Hamas: Türkiye'nin siyasi duruþu ve desteðini her zaman hissediyoruz
ABONE OL

Hamas'ýn Ulusal Ýliþkiler Ofisi Baþkaný Hüsam Bedran, Katar'ýn baþkenti Doha'da bulunan Hamas Siyasi Ofisi'nde müzakere süreci ve gündemdeki geliþmelere dair AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Bedran, Ýsrail'in müzakerelerdeki tutumunun anlaþmaya varmayý amaçlamadýðýný belirterek, "Bildiðiniz gibi aylardýr direk olarak deðil arabulucular aracýlýðý ile ateþkes müzakerelerini yürütüyoruz. Netanyahu liderliðindeki iþgalci Ýsrail, herhangi bir anlaþmaya varmak istemiyor. Bu durumu müzakerelere arabuluculuk eden ve süreci takip eden herkes gördü ve anladý." ifadelerini kullandý.

ABD Baþkaný Joe Biden'ýn 2 Temmuz'da açýkladýðý ateþkes teklifinin üzerine Netanyahu'nun baþka seçenekler ve talepler ortaya koyduðuna iþaret eden Bedran, "Geçtiðimiz iki hafta boyunca gerçekleþen son müzakere görüþmelerinde de, bizim ve arabulucularýn üzerinde konuþtuðu bazý öneriler üzerine, Netanyahu asla kabul edemeyeceðimiz baþka seçenekler ve talepler ortaya koydu. Bu talepler öncesinde hiç konuþulmayan ve üzerinde anlaþamayacaðýmýz talepler oldu. Sonrasýnda da bize 'Siz anlaþmaya yanaþmýyorsunuz.' denildi." deðerlendirmesinde bulundu.

- "NETANYAHU'NUN ÞARTLARI GAZZE'DE ÝÞGALÝN DEVAM ETMESÝ ANLAMINA GELÝYOR"

Ýsrail Siyasi ve Güvenlik Kabinesi'nin yakýn zamanda Philadelphi Koridoru'ndan askerlerin çekilmemesi yönündeki kararýnýn müzakerelerde üzerinde tartýþýlan tüm önerilerle tamamen ters düþtüðünü ifade eden Bedran, "Netanyahu'nun þartlarý, müzakere görüþmelerini sonuçlandýrmayý deðil, Gazze'de iþgalin devam etmesi anlamýna geliyor." diye konuþtu.

Müzakerelerle ilgili kararlýlýklarýný sürdüreceklerini dile getiren Bedran, "Biz duruþumuzu müzakerelere baðlantýlý olarak asla deðiþtirmiyoruz ve deðiþtirmeyeceðiz. Bunu tüm taraflara ilan ediyoruz." dedi.

Filistin halkýnýn haklarýný savunmak için hareket ettiklerini kaydeden Bedran, "Biz sýnýrlarý bitiþik olan iki devlet deðiliz, bizler Filistinliler olarak iþgal altýnda yaþayan bir halkýz. Halkýmýzýn direniþi Gazze'de ve iþgal altýndaki Batý Þeria'da devam ediyor ve durmayacak. Biz direniþ meydanýnda kalmaya devam edeceðiz, bir diðer yandan da müzakereler yürüterek ayný hedefe ulaþmaya çalýþýyoruz. Biz halkýmýzýn ne istediðini biliyoruz, gücümüz ve imkanlarýmýzla halkýmýzýn özgürlüðü için çabalýyoruz." ifadelerini kullandý.

Müzakere görüþmelerinde anlaþmazlýða sebep olan asýl konunun esir takasý deðil, Philadelphi Koridoru meselesi olduðunu dile getiren Bedran, "Esirlerin takasý bizim için de mühim ve hassas bir konu. Ýþgalciler esir deðiþiminin anlaþmaya varýlmasýnýn önündeki en büyük engel olduðu yalanýný söyledi. Ancak bu bir yalan ve kandýrmacadan ibarettir. Elbette bizler de binlerce esirimizi kurtarmak istiyoruz ancak üzerinde anlaþmaya varamadýðýmýz asýl konu koridor meselesi (Philadelphi Koridoru) oldu." þeklinde konuþtu.

- "AKSA TUFANI, FÝLÝSTÝN DAVASINI DÜNYANIN GÜNDEMÝNE TEKRAR TAÞIDI"

7 Ekim'deki Aksa Tufaný operasyonunun Filistinliler için kendilerini savunmanýn bir adýmý olduðunu belirten Bedran, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Aksa Tufaný, Filistinlilerin kendilerini savunmasýnýn bir adýmýdýr. Bu direniþ Filistin davasýný dünyanýn gündemine tekrar taþýdý. Çünkü iþgalci Ýsrail, Filistin'in özgürlüðünü tasfiye etmek ve unutturmak istiyordu. 7 Ekim'den bu yana iþgalci Ýsrail ordusu saldýrýlarýný sivil, kadýn, çocuk ve yaþlý ayrýmý yapmadan hala sürdürüyor. Okullar, hastaneler ve sivil yerleþim alanlarýnýn hepsi hala yýkým altýnda. Tüm dünya iyice bilmeli ve idrak etmeli ki burada uzun yýllardýr iþgal altýnda yaþýyoruz ve katlediliyoruz. Eðer dünya burada akan kaný durdurmak istiyorsa Ýsrail saldýrýlarýný durdurmak için gayret etmeli ve Filistinlilerin özgürlüklerinin tanýnmasý için elinden geleni yapmalýdýr."

Filistin davasýna yönelik dayanýþma ve desteðin artmasý gerektiðine dikkati çeken Bedran, "Tüm dünyaya seslenmeden önce Ýslam dünyasýna seslenmek istiyorum. Filistin davasý kutsal bir davadýr. Mescid-i Aksa davasý tüm Müslümanlarýn ortak davasýdýr. Tüm zorluklar karþýsýnda Ýslam âleminin yöneticilerinin ve halklarýnýn Filistin davasýna yönelik dayanýþma ve desteklerini arttýrmasýný bekliyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "TÜRKÝYE'NÝN SÝYASÝ DURUÞU VE DESTEÐÝNÝ HER ZAMAN HÝSSEDÝYORUZ"

Türkiye'nin her zaman Filistinlilerin yanýnda olduðunu kaydeden Bedran, sözlerini þu þekilde tamamladý:

"Gazze'de yaþananlar daha önce eþi benzeri olmayacak kadar kötü. Baþta Amerika olmak üzere bazý Avrupa devletleri Ýsrail'i güçlü bir þekilde destekliyor. Biz bu anlamda Türkiye'nin bize gösterdiði desteðin ve gayretin farkýndayýz ve takdir ediyoruz. Türkiye'nin siyasi duruþu ve desteðini her zaman hissediyoruz. Ancak bu hassas dönemde halkýmýzý destekleme konusunda Türkiye'deki kardeþlerimizden, Arap ve Ýslam ülkelerinden daha fazla siyasi çaba sarf etmelerini istiyoruz."

- HAMAS, "ÝSRAÝL ÝÞGALÝNÝ KALICI HALE GETÝRECEK" OLAN YENÝ ATEÞKES TEKLÝFÝNÝ REDDETMÝÞTÝ

ABD Baþkaný Joe Biden'ýn 2 Temmuz'da açýkladýðý ateþkes teklifine baðlý olduklarýný dile getiren Hamas Hareketi, Mýsýr'ýn baþkenti Kahire'de kendilerine sunulan yeni teklifi, Ýsrail iþgalini kalýcý hale getireceði ve Philadelphi Koridoru'nda Ýsrail askeri varlýðýnýn devam edeceði gerekçesiyle reddetmiþti.

Herhangi bir anlaþmanýn kalýcý ateþkesi ve Ýsrail'in Gazze Þeridi'nden tamamen çekilmesini içermesi gerektiðini vurgulayan Hamas, Kahire'de kendilerine sunulan teklifin bunlarý içermediðini açýklamýþtý.

Netanyahu, olasý bir esir takasý ve ateþkes mutabakatý için Gazze Þeridi'nin kuzeyi ile güneyini ayýran Netzarim Koridoru ve Mýsýr-Gazze sýnýrýndaki Philadelphi Koridoru'nun yaný sýra Refah Sýnýr Kapýsý'ndaki iþgalin devam etmesi gibi þartlar getirmiþti.

Ýsrail Güvenlik Kabinesinin Ýsrail askerlerinin Philadelphi Koridoru'nda kalmaya devam etmesini onayladýðý bildirilmiþti.

Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýnda 10 ayý aþkýn sürede çoðunluðu kadýn ve çocuk can kaybýnýn 40 bini aþtýðý insanlýk felaketi gün geçtikçe derinleþiyor.