Ýki ülke arasýndaki dostluða atýfta bulundu: Türkiye her zaman yanýmýzda durdu
ABONE OL

Gil, Türkiye-Venezuela Ortak Ýþbirliði Komisyon Dördüncü Toplantýsý'nýn ardýndan Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan ile ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Türkiye ile Venezuela iliþkilerinde bir model oluþturmak istediklerini kaydeden Gil, iliþkilerin Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile Venezuela Devlet Baþkaný Nicolas Maduro arasýndaki dürüstlük ve dostluk temelinde de geliþtiðini söyledi.

Son 7 yýlda önemli geliþmeler kaydettiklerini ve karþýlýklý çok taraflý forumlar gerçekleþtirdiklerini vurgulayan Gil, "Birleþmiþ Milletler (BM) ve baþka çeþitli kurum ve kuruluþlarda da uluslararasý hukukun ilkelerini savunmaya dikkat ettik. Bizim diplomatlarýmýz, sürekli olarak dünyanýn her köþesinde bu iþbirliðine katkýda bulunmak için çalýþýyorlar." ifadelerini kullandý.

Gil, Venezuela hükümetinin ticari ve ekonomik iliþkiler anlamýnda geliþme kaydetmek için çalýþtýðýna iþaret ederek, Türkiye ile Venezuela arasýnda ikisi yürürlükte olan üç anlaþmadan bahsetti. Bakan Gil, bu anlaþmalardan birinin ürün ve hizmetlerin iki ülke arasýnda ihracatý ve ithalatý ile ilgili ticari anlaþma olduðunu kaydetti.

- TÝCARETTE 3 MÝLYAR DOLAR HEDEFÝ

Türkiye ile Venezuela arasýndaki ticaret hacminin gelecek yýllarda 3 milyar dolara çýkarýlmasý hedefine iþaret eden Gil, geçen yýl imzalanan Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korunmasý Anlaþmasý'nýn iki ülkede de çok yakýnda yürürlüðe gireceðini anýmsattý.

Gil, iki ülke arasýnda imzalanan 9 anlaþmanýn, iþbirliðinin iyileþtirilmesine katkýda bulunduðunu belirterek, turizm, eðitim, havacýlýk, ticaret, petrokimya, enerji ve ekonomi alanlarýnda çeþitli çalýþmalarýn gerçekleþtirildiðini dile getirdi.

"Türkiye, Venezuela ile ilgili tek taraflý yaptýrýmlarýn her zaman saðlam þekilde karþýsýnda durdu ve bizim yanýmýzda oldu." diyen Gil, Venezuela'nýn da Türkiye'yle ilgili meselelerde benzer yaklaþým sergilediðini vurguladý.

- VENEZUELA EKONOMÝSÝ

Gil, Venezuela'nýn Latin Amerika'da büyüme gösteren ülkelerden olduðunu belirterek, bunun "uygulanan tek taraflý yaptýrýmlara" raðmen gerçekleþtiðini söyledi.

Venezuela Devlet Baþkaný Maduro'nun tekrardan baþkanlýða aday olacaðýný aktaran Gil, seçimlerin bayram havasýnda geçeceði ve olumlu sonuçlar vereceði deðerlendirmesinde bulundu.

- "VENEZUELA, ÝSRAÝL'ÝN FÝLÝSTÝN'E UYGULADIÐI SOYKIRIMIN KARÞISINDADIR"

Gil, Fidan ile uluslararasý politika konusunda pek çok konuya deðindiklerini belirterek, "Filistin konusunu uzun uzun konuþma fýrsatýmýz oldu. Venezuela bir kez daha Ýsrail'in Filistin'e uyguladýðý soykýrýmýn tamamen karþýsýnda konumlanmaktadýr. Venezuela, çok net, çok direkt ve dolaysýz þekilde Filistin'i baðýmsýz, özgür bir ülke olarak tanýmaktadýr." diye konuþtu

Filistin halkýna uygulanan "soykýrýmýn" karþýsýnda olduklarýný vurgulayan Gil, "Bu bölgedeki insanlýk suçlarýnýn da cezalandýrýlmasýný istiyoruz." ifadesini kullandý.

Gil, Türkiye'nin Latin Amerika'da varlýk gösterme potansiyelinden bahsettiklerini dile getirerek, "Venezuela, Türkiye'nin Latin Amerika'da sahip olabileceði en güvenilir müttefiktir ve bu doðrultuda çalýþmaya devam edeceðiz." dedi.

- "FÝLÝSTÝN'ÝN TANINMASI GEREKTÝÐÝNÝ DÜÞÜNÜYORUZ"

Basýn toplantýsýnýn ardýndan soru cevap kýsmýna geçildi.

Ýspanya, Norveç ve Ýrlanda'nýn Filistin'i tanýyacaðýna dair açýklamalarýnýn sorulmasý üzerine Gil, ülkesinin Filistin devletini, onun özerkliðini ve baðýmsýzlýðýný tanýyan ülke olduðunu, bu konuda uluslararasý alandaki duruþunun da net olduðunu vurguladý.

Venezuelalý Bakan Gil, "Bizler uluslararasý düzeyde insan haklarýna saygý duyan bir ülke olarak bu ülkenin (Filistin'in) tanýnmasý gerektiðini düþünüyoruz. Filistin'in özerk bir ülke olarak tanýnmasý gerektiðini düþünüyoruz. BM organlarýný ve ayný zamanda enstrümanlarýný göz önünde bulundurduðumuz zaman, Filistin'e karþý olan durum haklý bir durum deðil. Bizler tabii ki bu konuda ümitliyiz, (Filistin'in) tanýnmasý konusunda." diye konuþtu.

Dünyadaki birçok hükümetin Filistin'i tanýmaya baþladýðýný kaydeden Gil, "Yakýn zamanda da Filistin'e barýþ gelmesini ve Filistin halkýnýn her zaman olduðu gibi, binlerce yýldýr olduðu gibi yaþamasýný istiyoruz. Ýþgal altýndan kurtulmalarýný istiyoruz. " ifadelerini kullandý.

Bu anlamda uluslararasý toplum olarak da harekete geçmeleri ve "seferberlik içinde olmalarý" gerektiðini söyleyen Gil, Gazze'deki "soykýrýmýn ve katliamýn durmasýný istediklerini" dile getirdi.

Gil, bunun uluslararasý haklar açýsýndan da önemli bir adým olacaðýný dile getirdi.

Bakan Fidan: Filistin'i tanýyan ülke sayýsýnýn artmasý, Ýsrail'i yalnýzlaþtýrmakta

  • Venezuela Dýþiþleri Bakaný Yvan Gil
  • Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan
  • bakan fidan