Ýletiþim Baþkaný Altun: Hakikat nöbetimizi sürdürmekte kararlýyýz
ABONE OL

Altun, ATO Congresium'da düzenlenen TRT 60. Yýl Gala Programýnda, Türkiye'nin modernleþme tarihiyle medya tarihinin iç içe geçtiðini ve kitle iletiþim araçlarýnýn geliþimiyle devletin, toplumun, siyasetin serencamý arasýnda çok ciddi geçiþler olduðunu söyledi.

Tanzimat'tan bugüne iletiþim tarihi içerisinde 4 önemli dönemden bahsedilebileceðini belirten Altun, "Gazete yayýncýlýðý, radyo yayýncýlýðý, televizyon yayýncýlýðý ve dijital yayýncýlýk. Bu tarihi seyir içinde Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu asli bir rol oynamýþtýr. TRT 60 yýl önce, 1 Mayýs 1964'te kurulmuþ ve 1990'lý yýllarýn baþýna kadar televizyon ve radyo yayýncýlýðý yükünü tek baþýna sýrtlamýþtýr. TRT, alternatifi olmayan bir okul iþlevi görmüþtür." ifadelerini kullandý.

Özel radyo ve televizyonlarýn kurulduðu ilk yýllarda, ihtiyaç duyduðu insan kaynaðýný TRT'den karþýladýðýný anýmsatan Altun, yayýncýlýk faaliyetlerine ek olarak eðitim ve araþtýrma alanýnda da TRT'nin önemli katkýlarý olduðunu ifade etti.

TRT'nin yarým asrý aþan yayýnlarýyla Türkiye'nin son 60 yýllýk siyasal, toplumsal ve kültürel serencamýný da gözler önüne serdiðini belirten Altun, þöyle devam etti:

"Bu kapsamda, TRT Türkiye'nin sevinçlerine olduðu kadar, darbelere, sýkýyönetim dönemlerine, ulusal ve uluslararasý krizlere de þahitlik etmiþtir. Þahitlik etmekle kalmamýþ, çalkantýlý süreçlerden en çok etkilenen kurumlarýn baþýnda gelmiþtir. TRT, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde büyük bir atýlým içerisine giren ülkemizin yeni konumuna uygun olarak milletimizin, gönül coðrafyamýzýn ve insanlýðýn yararýna önemli adýmlar atmýþtýr. TRT, büyük ve güçlü Türkiye'nin bir kurumu olarak habercilik, belgeselcilik, dizi ve film sektörlerinde güçlü içerikler ve markalar üretmiþtir.

TRT bunu yaparken, sadece ulusal alanda ve konvansiyonel medyanýn sýnýrlarý içinde kalmamýþ, ayný zamanda yetkin bir uluslararasýlaþma ve dijitalleþme sürecini de hayata geçirmiþtir. 'Uluslararasýlaþma ve dijitalleþme.' Bana göre bu iki kavram TRT'nin son dönemine damgasýný vuran iki önemli kavramdýr. Bugün TRT, TRT World baþta olmak üzere, geçen hafta açýlýþýný yaptýðýmýz TRT Ýspanyolca Dijital Haber Platformu, TRT Arapça, TRT Rusça, TRT Afrika, TRT Balkan, TRT Fransýzca'nýn da aralarýnda olduðu 41 dil ve lehçede yaptýðý yayýnlarla küresel bir içerik üreticisidir. Küresel bir medya markasýdýr. Þunu çok açýk ve net bir biçimde dile getirmeliyiz. Modern dönemde, küresel adaletsizliði besleyen unsurlar içinde medya emperyalizmi en temel sorun alanlarýndan birini teþkil etmektedir."

- "TRT, SIHHATLÝ BÝR ÝLETÝÞÝM AKIÞINA KATKI SUNMAKTIR"

Dünya kamuoyunun algýsýný yönetmede belki de en sinsi gücün, medyanýn söylem ve anlatý oluþturma gücü olduðunu ifade eden Altun, "Batý dünyasý bugün bu güçten kendi emperyal amaçlarýný kamufle etmek için faydalanmaktadýr. Söz gelimi, 19. yüzyýlýn ikinci yarýsýnda ortaya çýkan haber ajanslarý, basýnla birlikte sömürgeciliðin keþif kolunu oluþturmuþlardýr." dedi.

Ýletiþim ve medya alanýnda Batý tahakkümünün tartýþma konusu olmasýnýn ancak 1970'lerle birlikte mümkün olduðunu söyleyen Altun, "Bu yýllarda çok sesli ve çok kültürlü enformasyon akýþý talepleri yükselmeye baþlamýþtýr. Türkiye, o dönemde bu taleplere cevap vermeye çalýþmýþ, ne var ki bu gücü ancak 2010'lardan sonra kendisinde bulabilmiþ ve TRT World baþta olmak üzere uluslararasý medya markalarýný bünyesinden çýkarmýþtýr. Buradaki en temel amaç, uluslararasý barýþ, adalet ve hakkaniyet ortamýnýn oluþumuna katký sunacak sýhhatli bir iletiþim akýþýna katký sunmaktýr." ifadelerini kullandý.

TRT'nin, Batýlý medya organlarýnýn üzerini örttüðü veya görmezden geldiði hemen her konuda uluslararasý topluma doðru bilgileri, yerinde ve zamanýnda ulaþtýrdýðýný söyleyen Altun, þöyle konuþtu:

"Bugün Amerikan üniversitelerinde yaþanan Ýsrail protestolarý Batýlý medya tekelleri tarafýndan görmezden gelinmekte, üstü örtülmeye çalýþýlmaktadýr. TRT bu olaylarý en baþýndan itibaren yerinde izlemekte ve böylelikle uluslararasý alanda bir hakikat mücadelesi vermektedir. TRT gibi kurumlarýmýz, üniversite öðrencilerinin, akademisyenlerin Ýsrail'in soykýrýmýna karþý ayaklanmasýný bütün dünyaya anlatmaya çalýþmaktadýr. Bu çok deðerli bir çabadýr, hakikat namýna, adalet namýna çok deðerli bir çabadýr. Öyle inanýyorum ki TRT bu çabaya devam edecektir. Þartlar ne olursa olsun, biz bunu çok açýk þekilde söylüyoruz ve Sayýn Cumhurbaþkanýmýzdan bunu net bir þekilde öðreniyoruz, biz hakikat nöbetimizi sadece ulusal alanda deðil, küresel düzlemde de tüm kurum ve kuruluþlarýmýzla sürdürmekte kararlýyýz.

Günümüzdeki iletiþim ekosisteminin bir ayaðý uluslararasýlaþma ise diðer bir ayaðý da dijitalleþmedir. Dijitalleþme öncesi medya ekosisteminde tek yönlü iletiþim hakimdi. Gazeteler, televizyonlar, dergiler yayýnlarýyla özne durumundaydý, hedef kitlenin ise bunlarý okumak veya izlemek dýþýnda bir seçeneði yoktu. Günün sonunda dijitalleþme olgusunun hayatýmýza girmesiyle birlikte medya kuruluþlarý, kitleyi pasif bir tüketici deðil, ayný zamanda bir özne olarak kabul etmek zorunda kaldý. Bununla birlikte dijitalleþme yeni meydan okumalarý beraberinde getirdi. Dijitalleþmeyle birlikte dezenformasyon, yalan ve kurgusal içeriklerin hýzla yaygýnlaþabildiði bir medya eko-sistemi inþa edildi."

- "DÝJÝTAL MEDYA KONUSUNDA ÖNCÜ BÝR KURULUÞ OLDU"

Bu yönüyle dijitalleþmenin medya sektöründe hem yeni imkanlarý beraberinde getirdiðini hem de ciddi risklerin gün yüzüne çýkmasýna yol açtýðýný ifade eden Altun, "TRT bu süreçte, dijitalleþmenin hem imkanlarýndan yararlanmayý hem de risklerini yönetmeyi tercih etti. TRT gerek habercilik alanýnda gerekse de dizi ve film yayýncýlýðý alanýnda birçok yeni dijital marka üretti. Bu itibarla, TRT, TABÝÝ baþta olmak üzere dijital platformlarý, çok yönlü ve çeþitli iletiþim kanallarýyla dijital medya konusunda öncü bir kuruluþ oldu." dedi.

TRT'nin, Türkiye Ýletiþim Modeli'nin en önemli taþýyýcý unsurlarýndan biri olduðunu söyleyen Altun, "Bu vasfýyla TRT, öyle inanýyorum ki hak ve adalet eksenli iletiþim ve medya kültürümüzü en doðru þekilde Türkiye Yüzyýlý'nda taþýmayý sürdürecektir. Son yýllarda hayata geçirdiði çalýþmalarla ve yaptýðý atýlýmlarla TRT, bu kapasiteye, bu birikim ve tecrübeye ziyadesiyle sahiptir. Ýnanýyorum ki TRT, iletiþim ve medya sektörünün mevcut ve muhtemel eðilimlerini belirlemeye devam edecektir." deðerlendirmesini yaptý.

Televizyon dizisi ve sinema yapýmlarýnýn daha da nitelikli hale getirilmesi, bunlarýn kültürel diplomasinin ve Türkiye'nin yumuþak gücünün etkili birer enstrümaný kýlýnmasý gerektiðini vurgulayan Altun, "Haktan, hakikatten, adaletten ve kaliteden taviz vermeden alanýnda öncü ve yenilikçi çalýþmalar ortaya koymalýyýz. Küresel medya dilini, imtiyazlý elitlerin dayattýðý ezber tanýmlardan, kavramlardan ve hakikat nazarýnda karþýlýðý olmayan söylemlerden arýndýrmalýyýz. Hakikat kriziyle ve bunun en önemli ayaklarýndan birisi olan dezenformasyonla mücadele etmeyi sürdürmeliyiz. Bu mücadelede, hýzlý ve etkin çözümler sunacak araçlar geliþtirmeliyiz." diye konuþtu.

Altun, kamuoyunu tüketim toplumu, yayýncýlýðý ise tüketim metasý olarak kayýtlayan çarpýk anlayýþa karþý, medyanýn içeriklerini toplumun kültürel ve entelektüel derinliðini artýracak þekilde üretmeye devam edilmesi gerektiðini vurguladý.

1 Mayýs Emek ve Dayanýþma Günü'nü de kutlayan Altun, þunlarý kaydetti:

"Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn da mesajlarýnda belirttiði gibi, 'helal rýzýk peþinde koþan tüm iþçi ve emekçi kardeþlerimizin' bayramýný tebrik ediyorum. Nisan ayýnda Beþiktaþ'ta bir gece kulübünün inþaatý esnasýnda çýkan yangýnda can veren 29 iþçi kardeþimizi de bu vesileyle rahmetle anmak istiyorum. 1 Mayýs Ýþçi Bayramýný vesile kýlarak taþkýnlýk oluþturmak isteyen, provokasyon peþindeki kimi marjinal çevrelerin bu iþçi kardeþlerimizi hatýrlamamasýna elbette þaþýrmadýk ve þaþýrmýyoruz. Ýdeolojik saplantýlar, siyasi aidiyetler hakikatle olan iliþkimizi perdelememeli. Sahici olmalý, hakikat için mücadele etmeliyiz. Bu mücadelenin asli aktörlerinden biri de sizlersiniz, TRT çalýþanlarýdýr."

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun, gala öncesi TRT 60. Yýl Özel Sergisinin açýlýþýný yaparak, serginin hayýrlý olmasýný diledi.

  • Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun
  • Ýletiþim Baþkaný Altun
  • Fahrettin Altun