Hazuri: Türkiye, Kudüs meselesinde öncü tutum sergiledi
ABONE OL

Baþkonsolos Hazuri, Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Filistin'e verilen desteðe iliþkin AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Hazuri, eski IKBY Baþkaný ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani'nin IKBY Meclisi Birinci Baþkan Yardýmcýsý Hemin Havrami aracýlýðýyla Filistin Devlet Baþkaný Mahmut Abbas'a dayanýþma ve kardeþlik mesajý gönderdiðini dile getirdi.

Filistinli diplomat, "Mesajýn yer aldýðý mektubun içeriði de Filistin halkýnýn çektiði acýlarý hissettiklerini ve kalben Filistin halkýnýn yanýnda olduklarýný ifade ediyordu." diye konuþtu.

Geçmiþte Irak'ýn Kudüs'ü savunmak için Filistin'e asker gönderdiði zaman, (Mesut Barzani'nin babasý) Mustafa Barzani'nin Irak ile savaþý durdurma kararýný asla unutmadýklarýný aktaran Hazuri, bu durumu, tarihte Kürtlerin Kudüs'ün korunmasý önünde engel teþkil etmedikleri þeklinde yorumladý.

Hazuri, IKBY'deki önemli þahsiyetler ve siyasi parti temsilcilerinin kendisini ziyaret ettiklerini ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldýrýlar hususunda Filistin halkýnýn yanýnda ve dayanýþma içinde olduklarýný söylediklerini aktardý.

- "TÜRKÝYE'NÝN FÝLÝSTÝN DAVASINA YÖNELÝK TUTUMU DEÐÝÞMEZDÝR"

Türkiye'nin Filistin'e desteðine iliþkin de deðerlendirmede bulunan Hazuri, eski ABD Baþkaný Donald Trump'ýn Yüzyýlýn Anlaþmasý adýyla sunduðu sözde Orta Doðu barýþ planýna Ankara'nýn tepkisini hatýrlattý.

Hazuri, "Türkiye, Kudüs meselesinde Arap ve Arap olmayan ülkeler arasýnda her zaman öncü bir tutum sergilemiþtir. Özellikle Yüzyýlýn Anlaþmasý'nýn duyurulmasýndan sonra Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, açýk bir þekilde bu anlaþmaya karþý olduklarýný belirtti. Erdoðan'ýn çaðrýsý üzerine Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý, Mahmud Abbas ve Ürdün Kralý 2. Abdullah'ýn katýlýmýyla toplanýp anlaþmayý reddettiklerini bildirmiþti." dedi.

Filistin'in Erbil Baþkonsolosu Nazmi Hazuri sözlerini þöyle sürdürdü:

"(Tarihsel olarak) Türkiye'nin Filistin davasýna yönelik tutumu deðiþmezdir. Bunu Cumhurbaþkaný Erdoðan, Dýþiþleri Bakaný (Mevlüt Çavuþoðlu) ve hükümet de sürekli olarak dillendiriyor. Bu, Sultan Abdülhamid'in tarihsel tutumundan baþlýyor. Kudüs için o dönem tüm çabalar sarf edildi ancak asla Kudüs'ten vazgeçilmedi."