Ýmzalar atýldý! Türkiye ile komþu ülke arasýnda 26 anlaþma
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Irak Baþbakaný Sudani arasýnda, Baðdat'taki Hükümet Sarayý'ndaki gerçekleþen görüþmenin ardýndan iki ülke arasýnda gerçekleþtirilecek 26 iþbirliði anlaþmasýna imza atýldý.

Ýmza töreninde, "Irak Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasýnda Su Alanýnda Ýþbirliði Çerçeve Anlaþmasý" ile "Stratejik Çerçeveye Ýliþkin Mutabakat Zaptý", Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Irak Baþbakaný Sudani tarafýndan imzalandý.

Stratejik Araþtýrmalar Merkezi Baþkaný Nuh Yýlmaz ile Irak Dýþiþleri Bakanlýðý Dýþ Hizmetler Enstitüsü Dekaný Hussein Mansour Al-Safi, Türkiye Cumhuriyeti Dýþiþleri Bakanlýðý Stratejik Araþtýrmalar Merkezi Baþkanlýðý ile Irak Dýþiþleri Bakanlýðý Dýþ Hizmetler Enstitüsü arasýnda Ýþbirliði Mutabakat Zaptýný imzaladý.

Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) Baþkaný Nail Olpak ile Irak Ticaret Odalarý Federasyonu Baþkaný Abdulrazaq Al-Zuheere, DEÝK ile Irak Ticaret Odalarý Birliði Arasýnda Mutabakat Zaptý'na imza attý.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkanlýðý Devlet Arþivleri Baþkanlýðý ile Irak Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Eski Eserler Bakanlýðý Milli Kütüphanesi ve Arþivi arasýndaki Mutabakat Zaptý, Devlet Arþivleri Baþkaný Uður Ünal ile Irak Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Eski Eserler Bakanlýðý Milli Kütüphanesi ve Arþivi Kültürel Ýþler Genel Müdürü Prof. Dr. Alaa Abo Alhassan Esmaýl tarafýndan imzalandý.

Türkiye Cumhuriyeti Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ile Irak Cumhuriyeti Sünni Vakfý Divaný Arasýnda Ýslami Ýþler Alanýnda Ýþbirliði Mutabakat Zaptý, Diyanet Ýþleri Baþkaný Ali Erbaþ ve Sünni Vakfý Divaný Baþkaný Prof. Dr. Miþan Muhyi Alwan tarafýndan imza altýna alýndý.

- MEDYA VE ÝLETÝÞÝM ALANINDA ÝÞBÝRLÝÐÝNE ÝLÝÞKÝN MUTABAKAT ZAPTI ÝMZALANDI

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun ile Irak Cumhuriyeti Ýletiþim ve Medya Komisyonu Baþkaný Dr. Ali Hussein Al-Moayyed, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti arasýnda, Medya ve Ýletiþim Alanýnda Ýþbirliðine Ýliþkin Mutabakat Zaptý'na imza attý.

Savunma Sanayii Baþkaný Haluk Görgün ile Irak Savunma Sanayii Komisyonu Baþkaný Mustafa Ati Hassan, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý (SSB) ile Irak Cumhuriyeti Savunma Sanayii Komisyonu (DIC) arasýnda Savunma Sanayii Alanýnda Stratejik Ýþbirliði Mutabakat Zaptý'ný imzaladý.

Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan ve Irak Çalýþma ve Sosyal Ýþler Bakaný Ahmed Jasim Al-Asadi, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ile Irak Cumhuriyeti Çalýþma ve Sosyal Ýþler Bakanlýðý arasýnda "Ýstihdam ve Sosyal Güvenlik Alanlarda Mutabakat Zaptý"na imza attý.

Fidan ve Al-Asadi ayrýca Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý ile Irak Cumhuriyeti Çalýþma ve Sosyal Ýþler Bakanlýðý arasýnda Ýþbirliðine Ýliþkin Mutabakat Zabýtlarý'ný da imzaladý.

- "ENERJÝ ALANINDA ÝÞBÝRLÝÐÝNE ÝLÝÞKÝN MUTABAKAT ZAPTI" ÝMZALANDI

Ýki ülkenin Milli Eðitim Bakanlýklarý arasýndaki "Eðitim Alanýnda Ýþbirliði Mutabakat Zaptý" Dýþiþleri Bakaný Fidan ve Irak Eðitim Bakaný Dr. Ýbrahim Namis El Cuburi arasýnda imzalandý.

Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Irak Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlýðý arasýndaki "Turizm Alanýnda Mutabakat Zaptý", Dýþiþleri Bakaný Fidan ve Irak Kültür, Turizm ve Eski Eserler Bakaný Prof. Dr. Ahmed Fakak Ahmed tarafýndan imzalandý.

Ýki ülke arasýndaki "Enerji Alanýnda Ýþbirliðine Ýliþkin Mutabakat Zaptý", Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar ile Irak Elektrik Bakaný Zeyad Ali Fadhil Al-Rzage arasýnda imza altýna alýndý.

Ýki ülkenin Ýçiþleri Bakanlýklarý arasýndaki "Güvenlik Ýþbirliði Mutabakat Zaptý", Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya ve Irak Ýçiþleri Bakaný Abdulameer K. Alshimary tarafýndan imzalandý.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti arasýndaki Saðlýk ve Týp Bilimleri Alanýnda Ýþbirliðine Ýliþkin Mutabakat Zaptýna, Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya ve Irak Saðlýk Bakaný Dr. Salih Mahdi Al-Hasnawi imza attý.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlýðý ile Irak Cumhuriyeti Savunma Bakanlýðý Arasýnda Askeri Eðitim Ýþbirliði Mutabakat Muhtýrasý, Milli Savunma Bakaný Sayýn Yaþar Güler ile Irak Savunma Bakaný Sabit Muhammed Said El-Abbasi tarafýndan imza altýna alýndý.

Güler ve El-Abbasi ayrýca, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlýðý ile Irak Cumhuriyeti Savunma Bakanlýðý arasýnda "Askeri Saðlýk Alanýnda Eðitim ve Ýþbirliði Protokolü"nü imzaladý.

- "YATIRIMLARIN KARÞILIKLI TEÞVÝKÝ VE KORUNMASI ANLAÞMASI" ÝMZALANDI

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr ile Irak Ulusal Yatýrým Komisyonu Baþkaný Dr. Haider Mohammed Makkiyah, iki ülke arasýnda Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korunmasý Anlaþmasý'ný imzaladý.

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr ile Irak Gençlik ve Spor Bakaný Dr. Ahmed Muhammed Al-Mubarka tarafýndan iki ülkenin gençlik ve spor bakanlýklarý arasýnda Gençlik ve Spor Alanlarýnda Ýþbirliði Mutabakat Zaptý imzalandý.

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Küçük ve Orta Ölçekli Ýþletmeleri Geliþtirme ve Destekleme Ýdaresi Baþkanlýðý ve Irak Cumhuriyeti Sanayi ve Maden Bakanlýðý Sýnai Kalkýnma Genel Müdürlüðü arasýndaki Mutabakat Zaptý'na, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr ile Irak Sanayi ve Madenler Bakaný Prof. Dr. Khalid B. Al-Najim imza attý.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) ile Irak Cumhuriyeti Yükseköðretim ve Bilimsel Araþtýrma Bakanlýðý (MOHESR) arasýndaki Bilim, Teknoloji ve Yenilik Alanlarýnda Ýþbirliði Mutabakat Zaptý'ný, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr ile Irak Cumhuriyeti Yükseköðretim ve Bilimsel Araþtýrma Bakaný Dr. Naim Al-Aboudi imzaladý.

- Türkiye-Irak Tarým Çalýþma Grubu 2024-2025 Dönemi Eylem Planý'ný imza atýldý

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý ile Irak Tarým Bakaný Abbas Jabr Al-Ali Al-Maliki, Türkiye-Irak Tarým Çalýþma Grubu 2024-2025 Dönemi Eylem Planý'ný imzaladý.

Ticaret Bakaný Ömer Bolat ile Irak Ticaret Bakaný Atheer Dawood Salman Al Ghurairi tarafýndan iki ülkenin ticaret bakanlýklarý arasýnda Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi Kurulmasýna Dair Mutabakat Zaptý imzalandý.

Ticaret Bakaný Bolat ile Irak Baþbakan Yardýmcýsý ve Planlama Bakaný Prof. Dr. Muhammad Ali Tamim, iki ülke arasýnda Ürün Güvenliði ve Ticarette Teknik Engeller Alanlarýnda Danýþma ve Ýþbirliði Mekanizmasý Tesis Edilmesine Dair Protokol'e imza attý.

Türkiye Adalet Akademisi ile Irak Cumhuriyeti Yüksek Yargý Konseyi Adalet Enstitüsü arasýnda Türkiye Adalet Akademisi ve Irak Adalet Enstitüsü Öðrencilerinin, Hakim ve Savcý Yardýmcýlarýnýn Yargýsal Eðitimine Yönelik Ýþbirliði Hakkýnda Mutabakat Zaptý, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu ile Irak Adalet Enstitüsü Genel Müdürü Faten Mohsen Hadi tarafýndan imzalandý.

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Uraloðlu ile Irak Ulaþtýrma Bakaný Razzaq Muhaibis Al-Saadawi, Türkiye Cumhuriyeti Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý ile Irak Cumhuriyeti Ulaþtýrma Bakanlýðý arasýndaki Kalkýnma Yolu Hakkýnda Mutabakat Zaptý'na imza attý.