýbrýs Temsilcisi olduðu için süreci de sorunu da yakinen bilen bir bakan. Kýbrýs Türklerinin sýkýntýlarý, özellikle ambargolar nezdinde üst düzeyde. Biz bunu dile getirdik ve bunun da sonlandýrýlmasýyla ilgili arzumuzu, dileklerimizi ifade ettik ve gittiðimiz her yerde de bunu ifade ediyoruz. Burada sayýn bakandan aldýðýmýz cevap bizi son derece memnun etti. O dönem Crans Montana'daki sürecin içerisinde kendisi de olan sayýn bakanýn ifade ettiði gibi, Türkiye ve KKTC çözüm konusunda her þeyi yapmýþtýr ama ona raðmen karþý uzlaþmadan uzak olan taraf oldu. Bugün Türkiye'nin artýk federasyon deðil, baðýmsýz iki egemen toplum esasýna dayalý bir çözümü savunmasýnýn da sürpriz olmadýðý, olmayacaðý dolayýsýyla Kýbrýs üzerindeki ambargolarýn da kaldýrýlmasý konusuna sýcak baktýklarýný görüyoruz. Bununla ilgili ortak çalýþabileceðimiz birçok alan var."

Oktay, "Diðer ana gündem maddelerimiz ise terörle mücadele konusu, Rusya Ukrayna konusuydu. PKK ve Suriye ile Irak'taki uzantýlarý PYD/YPG ve burada tabi FETÖ konusu. Bunlarla ilgili iþbirliði konularýný yine gündeme getirdik ve görüþ alýþveriþinde bulunduk. NATO ortaklarý olarak terörle mücadelenin önemi ve ambargolarýn kesinlikle söz konusu olmamasý gerektiðini ifade ettik. Hem parlamentodaki muhataplarýmýzdan hem dýþiþleri nezdinde olumlu yaklaþýmlar görüyoruz. Bu da bizi memnun eden konulardan birisi." þeklinde konuþtu.

- "TÜRKÝYE, BÖLGEDE ÖNEMLÝ BÝR AKTÖR"

Rusya-Ukrayna konusunda Türkiye'nin tezini bir kez daha burada vurguladýklarýný belirten Oktay, "Ukrayna'nýn kesinlikle baðýmsýzlýðýný ve toprak bütünlüðünü tanýyan bir ülkeyiz. Kýrým'ýn iþgalini de tanýmayan ülkelerin baþýnda geliyoruz. Buna raðmen þunu söylüyoruz, bölgede bir savaþ var, bir sorun var, bir çatýþma var, bu çatýþmanýn durdurulabilmesi için her iki tarafla da saðlýklý bir iletiþimin devam etmesi gerekiyor. Dolayýsýyla bu saðlýklý iletiþimi devam ettirecek ülke olarak Türkiye'yi görüyoruz. Aslýnda herkes farklý fikirler söylese de Türkiye'nin bölgede çok önemli bir aktör olduðunu kabul ediyor. Ayný yaklaþýmý Norveç'te de gördük." dedi.

Bölgesel birçok konuda da görüþ alýþveriþinde bulunduklarýný anlatan Oktay, "Bunlardan biri de Azerbaycan-Ermenistan konusu. Karabað sorununun çözümünden sonra bölgesel kalkýnma ve istikrar açýsýndan belki barýþ anlaþmasýna ilk defa bu kadar yakýnlaþtýlar. Türkiye olarak bizim tezimiz hep þu oldu, iki ülke birbiriyle görüþüp baþkalarýný bu sürece katmadýklarý sürece barýþ daha yakýnýdýr. Burada barýþ anlaþmasýna ulaþmak için ve Ermenistan'ý buna teþvik etmekle alakalý tüm Batýlý ülkelerin desteklerini istedik. Azerbaycan'ýn her türlü görüþmenin içinde tutulmasýyla ilgili görüþlerimizi ifade ettik. Burada yine sýcak ve olumlu bir tepki aldýðýmýzý ifade edebilirim." deðerlendirmesinde bulundu.

  • Fuat Oktay
  • Filistin Tanýnmasý
  • Ýki Devletli Çözüm