G-20'nin yuvarlak masasýna damga vuran mücadele! Altun: Ýsrail kaynaklý 250 yalaný ifþa ettik
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýnca Brezilya'nýn Rio de Janeiro kentinde G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde "Küresel Yönetiþimde Dezenformasyonla Mücadele: G20'nin Rolü ve Uluslararasý Ýþ Birliði" temalý yuvarlak masa toplantýsý düzenlendi.

Toplantýda katýlýmcýlara video mesajla hitap eden Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, hýzla deðiþen dünyada, teknolojik geliþmelerle birlikte iletiþim ve medya ekosisteminin radikal deðiþimler yaþadýðýný belirtti.

Her teknolojik yeniliðin saðladýðý önemli faydalarla beraber bir dizi sorunun oluþmasýna da yol açtýðýna dikkati çeken Altun, bu sorunlar listesinin en baþýnda "bilgi düzensizliði" adý verilen, doðru bilginin dezenformasyon, mezenformasyon, malenformasyon gibi yalan ihtiva eden içerikler tarafýndan kuþatýlmasýnýn yer aldýðýný vurguladý.

Bilgi akýþýnýn bu denli kolaylaþtýðý ve hýzlandýðý bir dönemde, doðru bilgiye eriþimin hiç olmadýðý kadar güçleþtiðine iþaret eden Altun, "Bizler buna 'hakikat krizi' diyoruz. Yalanýn sýradanlaþmasý, hakikatin önemsizleþmesi." ifadelerini kullandý.

Altun, hakikat krizini besleyen ve derinleþtiren en önemli unsurun, dezenformasyon ve türevleri olduðuna vurgu yaparak, son dönemde ülkelerin iç sorunlarýný da aþan dezenformasyonun, uluslararasý alanda da sorunlarý büyüten bir tehdit halini aldýðýný aktardý.

Dezenformasyonun, uluslararasý iliþkilerde ve özellikle de kriz alanlarýnda bir enstrüman olarak kullanýldýðýna ve bunun da kutuplaþmaya, ýrkçýlýða, Ýslamofobiye, yabancý düþmanlýðýna yol açtýðýna dikkati çeken Altun, "Özellikle Ýsrail'in 1 yýlý aþkýn süredir Filistinlilere uyguladýðý insanlýk dýþý soykýrýmda sadece insaný deðil, ayný zamanda hakikati katletmesi ve adeta bir yalan makinesi gibi sürekli dezenformasyon üretmesi tam da dezenformasyonun kriz ve çatýþmalarý tetiklemesi sorununun bir somut örneðidir." deðerlendirmesinde bulundu.

- "TÜRKÝYE ÝLETÝÞÝM MODELÝ'NDE HAKÝKATÝN TA KENDÝSÝ YER ALIYOR"

Altun, küresel yönetiþim açýsýndan bakýldýðýnda, dezenformasyonun bilgi sorununun ötesine geçtiðini, uluslararasý kuruluþlarýn güvenliklerine ciddi anlamda zarar verdiðini ve karar alma süreçlerini baltaladýðýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Türkiye olarak bizler dezenformasyona karþý hakikati korumanýn ve hakikat krizlerini engellemenin amansýz güçlü bir mücadelesini vermeye çalýþýyoruz. Bu mücadelemiz ulusal sýnýrlarda olduðu kadar, Ýsrail'in saldýrýlarýný gizlemek için baþvurduðu dezenformasyonlarý tüm dünyada ifþa etme çabalarýný da kapsamaktadýr. Bu çerçevede bizlerin son 1 yýlda Ýsrail kaynaklý 250'den fazla dezenformasyonu belgelediðimizi ve bunu dünya kamuoyuyla paylaþtýðýmýzý özellikle belirtmek isterim. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde hayata geçirilen Türkiye Ýletiþim Modeli'nin merkezinde bizzat hakikatin ta kendisi vardýr."

Altun, dezenformasyonun yol açtýðý hakikat krizini aþmak ve hem bölgesel hem de küresel barýþý sürdürülebilir kýlmak için dezenformasyonla mücadelenin uluslararasý iþbirliðiyle mümkün olabileceðine iþaret etti.

G20 gibi platformlarýn bu mücadelede öncü bir rol üstlenmesi gerektiðinin altýný çizen Altun, "G20 ülkeleri olarak bizlerin, bilgi paylaþýmý, ortak politika geliþtirme ve dijital platformlarla iþbirliði yapma konularýnda birlikte hareket etmesi, dezenformasyonun yýkýcý etkilerinin en aza indirilmesine katký saðlayacaktýr." ifadelerini kullandý.

Altun, Türkiye'nin, G20 ülkeleri ile medya okuryazarlýðýný artýrmaya yönelik projeler üretmek, hýzlý bilgi doðrulama yani teyit sistemleri oluþturmak ve dezenformasyon kampanyalarýna karþý etkili çözümler geliþtirmek üzere her türlü iþbirliðine açýk olduðunu vurguladý.