HSYK’ya Bozdağ neşteri
ABONE OL

YASA DEĞİŞMEDEN DEĞİŞİKLİK.. ADALET BAKANI’NIN İLK İCRAATI ÜYE DEĞİŞİMİ OLDU

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ’ın ilk kez başkanlık yaptığı HSYK Genel Kurul toplantısında, HSYK’daki paralel yapının hareket kabiliyetine ilk neşter vuruldu. HSYK Genel Kurulu, hakimlerin atama ve yer değiştirme kararlarının alındığı 1. Dairesi’nin 2 üyesinin yerlerini değiştirdi. Korsan HSYK bildirisine imza atan iki üye başka dairelere kaydırılırken, bildiriye muhalefet eden 2 üye 1. Daire’ye kaydırıldı. 

Değişiklik önerisi Bozdağ’dan

Adalet Bakanı Bozdağ ile birlikte Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in de ilk kez katıldığı HSYK toplantısında, HSYK dairelerindeki üye yapısında değişikliğe gidildi. Atama ve nakletme, geçici yetki verme, kadro dağıtma gibi yetkileri bulunan HSYK 1. Daire’nin üye yapısında değişiklik yapılmasına ilişkin öneri Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, 1. Daire’de görev yapan iki üyenin görev yerlerinin değişmesi için teklifte bulundu.

Korsan bildiriye karşıydılar

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda Daire Başkanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı ile birlikte 7 üyesi bulunan 1. Dairenin iki üyesinin görev yerleri oy çokluğuyla değişti. 1. Daire üyeleri Ahmet Berberoğlu 2. Daire, Prof.Dr. Bülent Çiçekli ise 3. Daire’de görevlendirildi. Yerlerine 2. Daire üyesi Halil Koç ve 3. Daire üyesi Rasim Aytin getirildi.

1. Daire’ye atanan iki üye de HSYK’nın tartışma yaratan korsan bildirisine karşı çıkmıştı. Bildiriye karşı birlikte karşı oy yazısı yazan Aytin ve Koç, “Yapılması düşünülen duyuruda, yargıya intikal etmiş olan yönetmelik değişiklikleri hakkında değerlendirme yapılması ve görüş bildirilmesi yukarıda anılan Anayasa’nın 138. maddesinin ikinci fıkrasının ihlali olacaktır” uyarısında bulunmuştu.

Atama ve yer değiştirme dairesi

HSYK 1. Dairesi, hakim ve savcıların; “atama ve nakletme, geçici yetki verme, kadro dağıtma, müstemir yetkileri düzenleme, yıllık ve mazeret izinleri dışında her türlü izin verme işlemlerini yapmak. Meslek içi eğitim programlarına katılmaya ilişkin izin verme işlemlerini yapmak. Staj mahkemelerini belirlemek” gibi işlerini yürütüyor.

Ahmet Kaya toplantı öncesi bayıldı

3. Daire üyesi Ahmet Kaya, geçirdiği ağır gribal enfeksiyon nedeniyle toplantı öncesinde baygınlık geçirdi. Kaya, toplantı başlamadan önce hastaneye kaldırıldı. Kaya’nın tedavisi sürüyor. Kaya, Korsan bildirinin yayınlanması yönünde oy kullanmıştı.

Kanun teklifinde de vardı

TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülen ve HSYK’nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinde de dairelerde görev yapan üyelerin yerlerini değiştirme yetkisi Kurul Başkanı olarak Adalet Bakanı’na veriliyor.

İŞTE YENİ YAPILANMA

BEKİR Bozdağ’ın önerisiyle yapılan değişikliğin ardından HSYK Dairelerinin üye dağılımı değişti. Yapılan değişiklikte Daire Başkanları aynı kalırken, üyelerin yeni dağılımı şöyle oluştu:

1. DAİRE:

- Başkan: İbrahim Okur

- Üyeler: Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Kenan İpek, İsmail Aydın, Teoman Gökçe, Halil Koç ve Rasim Aytin

2. DAİRE

- Başkan: Nesibe Özer

- Üyeler: Ulvi Yüksel, Ahmet Gökçen, Ziya Özcan, Hüseyin Serter, Ali Aydın ve Ahmet Berberoğlu

3. DAİRE

- Başkan: Ahmet Hamsici

- Üyeler: Ahmet Karayiğit, Zeynep Kavlak, Ahmet Kaya, Ömer Köroğlu, Bülent Çiçekli ve Resul Yıldırım

DAİRELERİN GÖREVLERİ

HSYK 1. Daire, Hakimler ve savcılarla ilgili atama, nakletme, geçici yetki verme, kadro dağıtma, müstemir yetkileri düzenleme gibi görevleri yürütüyor.

HSYK 2. Dairesi’nin görevleri hakim ve savcıların yükselme ve birinci sınıfa ayırma işlemlerini yapmak, görevlerinden dolayı veya görev sırasındaki suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturması sonuçları hakkında karar vermek.

Denetleme yaptırma

HSYK 3. Dairesi de hakim ve savcı adaylarını mesleğe kabul etmek, hakim ve savcıları denetleme işlemlerini Teftiş Kuruluna yaptırmak; ihbar ve şikayetleri inceleyip gereğini yapmak; görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini araştırmak. Meslekten çekilme, çekilmiş sayılma, görevin sona ermesi, savcılık görevine tekrar atanmaya karar vemek.

Bozdağ: Yakından tanışma imkanı oldu

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ HSYK’dan ayrılırken “Bugün ben de Kurul’a ilk defa üyesi ve başkanı sıfatıyla katıldım. Kurul üyesi arkadaşlarımızla daha yakından görüşme, tanışma imkanı bulduk hem de Kurul gündeminde olan konular değerlendirildi” dedi. HSYK daireleri arasındaki görev değişikliğine ilişkin soruları üzerine de Bozdağ, kararın internet sitesinde yayınlanacağı karşılığını verdi.