Girne'deki Boðaz Þehitliði'nde yapýlan törene, Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Baþkaný Zorlu Töre, Baþbakan Ünal Üstel, Baþbakan Yardýmcýsý, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakaný Fikri Ataoðlu, Dýþiþleri Bakaný Tahsin Ertuðruloðlu, Türkiye'nin Lefkoþa Büyükelçisi Ali Murat Baþçeri, Kýbrýs Türk Barýþ Kuvvetleri Komutaný Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutaný Tümgeneral Zorlu Topaloðlu, askeri erkan, kurum ve kuruluþlarýn temsilcileri ile vatandaþlar katýldý.
Anýta çelenklerin býrakýlmasýyla baþlayan tören, saygý duruþu ve Ýstiklal Marþý'nýn okunmasýyla devam etti.
Cumhurbaþkaný Tatar, burada yaptýðý konuþmada, 15 Temmuz 2016'da FETÖ'nün dýþ güçlerce desteklenen ve yönetilen bir darbe giriþiminde bulunduðunu, bununla ana vatan Türkiye'yi karýþtýrmak istediklerini ve milli iradeyi hedef aldýklarýný söyledi.
Darbe giriþimiyle Kýbrýs Türk halkýnýn güvenliðinin de etkilendiðini belirten Tatar, Türk milleti olarak bu giriþimle tehlikeli bir süreçten geçtiklerini vurguladý.
Tatar, 15 Temmuz 2016'dan bugüne kadar yapýlan çeþitli çalýþmalar ve alýnan tedbirlerle Türkiye ve KKTC'nin güvenliði için önemli adýmlar atýldýðýna dikkati çekerek þu ifadeleri kullandý:
"KKTC makamlarýnýn aldýðý tedbirlerle de FETÖ'nün faaliyetlerine son verilmesi için burada da gayret gösterilmiþtir. Dýþ güçlerin buralarda yaptýklarý sinsi çalýþmalarýn devam edebileceði endiþeleriyle çok dikkatli olunmasýnda büyük fayda vardýr. Bugün hem þehitleri anýyoruz hem de büyük cesaretle elde edilen zaferin sevincini paylaþýyoruz."
FETÖ'nün darbe giriþiminin baþarýlý olmasý halinde "Kýbrýs'taki Türk askerinin Mersin'e çekilmesine" yönelik yorumlarýn yapýldýðýný hatýrlatan Tatar, Kýbrýs Rum kesiminden de "keþke daha baþarýlý olsaydý da biz bayraðýmýzý Girne'de göndere çekseydik" þeklinde açýklamalar olduðuna iþaret etti.
Tatar, 15 Temmuz'un Kýbrýs Türk tarihi açýsýndan da önemli bir gün olduðunu vurgulayarak, 15 Temmuz 1974'te Yunanistan'daki cunta ile EOKA milislerinin Makarios'u darbeyle devirerek Akdeniz'de ikinci Helen Cumhuriyeti ilan etmeyi denediklerini anlattý.
Cumhurbaþkaný Tatar, "Ana vatan Türkiye'nin uluslararasý anlaþmalardan kaynaklanan hakký ile 20 Temmuz 1974 sabahý Kýbrýs Barýþ Harekatý ile Mehmetçik, Ada'ya adým attý. Burada o günden bugüne Kýbrýs Türk halký baðýmsýzlýðý, özgürlüðü ve hürriyeti içerisinde yaþamaya devam ediyor." diye konuþtu.
Tüm þehitlere rahmet dileyen Tatar, gaziler ve milli iradeye sahip çýkan Türk halkýný saygýyla selamladý.
Büyükelçi Baþçeri de 15 Temmuz'da Türkiye'yi esaret altýna almak isteyen FETÖ'nün gerçek yüzünün ortaya çýktýný belirterek þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Milli irade üzerindeki vesayet zincirlerinin kýrýldýðý 15 Temmuz'da Türk milleti, kadýný, erkeði, genci ve yaþlýsýyla iradesine, geleceðine, devletine sahip çýkmýþtýr. Hain darbe giriþiminin, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde, aziz milletimiz ve kahraman güvenlik güçlerimizce bertaraf edildiði 15 Temmuz gecesi, yakýn tarihimizin önemli direniþ destanlarýndan biridir. 15 Temmuz gününü aziz þehitlerimizi anmak, gazilerimize sevgi ve minnet duygularýmýzý ifade etmek üzere 'Demokrasi ve Milli Birlik Günü' olarak anýyoruz."
Son 6 yýlda Türkiye'nin temel önceliklerinden birinin yurt içinde ve dýþýnda FETÖ'yle mücadelenin oluþturduðunu söyleyen Baþçeri, Türkiye'nin karþý karþýya olan olaðanüstü güvenlik sýnamalarýna raðmen yurt içindeki mücadelesini hukukun üstünlüðü, temel hak ve özgürlüklerin korunmasý prensipleri temelinde yürüttüðüne dikkati çekti.
Baþçeri, þu ifadeleri kullandý:
"Bu süreçte FETÖ, yurt içindeki yapýsýnýn giderek zayýflamasý sonucunda strateji deðiþikliðine gitmiþ ve yurt dýþý faaliyetlerine aðýrlýk vermeye baþlamýþtýr. Bu nedenle Türkiye dýþýndaki FETÖ yapýlarýyla mücadele daha fazla önem kazanmýþtýr. FETÖ'nün faaliyet gösterdiði ülkeler bakýmýndan da güvenlik tehdidi olduðu gerçeðini izah etmekteyiz. FETÖ'nün yurt dýþýndaki hareket alanýnýn daraltýlmasý, mensuplarýnýn adaletten kaçmalarýnýn ve para transferlerinin engellenmesi için idari tedbirler ve adli süreçler de devreye konulmuþtur."
"Yeni nesil bir terör örgütü" olarak nitelendirilebilecek FETÖ'nün kendisini lanse etmeye çalýþtýðý gibi eðitim ve hayýr iþleriyle uðraþan toplumsal bir hareket olmadýðý, siyasi ve ekonomik emelleri bulunan karanlýk ve sinsi bir örgüt olduðunun uluslararasý planda yavaþ da olsa anlaþýlmaya baþlandýðýný kaydeden Baþçeri, sürdürülen yoðun çabalarýn somut neticelerinin alýnmaya devam ettiðini aktardý.
Türkiye'nin bu çabalarýnýn yurt dýþýndaki örgüt üyeleri üzerindeki baskýyý artýrdýðýna deðinen Baþçeri, örgütün yurt dýþý yapýlanmasýnda ve manevra alanýnda da ciddi daralmalar yaþandýðýna iþaret etti.
Baþçeri, "FETÖ'yü terör örgütü olarak tanýmlamýþ olan KKTC de dahil olmak üzere diðer ülkeler de FETÖ'ye karþý oluþan farkýndalýk, bu ülkelerce FETÖ faaliyetlerinin yakýndan izlenmesi ve soruþturulmasý sonucunu da doðurmuþtur. Uzun soluklu olduðunu bildiðimiz FETÖ'nün yurt dýþýndaki yapýlanmasýna yönelik çalýþmalarýmýz kararlýlýkla sürdürülecektir." diye konuþtu.
Ýki yýl önce 15 Temmuz'da Boðaz Þehitliði'nin bulunduðu alana, hayatlarýný kaybeden þehitlerin anýsýna dikilen 251 zeytin fidanýn da boy verdiðini belirten Baþçeri, bu fidanlarýn aðaç olduðunu da göreceklerini söyledi.
Baþçeri, "20 Temmuz 1974'te Ada'da ve 15 Temmuz 2016'da Türkiye'de canlarýný feda etmek pahasýna mücadele ederek Türk milletinin geleceðini garanti altýna alan þehit ve gazilerimize olan minnet borcumuzu asla ödeyemeyiz." dedi.
Baþta 15 Temmuz demokrasi þehitleri olmak üzere, tüm þehitleri ve hayatýný kaybetmiþ gazileri saygý ve minnetle anan Baþçeri, gazilere saðlýklý ve uzun bir ömür temenni etti.
Konuþmalarýn ardýndan þehitlerin ruhlarýna ithafen Aþr-ý Þerif okunmasý ve Boðaz Þehitliði'ndeki mezarlýklara karanfil býrakýlmasýyla tören sona erdi.