Oktay, bir YouTube kanalýnda yayýnlanan röportajýnda siyasi gündeme iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.
AK Parti'nin 20 yýlda yaptýðý en büyük icraatýn baþýnda, topluma ve gençlere öz güven kazandýrmasýnýn yer aldýðýný belirten Oktay, dünyada Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlýðýnýn ayrýcalýk olduðu bir döneme gelindiðini söyledi.
Oktay, Türkiye Yüzyýlý'nýn bir üstyapý olduðunu ve onun altyapýsýnýn geçmiþteki 20 yýlda hazýrlandýðýna iþaret ederek, þöyle konuþtu:
"Bu altyapýyý oluþturmadan, güçlü iletiþim altyapýsýný oluþturmadan, sizin ekonomik anlamda, toplumsal anlamda kalkýnma þansýnýz yok. Sizin enerjiyle ilgili sorununuz varsa yani bu doðal gazdýr, bu elektriktir veyahut bu baþka bir þeydir. Sizin kalkýnma veya býrakýn Türkiye Yüzyýlý'ný, geleceðe güvenle bakma þansýnýz yoktur. Türkiye, bu 20 yýlda altyapý sorununu çözdü. Muhteþem bir kara yolu ve hava yolu aðýyla. Þimdi deniz yollarýyla buna girdi ve demir yolu aðýný çok ciddi þekilde güçlendirmeye baþladý. Ulusal anlamda da deðil uluslararasý anlamda. Yani dýþarýdan gelen birisi bile baktýðýnda hayran kalýyor, hayret ediyor ve þimdi müteahhitlerimize bakýyorsunuz dünyadaki en iyilerden, Çin'den sonra zannediyorum ikinci sýrada. Þimdi bunu 20 yýlda tamamlýyorsunuz. Yani gerideki 80 yýlda yapýlanýn üzerine 20 yýlda çok daha fazlasýný koyuyorsunuz. Onun için diyoruz ki '20 yýlda, 80 yýlda yapýlamayan yapýldý.' diye."
Türkiye'nin sahip olduðu sondaj ve sismik gemileriyle enerji alanýnda yerlileþme ve millileþme hamlesi yaptýðýna dikkati çeken Oktay, bu ruhla hareket edildiðinde Karadeniz'de doðal gazýn, Gabar Daðý'nda petrolün ortaya çýkabildiðini ifade etti.
Oktay, Türkiye'nin diðer ülkelerle yürüttüðü iliþkiler sayesinde, dýþa baðýmlý olduðu enerji alanýnda bir enerji üssü olma yolunda ilerlediðine dikkati çekerek, þunlarý söyledi:
"Uluslararasý diplomaside de uluslararasý alanda da güvenilirlik gerektiriyor. Recep Tayyip Erdoðan faktörü burada ortaya çýkýyor. Bunu saðlayan ne? Aslýnda diplomatik alanda kurulan ama lider diplomasisine dayalý, Recep Tayyip Erdoðan'ýn kendi kurduðu, ama ayný þekilde de kendisine olan güvenin oluþturduðu, ülkeye güvene dönüþen, ekiplerin de ayný yönde çalýþtýðý, bir ekip olarak da güven verdiði bir ortamda iþte enerji üssü olarak size dönüyor."
Savunma sanayinde saðlanan baþarýnýn arkasýnda siyasi iradenin bulunduðunu dile getiren Oktay, Türkiye'nin hem bölgesinde hem dünyada kendisine raðmen senaryo yazan ve hayata geçirmeye çalýþan yapýlara, içerideki vesayete karþý yaptýðý gibi dýþ vesayetlere de meydan okuma noktasýna geldiðini ifade etti.
Oktay, Türkiye'nin bu kapasiteye ulaþmasýnda baþkanlýk sisteminin önemli bir rol oynadýðýný, bunun "tek adam" sistemi olmayýp çok ciddi bir istiþare mekanizmasýyla çalýþtýðýný ve Türkiye'nin bu sayede krizlere karþý daha esnek ve dinamik hale geldiðini belirterek, þunlarý kaydetti:
"Þimdi bunun kaybedilme riskine baktýðýnýzda bir altýlý masa diye bir þey çýktý. Güya ümit vadeden þekilde çýktý. Toplumumuz, çok hýzlý bir þekilde de gördü; býrakýn topluma ümit olabilmeyi, kendisine umut olmaktan uzak, kendi sorunlarýný konuþabilmekten dahi aciz bir yapý olduðu ortaya çýktý. Þimdi 6 tane vatandaþýn, bir de görünür görünmez saðýnda solunda bir ton diðerlerini koyun, karar almasý, hýzlý karar almasý ve bunu ayný kararlýlýkla uygulayabilmesi mümkün mü? Yani gerektiði zaman Libya'ya girecek. Yani oradaki deniz yetki alanlarýný netleþtirecek. Aslýnda bu da bir meydan okumadýr. Kime meydan okumadýr, ses nereden geliyor oraya yaptýðýmýzda? Rum'dan geliyor, Yunanistan'dan geliyor. Bunlar normal, çünkü iþte kimin gelip kimi tebrik ettiðini görüyoruz deðil mi? Dün Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný'ný Atina'nýnki gelip tebrik ediyordu, 'Yanýndayýz kardeþim' diye. Kardeþliðin nerede olduðu belli, o yanýnda olan kardeþine söyle, Genelkurmay Baþkaný'na söylesin, Bodrum'u arkasýna alan resimler koymasýn oraya. Bu tür fotoðraflara Türkiye müsaade etmez ve gereðini yapar. 'Ansýzýn geleceðiz' dediðinde Türkiye boþ konuþmaz, söylerse yapar. Hele Recep Tayyip Erdoðan hiç boþ konuþmaz. Dolayýsýyla bu 6 kiþinin, bu 8 kiþinin, 7 kiþinin, neyse sayýlarý artýk kendileri de bilmiyor, daha bir cumhurbaþkaný adayýný bile belirlemekten aciz olan bu yapý, cumhurbaþkaný adayý her kimse 'Bizim söylediðimize uymak zorunda' dedikleri bir kukla arýyorlar."
Togg projesinin muhteþem zamanlamayla hayata geçirildiðini belirten Oktay, elektrikli araçlarýn cazibesinin arttýðý bir dönemde, esasen bir "akýllý sistem" olan Togg'un her türlü otomasyon ve biliþim altyapýsýný içerdiðini, týpký akýllý telefonlar gibi güncellenip yeni fonksiyonlar kazanabileceðini ifade etti.