Her yerde suç ve cezası var
ABONE OL

AB BAKANLIĞI, AVRUPA’NIN POLİSE MUKAVEMETE BAKIŞINI ARAŞTIRDI

Avrupa Birliği Bakanlığı, polise mukavemet ve saldırılarla ilgili AB ülkelerindeki mevzuatı inceleyerek, polise karşı direnişin bu ülkelerde nasıl cezalandırıldığına ilişkin çalışma hazırladı. Hazırlanan çalışma Bakanlar Kurulu’nda dağıtılırken, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da çalışmayla ilgili sunum yaptı. Türkiye’de görevini yerine getiren polise mukavemette bulunmanın, 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırıldığına işaret edilen açıklamada, AB ülkelerindeki durum özetlendi.

FRANSA: Fransız Ceza Kanunu’nun kamu görevlilerine direnme ve onlara karşı şiddet kullanmanın cezası 1 yıl hapis ve 15 bin avro para cezası olarak belirleniyor.  Fransa’da, suçun toplu olarak işlenmesi halinde 2 yıl hapis ve 30 bin avro para cezası, suçun silahla işlenmesi halinde 5 yıl hapis ve 75 bin avro para cezası öngörülüyor. Polise direnmeye teşvik suçuna ise 2 ay hapis ve 7500 avro para cezası veriliyor.

BELÇİKA: Suçun birden fazla kişi tarafından ve önceden anlaşarak işlenmesi halinde, silahlı kişiler hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası, silahsız kişiler hakkında ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmediliyor. Direnme suçu niteliğindeki fiillere öncülük eden ve teşvik eden kişiler aleyhine, 5 yıldan 10 yıla kadar, kamu görevlisi olma, seçimlerde aday olma, kendi çocukları ve avukatlık mesleği dahil olmak üzere bir kimseye vekil veya vasi olma gibi hakları elinden alınabiliyor.

İNGİLTERE: Görevini yerine getiren bir polis memuruna saldırmak ya da bu saldırıya yardımcı olmanın cezası yargılama usulüne göre 6 aya kadar hapis ya da para cezası veya her iki cezanın birden verilmesine oluyor.

ALMANYA: Polis ve askere şiddet veya tehditle direnen veya saldıran kişiler için 2 yıla kadar hapis cezası veya para cezası öngörülüyor. Direnme ve şiddet uygulamada silah kullanılırsa 5 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

İSPANYA: Devlet otoritesine karşı gelme halinde 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve para cezası, diğer hallerde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

İSVEÇ: Bir kalabalığın, kamu otoritesine direnmesi veya herhangi bir tedbir alınmasına mecbur bırakması veya bir tedbire engel olarak şiddet eğilimi gösterilmesi durumunda kalabalığın azmettiricileri ve liderleri isyan nedeniyle 4 yıla kadar hapis cezasıyla, kalabalığa katılan diğer kişiler ise para cezası veya 2 yıla kadar hapis isteniyor.

HOLLANDA: Kamu görevlisine şiddet veya şiddet kullanma tehdidiyle direnen veya saldıran kişiler için 1 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Saldırıda bedensel zarar oluşması halinde ise 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Eğer gösterici şiddeti sonucu ciddi bedensel zarar oluşması halinde 7 yıla kadar hapis cezası var. Şiddet kullanarak ölüme sebebiyet verme halinde 12 yıla kadar hapis cezası var.

MACARİSTAN: Polise karşı şiddet içerecek veya caydırıcı biçimde direnenler, eğer fiilleri daha ağır bir cezayı öngörmüyorsa, para cezası veya iki yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor veya sosyal hizmetlerde çalıştırılabiliyor.

LETONYA: Mukavemet suçuna 3 yıla kadar hapis cezası veya aylık asgari ücretin 60 katı tutarında para cezası veriliyor. Suçun, bir grup tarafından işlenmesi halinde 5 yıla kadar hapis cezası veya aylık asgari ücretin 100 katı tutarında para cezası uygulanıyor.