Görüþme sonrasý kritik açýklama! Orban: Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan destek istedim
ABONE OL

Macaristan Baþbakaný Orban, NATO Zirvesi vesilesiyle bulunduðu Washington'da Cumhurbaþkaný Erdoðan'la gerçekleþtirdiði görüþmeye dair sosyal medya hesabýndan paylaþým yaptý. Orban paylaþýmýnda, "Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, barýþ misyonumuz için önemli bir ortaktýr. Türkiye, Rusya-Ukrayna savaþýnda savaþan taraflar arasýnda baþarýyla arabuluculuk yapan tek ülkedir" ifadelerini kullandý.

"ERDOÐAN'DAN BARIÞ MÝSYONUMUZDA BÝZE DESTEK OLMASINI ÝSTEDÝM"

Görüþmenin ardýndan videolu mesaj da yayýnlayan Macar lider, "Burasý Washington. Burada barýþ misyonuna devam ediyoruz. Türkiye Cumhurbaþkaný Sayýn Erdoðan ile görüþmem az önce sona erdi. En önemli gündem maddesi, Rusya-Ukrayna savaþýydý. Bu savaþ, beklenildiði üzere yeni ve her zamankinden daha vahþi bir safhaya girdi. Acýyý sona erdirmek istiyorsak barýþa ve barýþ giriþimlerine ihtiyacýmýz olduðu açýk. Türkiye, savaþ sýrasýnda barýþýn tesisinde vazgeçilmez bir oyuncu olduðunu zaten kanýtladý. Cumhurbaþkaný Erdoðan, Karadeniz'deki tahýl sevkiyatlarý konusunda Rusya-Ukrayna anlaþmasýný sonuçlandýrabilen tek baþarýlý devlet adamý oldu. Cumhurbaþkaný'ndan (Erdoðan'dan) barýþ misyonumuzda bize destek olmasýný istedim. Savaþan taraflarýn pozisyonlarý halen birbirine uzak. Ancak barýþýn dostlarý güçlerini birleþtirirse birlikte barýþ istikametinde bir sonraki adýmý atabiliriz" dedi.

ORBAN'IN BARIÞ MÝSYONU

Macaristan Baþbakaný Orban, ülkesinin 1 Temmuz itibarýyla AB Konseyi Dönem Baþkanlýðýný devralmasýnýn ardýndan Ukrayna için bir barýþ misyonu baþlatmýþ, 2 Temmuz'da Kiev'de Ukrayna Devlet Baþkaný Vladimir Zelenskiy, 5 Temmuz'da Moskova'da Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, 8 Temmuz'da da Pekin'de Çin Devlet Baþkaný Xi Jinping ile bir araya gelmiþti. AB liderleri, Orban'ýn Moskova ziyareti için Brüksel'den yetki almadýðýný ve AB'yi temsil etmediðini açýklamýþtý.