Gayriresmi yemek öncesi Türk tarafýndan net mesaj: Þartlarýmýz açýk
ABONE OL

KKTC Cumhurbaþkaný Tatar, New York'ta 15 Ekim'de Rum lideri Hristodulidis ile bir araya geleceði gayriresmi yemek öncesi AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Kýbrýs'ta bundan sonra yapýlacak bir anlaþmanýn iki devletin iþbirliði þeklinde olacaðýný belirten Tatar, söz konusu yemekte karþý tarafa milli siyaset olarak benimsedikleri "egemen eþitlik ve eþit uluslararasý statü" þeklindeki tezlerini anlatma fýrsatý bulacaklarýný kaydetti.

Tatar, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, BM 79. Genel Kurulunda yaptýðý konuþmada, uluslararasý kamuoyuna KKTC'nin tanýnmasý yönündeki çaðrýsýnýn kendileri için deðerli olduðunu dile getirerek, Kýbrýs konusunda artýk federasyon temelli müzakerelerin gündemlerinde olmadýðýný ifade etti.

KKTC Cumhurbaþkaný Tatar, Rum lideri Hristodulidis ile bir araya gelecekleri yemeðin hiçbir ajandasý olmayan 3'lü formatta yapýlacaðýný söyleyerek, Rum tarafýnýn, Kýbrýs'taki iki kesim arasýnda 2017'de Crans-Montana'da yarým kalan görüþmelerin kaldýðý yerden devam etme arzusunda olduðunu, Kýbrýs Türklerinin müktesep haklarýnýn kabul edilmeden ve açýk ve net olan þartlarýn yerine getirilmeden resmi görüþme sürecinin asla baþlamayacaðýný vurguladý.

Kýbrýs Türkü'nün hür iradesinin eseri olan devletin mutlak parçasý olmadýðý bir anlaþmanýn mümkün olmadýðýna iþaret eden Tatar, þunlarý kaydetti:

"Rumlar ile görüþmeler konusunda bizim þartlarýmýz açýk ve net. Egemenliðimiz tatmin edildiði zaman görüþme sürecine baþlanabilir. Egemen eþitliðimizin tescil edilmesi gerekir. Yemekte egemenliðimizin tatmini anlamýnda, KKTC'ye doðrudan uçuþlar ve ticaretin baþlamasý, haksýz yere ticaret, spor, müzik ve devletler arasý görüþmeler konusunda uygulanan çað dýþý ambargo, izolasyon ve engellemelerin kaldýrýlmasý gerektiðini muhataplarýma anlatacaðým."

Cumhurbaþkaný Tatar, iki devletli, egemen eþit ve eþit uluslararasý statüye sahip siyasetlerinden geri adým atmayacaklarýný da dile getirerek, "Bu yemek bizim tezlerimizi anlatmak açýsýndan fýrsattýr." diye konuþtu.