Ýlk görsel temas 02.36'da saðlandý! Bakan Güler, Akýncý ÝHA'nýn keþif görevinin detaylarýný paylaþtý
ABONE OL

Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler baþkanlýðýnda Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutaný Oramiral Ercüment Tatlýoðlu, Hava Kuvvetleri Komutaný Orgeneral Ziya Cemal Kadýoðlu, Bakan Yardýmcýlarý Þuay Alpay ve Alpaslan Kavaklýoðlu ile yurt içindeki ve sýnýr ötesindeki birliklerin komutanlarýnýn katýlýmýyla video telekonferans toplantýsý gerçekleþtirildi.

Terörle mücadele baþta olmak üzere devam eden faaliyetlere iliþkin bilgi alan Bakan Yaþar Güler, yapýlacak çalýþmalara iliþkin talimatlar verdi.

Bakan Yaþar Güler, toplantýda þunlarý söyledi:

Deðerli silah ve mesai arkadaþlarým. Sizleri sevgiyle, saygýyla selamlýyorum. Baþta sizlerin ve silah arkadaþlarýmýn görevlerini fedakârca yerine getirdiðini memnuniyetle müþahede etmekteyim. Millî mücadelemizin baþlangýcý olan 19 Mayýs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramý'ný ülkemizde çeþitli etkinliklerle kutladýk. Bu vesileyle baþta ebedî Baþkomutanýmýz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Millî Mücadele kahramanlarýmýz olmak üzere aziz þehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle yâd ediyoruz.

"ÝRAN ÝSLAM CUMHURÝYETÝ HALKINA BAÞSAÐLIÐI DÝLÝYORUM"

Kahraman silah ve mesai arkadaþlarým, sözlerimin baþýnda pazar günü elim bir kaza sonucu hayatlarýný kaybeden baþta Ýran Ýslam Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi ile Dýþiþleri Bakaný Hüseyin Emir Abdullahiyan olmak üzere diðer Ýranlý siyasetçi, bürokrat ve Ýran vatandaþlarýna bir kez daha Allah'tan rahmet; dost ve kardeþ Ýran Ýslam Cumhuriyeti halkýna ve kederli ailelerine baþsaðlýðý diliyorum.

"AKINCI ÝHA SAAT 00.12'DE ÝRAN HAVA SAHASINA GÝRÝÞ YAPTI"

Olayýn haber alýnmasýný müteakip Ýran makamlarýndan gelen gece görüþ kabiliyetli helikopter talebi üzerine hazýrlýklara baþladýk, bu kapsamda tarafýmýzdan mevcut þartlarda daha faydalý olabileceði deðerlendirilerek AKINCI ÝHA'nýn da hazýrlanmasý talimatý verildi. Cumhurbaþkanlýðýmýzýn onayý ve Ýranlý yetkililerin 'olur'u sonrasýnda silahsýz AKINCI ÝHA saat 23.30'da Batman'dan havalanarak saat 00.12'de Ýran hava sahasýna giriþ yaptý. Ýlgili bölgede yapýlan taramalarda saat 02.36'da ilk görsel temas saðlanmýþ ve tespit edilen ýsý kaynaðý Ýran makamlarýyla paylaþýlmýþtýr.

Saat 05.50'de ise Ýranlý yetkililerle kurulan temas sonucu enkaza ulaþýldýðý bilgisi alýnmýþtýr. Görevini baþarýyla tamamlayan AKINCI ÝHA'mýz, saat 06.45'te Türkiye hava sahasýna giriþ yapmýþtýr. Bu süreçte Cumhurbaþkanlýðýmýz, Dýþiþleri Bakanlýðýmýz ve Ýranlý makamlar ile yakýn iþ birliði ve koordinasyon içerisinde hareket eden, hýzlý bir reaksiyon ortaya koyarak görevini üstün baþarýyla yerine getiren tüm silah arkadaþlarýmý tebrik ediyor; hepsinin ayrý ayrý gözlerinden öpüyorum.

"TATBÝKATLAR ÝLE ORDUMUZUN ETKÝNLÝÐÝNÝN DAHA DA GÜÇLENDÝÐÝNÝ GÖRDÜK"

2 bin 200 yýlý aþan þanlý tarihiyle Silahlý Kuvvetlerimiz; disiplini, kabiliyeti, cesareti ve merhameti ile dünyanýn en güçlü ordularýndan birisidir. Terörle mücadelede gösterdiðimiz kararlýlýðýmýz, yeni güvenlik konseptimiz çerçevesinde tehditleri sýnýrýmýza dayanmadan kaynaðýnda bertaraf etmekte, baþta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAÞ ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karþý mücadelesini artan bir baský ve yoðun bir tempoda baþarýyla sürdürmektedir.

Bununla birlikte sayýsý ve kapsamý her geçen yýl artan tatbikatlarla bölgemizde ve özellikle komþularýmýzla barýþ ve istikrarý artýrmayý, karþýlýklý saygý, dostluk ve iþ birliðini geliþtirmeyi hedefliyoruz. Son dönemde icra ettiðimiz planlý tatbikatlarýmýzdan olan Uluslararasý Anadolu Ankasý ve Denizkurdu Tatbikatlarý ile kahraman ordumuzun havada ve denizdeki etkinliðinin daha da güçlendiðini gördük.

"EFES TATBÝKATI'NA 50 ÜLKE VE 11 BÝNDEN FAZLA PERSONEL KATILACAK"

25 Nisan 2024 tarihinde baþlayan Efes-2024 Tatbikatý da kapsamlý þekilde icra edilmektedir. Efes Tatbikatý klasik tatbikat anlayýþýnýn ötesinde çok boyutlu ve karmaþýk hâle gelen günümüz güvenlik ortamýný tatbikat senaryosuna yansýtarak güncel olaylara, küresel ve bölgesel alanda meydana gelebilecek kriz senaryolarýna cevap verebilecek profesyonel bir anlayýþla icra edilmektedir.

Küresel ve bölgesel sýnamalara karþý hâl tarzlarýnýn üretildiði dost ve müttefik ülkelerle birlikte çalýþabilme yeteneðinin geliþtirildiði, tatbikata her geçen gün katýlým artmakta ve bu yönüyle Efes Tatbikatý bölgede icra edilen 'en büyük birleþik, müþterek tatbikat' olma hüviyetine de kavuþmuþtur.

2 yýl önce icra edilen tatbikata 37 ülke katýlýrken bu yýl 50 ülke ve yaklaþýk 11 bin personelin katýlmasý ve Seçkin Gözlemci Günü'nün Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn da katýlýmýyla 29-30 Mayýs tarihlerinde icra edilmesi planlanmaktadýr.

Türk Silahlý Kuvvetlerinin imkân ve kabiliyetlerinin iç ve dýþ kamuoyuna gösterilmesi için en önemli ve uygun platformlardan birisi olan Efes Tatbikatý'nda bugüne kadar olduðu gibi bu yýl da üstün bir performans sergileyeceðinize yürekten inanýyorum.

Bu vesileyle tüm silah ve mesai arkadaþlarýma görevlerinde baþarýlar diliyor, her birinizin gözlerinden öpüyorum."

  • Bakan Güler
  • AKINCI ÝHA
  • Ýran