Güney Afrika'dan Türkiye açýklamasý: Memnuniyetle karþýladýk
ABONE OL

Bakan Lamola, yürütme baþkenti Pretorya'da düzenlenen basýn toplantýsýnda, Türkiye'nin soykýrým davasýna müdahil olmasýna iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin davaya müdahil olmasýný memnuniyetle karþýladýklarýný belirten Lamola, bu durumun davanýn saðlamlýðýna delil teþkil ettiðini söyledi.

Lamola, bunun davaya yeni bir bakýþ açýsý kazandýracaðýný belirterek, "Türkiye'nin müdahil olmasý Divan'ýn konuya yeni bir perspektiften bakmasýný saðlayacak." dedi.

UAD'DE ÝSRAÝL ALEYHÝNE AÇILAN SOYKIRIM DAVASI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 1948 tarihli Birleþmiþ Milletler (BM) Soykýrýmýn Önlenmesi ve Cezalandýrýlmasý Sözleþmesi'ni ihlal ettiði gerekçesiyle 29 Aralýk 2023'te Ýsrail aleyhine UAD'de dava açmýþtý.

Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyet teþkil etmesi sebebiyle UAD'den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istemiþ ve tedbir talebine iliþkin duruþmalar 11-12 Ocak'ta Hollanda'nýn Lahey kentindeki Barýþ Sarayý'nda yapýlmýþtý.

Divan, 26 Ocak'ta açýkladýðý tedbir kararlarýnda, Ýsrail'in Filistinlilere yönelik soykýrým fiillerinin iþlenmesini önlemek için, Gazze'ye temel hizmetler ve insani yardýmýn saðlanmasý için ve soykýrým delillerinin yok edilmesini önlemek için etkili ve acil tedbirler alýnmasýna hükmetmiþti.

Ýsrail'in bu tedbir kararlarýna uymamasý üzerine Güney Afrika, 6 Mart ve 10 Mayýs'ta yaptýðý baþvurularda UAD'den acilen yeni tedbirlere hükmedilmesini talep etmiþti.

Divan, 28 Mart ve 26 Mayýs'ta aldýðý kararlarda, özellikle Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýný durdurmasý ve insani yardýmlarýn Filistinlilere ulaþmasýnýn saðlamasý için ek tedbirlere hükmetmiþti.

Davaya müdahil olmak için 8 Aðustos'ta UAD'ye bildirimde bulunan Türkiye, Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve Ýspanya'nýn ardýndan UAD'deki Güney Afrika-Ýsrail arasýndaki soykýrým davasýna müdahillik bildiriminde bulunan 7'inci ülke olmuþtu.