Güçlü Avrupa için Türkiye þart
ABONE OL

Geçen yýl kopma noktasýna gelen Türkiye ve AB iliþkileri, Almanya ve Fransa ile liderler bazýnda görüþmelerin ardýndan yeniden bahar havasýna bürünürken, Türkiye baþta FETÖ ve PKK’yla mücadele ile vize muafiyeti konularýnda somut adýmlar da atýlmasýný bekliyor. Türkiye’nin duruþunda bir deðiþiklik olmamasýna raðmen AB’den gelen olumlu sinyallerin nedenleri arasýnda baþta Suriye, Kudüs, Katar ve Ýran krizlerinde de görüldüðü üzere ‘Avrupa’nýn Türkiyesiz Ortadoðu ve dünya siyasetinde etkili olamadýðý’ gerçeðinin etkiliði olduðu kaydedildi. 

GABRÝEL’DEN TÜRK ÇAYI

Önce Almanya Dýþiþleri Bakaný Sigmar Gabriel, Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu’yla Antalya’da bir araya geldi. Ardýndan medyasýnýn tepkisine aldýrýþ etmeyen Gabriel, Almanya’da bir araya geldiði Çavuþoðlu’na evinde elleriyle Türk çayý ikram etti. Alman basýnýnda terör örgütleri FETÖ ve PKK ile mücadele edilmesi konusunda Türkiye’nin talepleri doðrultusunda adým atýlmasý gerektiði konusunda haberler çýkmaya baþladý. 

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn, Alman mevkidaþý Frank-Walter Steinmeier ile telefonla görüþmesi ve Fransa Devlet Baþkaný Emmanuel Macron’la Elysee Sarayý’nda gelecekte birlikte çalýþmaya yönelik pek çok ikili anlaþmaya imza atmasý, ardýndan AB Komisyonu Baþkaný Jean Claude-Juncker’ýn “Türkiye ile konuþmayý sürdürmeliyiz” sözlerinin gelmesi dikkat çekti. Henüz bir yýl önce Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ‘Türkiye’yle AB üyelik görüþmelerinin dondurulmasýný’ gündeme getirirken Avrupa ile Türkiye’nin bugünlerde karþýlýklý ýlýmlý mesajlarýn verdiði görüldü. 

Türkiye-Almanya iliþkilerinde ýlýmlý açýklamalara ve buna karþýn Türk-Alman medyasýnda bu yakýnlaþmayý engellemeye yönelik giriþimlere dikkat çeken Avrupa Türk Demokratlar Birliði (UETD) Baþkaný Zafer Sýrakaya, þunlarý söyledi: 

FETÖ SORGULANIYOR

“Alman ve Avrupa medyasýnda FETÖ’nün sadece bir STK yapýsý olmadýðýnýn en azýndan sorgulanmaya baþlandýðýný ve siyaset gündeminin yumuþadýðýný görüyoruz ki bu önemli bir adým. Bu, Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn iþaret ettiði noktaya yaklaþýldýðýný gösteriyor. Her iki ülkenin birbirine ihtiyacý var. Enerji ithalatý ve ihracata baðlý olan Alman ekonomisi için Türkiye iliþkiler, mülteci sorunu gibi diðer konularla birlikte çok önemli. Türkiye üzerine düþen her þeyi yaparken Almanya ve Avrupa’nýn FETÖ, PKK, DHPKC ile mücadele ve Gümrük Birliði’nin güncellenmesi gibi konularda Türkiye’nin beklentilerine yanýt vermelidir. Ýki tarafta, kazan kazanla kazanacaktýr.”

‘AB sorunlarýný aþmak için Ankara’yla hareket etmeli’

AK Parti Ýstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroðlu, Türkiye’nin bu yakýnlaþmada baþta Almanya olmak üzere Avrupa’dan PKK ve FETÖ ile mücadelede somut adýmlar atýlmasýný beklediðini vurguladý. “Çavuþoðlu ve Gabriel’in karþýlýklý ziyaretleri çok önemli geliþme. Ama PKK’nýn sadece sokak eylemlerinin deðil haraç toplamasý ve dernek adý altýnda faaliyetlerine, 15 Temmuz’un darbeci subaylarýnýn iadesine el atýlmalý” diyen Yeneroðlu, Türkiye-Almanya-Fransa hattýndaki olumlu havanýn nedenleri arasýnda Türkiye’nin Suriye, Katar, Kudüs ve Ýran krizlerinde oyun kurucu olurken AB’nin Ortadoðu’da hiçbir varlýk gösterememesinin de etkili olduðuna dikkat çekti. Yeneroðlu, þöyle devam etti: “AB’nin stratejik sorunlarýný aþmasý, kendi içlerine hapsolmamalarý için Türkiye ile birlikte hareket etme ve ortak bir nokta bulma zorunluluklarý olduðunu biliyorlar. ‘Üyelik gibi sorunlu konularýn görüþmesini erteleyelim ama güvenlik ve ekonomi konusunda iþbirliðini geliþtirelim’ diyorlar.”

ALMAN DEVLETÝ ÇUKURDAN ÇIKMAYA ÇALIÞIYOR

‘Üslupta düzelme ve medeni iliþkilere yakýþan bir dil kullanma çabasýna’ raðmen Avrupa-Türkiye iliþkilerini ‘pozitif’ yorumlamak için erken olduðunu belirten AK Parti Ýstanbul Milletvekili Metin Külünk, Gümrük Birliði ve Brexit benzeri süreçlere ve terör örgütü üyeliðinden tutuklanmýþ Alman vatandaþlarýnýn durumuna yönelik açýklamalara ve Türkiye düþmaný yayýnlara da dikkat çekti. Külünk, þunlarý söyledi: 

ADIM ATMALILAR

“Kronik bir Erdoðan düþmanlýðý kampanyasýna yenik düþen Alman siyaseti ve devlet aklý hýzla bu çukurdan çýkmaya çalýþmakta ancak çevresel etkilerden ve kendi kamuoylarýnda yarattýklarý seviyesizlikten kurtulmanýn yollarýný aramaktadýr. Türkiye’den bekleyecekleri bir adým yoktur. Tam aksine Türkiye’ye karþý atacaklarý, atmalarý gereken birçok adým var. Türkiye’nin ne Almanya’yý ne de Avrupa’yý bekleyecek, ‘nazlayacak’ lüksü ve zamaný yoktur. Türkiye güçlü lideri Erdoðan’ýn liderliðinde 2023 hedeflerine kararlý ve emin adýmlarla yürüyüþüne devam etmektedir. Küresel ve bölgesel hedeflerimize ve bölgesel barýþ için çabalarýmýza, baþkalarýnýn kafa karýþýklýðý sebebiyle ara veremeyiz. Yeni Türkiye’yi anlayan ve gelecek için birlikte çalýþmak isteyen bir Almanya ve Avrupa bizimde arzumuzdur ancak buna sadece bizim karar vermemiz ya da istememiz yetmemektedir.”

BALKANLAR’DA 

FETÖ’nün kökünü kazýyacaðýz

Cumhurbaþkaný Erdoðan: Terörle mücadeleyi görüþtük. FETÖ’nün Balkan coðrafyasýndan kökünün kazýnmasý için çalýþmalarýmýzý dostlarýmýzýn da desteðiyle sürdüreceðiz. 

Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Hýrvatistan Cumhurbaþkaný Kolinda Grabar Kitarovic Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi’nde görüþmenin ardýndan ortak basýn toplantýsý düzenledi. Erdoðan, özetle þunlarý söyledi:

- ÖNEM VERÝYORUZ: Balkanlarda barýþ, istikrar ve refahýn yaygýnlaþtýrýlmasýnda Hýrvatistan ile olan iþ birliðimize önem veriyoruz. Ýki ülkenin baþta Balkanlar olmak üzere bölgesel ve uluslararasý platformlarda daha yakýn iþ birliði içinde olmalarýnýn bölgesel barýþa ve istikrara hizmet edeceðini düþünüyorum. Avrupa’nýn bütünleþmesiyle bölgesel uyum ve iþ birliðinin güçlendirilmesi yönünde ortak hedefleri paylaþýyoruz.

- MUTABIK KALDIK: Görüþmelerimizde ülkelerimizi yakýndan ilgilendiren bölgesel ve uluslararasý konularý ele aldýk. Her þeyden önce siyasi, askeri, kültürel, ekonomik ticari iþbirliklerimiz önem arz ediyor. Türkiye ile Hýrvatistan’ýn uluslararasý alandaki iþ birliðinin daha da pekiþtirilmesi konusunda mutabýk kaldýk.

- KUDÜS OYLAMASI: 21 Aralýk’ta Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu’nda Kudüs’e iliþkin sunulan karar tasarýnýn oylamasý da deðerlendirme fýrsatýmýz oldu. Hýrvatistan’ýn önümüzdeki süreçte Kudüs konusundaki tutumunun inanýyorum ki yapýcý bir anlayýþla gözden geçirecektir. Ýçinde bulunduðumuz hassas dönemde tüm ülkelerin Ýsrail-Filistin sorununun çözümünü zorlaþtýracak adýmlar atmaktan kaçýnmasý gerektiðini düþünüyorum.

- TERÖRLE MÜCADELE: Terörle mücadele konusunu da Sayýn Cumhurbaþkaný ile etraflýca ele aldýk ve bu konuyla ilgili kendileri de Feto terör örgütünün Balkan coðrafyasýndan kökünün kazýnmasý için çalýþmalarýmýzý dostlarýmýzýn da desteðiyle sürdüreceðiz ve bu konudaki hassasiyetleri sebebiyle de kendilerine teþekkür ediyorum.

TÜRKÝYE’YE MÝNNETTARIZ

Hýrvatistan Cumhurbaþkaný Kitarovic, Hýrvatistan’ýn, Türkiye’ye milyonlarca göçmene sunduðu imkanlardan dolayý minnettar olduðunu belirterek, “Türkiye göçmenlere sadece çatýþmasýz bir ortam sunmakla kalmýyor, geliþmeleri için eðitim ve saðlýk olanaklarý da saðlýyor” dedi. Türkiye’ye, AB’ye giriþ sürecinde haksýzlýk yapýlýp yapýlmadýðýna iliþkin bir soruya ise Kitarovic, “Türkiye’nin AB yolunda tutulmasý Birlik açýsýndan hayýrlýdýr” ifadesini kullandý.

KÜLLÝYE’DE HIRVAT ZÝRVESÝ

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, çalýþma ziyareti için dün Türkiye’ye gelen Hýrvatistan Cumhurbaþkaný Kolinda Grabar Kitarovic’i Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi’nde resmi törenle karþýladý. Ýki ülke milli marþlarýnýn çalýnmasýnýn ardýndan Erdoðan ve konuk Cumhurbaþkaný Kitaroviç, baþ baþa ve heyetlerarasý görüþme yaptý. Ýki lider daha sonra ortak basýn toplantýsý düzenledi.