Ýletiþim Baþkaný Altun'dan komþuya mesaj: Zorluklara birlikte göðüs gererek daha güçlü olabiliriz
ABONE OL

Altun, Yunanistan'ýn önde gelen gazetelerinden Ta Nea'nýn Türkiye-Yunanistan iliþkileri ve Ýsrail'in Filistin'e düzenlediði saldýrýlarla ilgili sorularýný yanýtladý.

Gerginliðin hiçbir tarafa faydasý olmadýðýný vurgulayan Altun, Türkiye ve Yunanistan'ýn uzun zamandýr süregelen ve çoðu birbiri ile ilgili karmaþýk sorunlarla karþý karþýya olduðuna iþaret etti.

Altun, "Ancak bunlarý (meseleleri) gelecek nesillerin yararýna çözebiliriz. Her iki taraf da çocuklarýmýza Atatürk ve Venizelos döneminde olduðu gibi iyi komþuluk iliþkileri borçluyuz. Onlarýn el sýkýþmasý gelecek için atýlmýþ büyük bir adýmdý. Bu adýmlarý sürdürmeliyiz. Ülkelerimiz ayný ittifakýn içinde ve bugün çok daha iyi þartlara sahibiz. Ortak zorluklarýmýz da var." diye konuþtu.

Bu nedenle iki ülke arasýndaki diyalog kanallarýnýn açýk tutulmasý gerektiðini belirten Altun, "Birbirimiz hakkýnda baþkalarýyla deðil, birbirimizle konuþmalýyýz. Böylesi bir anlayýþ, birbirimizin hassasiyetleri ve temel çýkarlarýna saygý ve güvenin oluþmasýna yardýmcý olur." dedi.

Altun, Türkiye ve Yunanistan arasýnda þeffaflýk, öngörülebilirlik, iyi komþuluk anlayýþý ne kadar çok olursa iki ülkenin de aralarýndaki anlaþmazlýklarý çözmek için daha geniþ bir alana sahip olacaðýný kaydetti.

"ÇÖZÜM ARARKEN, GERGÝNLÝÐÝ ARTIRACAK SÖYLEMLERDEN UZAK DURULMASI ÖNEMLÝ"

Türkiye ve Yunanistan arasýndaki meselelerin çözümü için karþýlýklý güven, çaba, samimiyet ve yapýcý bir diyalog ile sabra ihtiyaç olduðunu vurgulayan Altun, "Çözüm ararken, gerginliði artýracak söylemlerden uzak durulmasý önemli. Siyasiler medyanýn dikkatini çeken kýþkýrtýcý söylemlerden kaçýnmalýdýr." dedi.

Altun, Yunan medyasýna bakýldýðýnda, Türkiye hakkýnda gerçekleri yansýtmayan çok sayýda makale olduðuna iþaret ederek, bu makalelerin Yunan kamuoyunu olumsuz etkilediðini kaydetti.

Kamuoyunun karar alýcýlarý kýsýtlayýcý bir etkiye sahip olmalarý nedeniyle önemli olduðunu belirten Altun, yapýcý bir medya tutumunun kamuoyu üzerinde de olumlu etkisi olacaðýný ve bunun da ikili iliþkileri ilerletmek için siyasilere gerekli özgürlüðü vereceðini ifade etti.

7 ARALIK'TA YÜKSEK DÜZEYLÝ ÝÞBÝRLÝÐÝ KONSEYÝ TOPLANTISI

Altun, 7 yýllýk aranýn ardýndan Türkiye ve Yunanistan arasýnda 7 Aralýk'ta 5'incisi düzenlenecek Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi (YDÝK) toplantýsýnýn dayanýþma diplomasisi ve artan ikili iletiþim sayesinde edinilmiþ önemli bir geliþme olduðunu belirtti.

5'inci YDÝK toplantýsýnýn iliþkilerin geliþtirilmesine yönelik siyasi iradeyi göstermesi açýsýndan önemli olduðunu ifade eden Altun, YDÝK'in her iki ülkenin de kamuoyuna pozitif mesaj verdiðini kaydetti.

Altun, YDÝK'te mümkün olduðunca çok adým atýlabilmesi için çalýþmalarýn sürdüðünü ifade etti.

YDÝK kapsamýnda ekonomi, tarým, eðitim, enerji, saðlýk, ulaþým, çevre, afet yönetimi ve spor gibi birçok alanda anlaþma ve mutabakat metni imzalanmasýnýn öngörüldüðünü kaydeden Altun, YDÝK sonunda ortak bir siyasi bildirinin de açýklanacaðýný aktardý.

Altun, ne Türkiye ne de Yunanistan'ýn düzensiz göçün kaynaklarý olmadýðýný ve her iki ülkenin de ayný zorluklarla karþý karþýya olduðunu belirterek, hem denizde hem de karada kapsamlý bir iþbirliðine ihtiyaç duyulduðunu vurguladý.

"BARIÞI KORUMAKTAN SORUMLU BM GÜVENLÝK KONSEYÝ SORUMLULUKLARINI YERÝNE GETÝRMEDÝ"

Ýsrail'in Filistin saldýrýlarý hakkýnda da deðerlendirmede bulunan Altun, 7 Ekim'den bu yana modern tarihin en büyük trajedilerinden birinin yaþandýðýnýn altýný çizdi.

Altun, tansiyonun düþürülmesi ve (gerginliðin) baþka bölgelere sýçramamasý için herkesin elinden gelenin en iyisini yapmasý gerektiðini ifade ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ancak barýþý korumadan sorumlu Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi, sorumluluklarýný yerine getirmedi. Tüm dünyada milyonlarca insan Ýsrail'in iþlediði savaþ suçlarýný protesto etmek için sokaklara çýkýyor. Onlarca yýldýr devam eden Filistinlilere yönelik adaletsizliðe iliþkin hassasiyet artýyor."

Gazze'de yaklaþýk 2 milyon 300 bin kiþinin gýda, su, elektrik, ilaç ve yakýttan mahrum býrakýldýðýný vurgulayan Altun, Gazze Þeridi'nde 1 milyondan fazla kiþinin yerinden edildiðini; evlerin, hastanelerin, okullarýn, mülteci kamplarýnýn, ibadethanelerin sürekli Ýsrail'in saldýrýlarýnda hedef haline geldiðini kaydetti.

Altun, "Bu, meþru müdafaanýn ötesine geçti ve uluslararasý hukuk, uluslararasý insancýl hukuk ve insan haklarý hukukunun ihlal edilmesiyle bir toplumun topyekun cezalandýrýlmasýna dönüþtü." dedi.

Uluslararasý toplumun Ýsrail'e doðru mesajlar vermesi gerektiðinin altýný çizen Altun, daha fazla askeri harekatý kýþkýrtmak yerine tansiyonun düþmesine yardýmcý olunmasý gerektiðini kaydetti.

Altun, ateþkese de kuvvetle ihtiyaç duyulduðunu belirterek, "Gazze'ye siviller için kesintisiz ve yeterli derecede insani yardým saðlanmasý þarttýr." diye konuþtu.

Filistin-Ýsrail çatýþmasýnýn bir adalet ve vicdan meselesi olduðunu vurgulayan Altun, "Mevcut kriz, bir kez daha bize Filistin-Ýsrail meselesinin temel sebeplerine bakmaksýzýn kalýcý barýþýn olmayacaðýný gösteriyor." dedi.

Altun, Türkiye ve Yunanistan'ýn sadece Gazze'deki savaþta deðil, birçok meselede farklý bakýþ açýlarýna sahip olduklarýný ifade ederek, bu fikir ayrýlýklarýnýn ikili iliþkilerde yeni ve pozitif bir süreç baþlatýlmasýna engel olmadýðýnýn altýný çizdi.

Ýki farklý ülkeden, komþu bile olsalar tüm uluslararasý meselelerde benzer fikirlere sahip olmalarýnýn beklenemeyeceðini belirten Altun, þunlarý kaydetti:

"Tabii ki iki komþu ve NATO müttefiki olarak ortak amacýmýz genel olarak tüm krizlerin, hem kendi aramýzdakilerin hem bölgemiz ve ötesindekilerin engellenmesi ve bunlardan kaçýnýlmasý olmalýdýr. Sanýrým siz de zorluklara birlikte göðüs gererek hem Türkiye hem de Yunanistan'ýn daha güçlü olabileceðinde hemfikirsinizdir."