Türkiye Baþkaný ve AK Parti Genel Baþkaný Recep Tayyip Erdoðan, partisinin genel merkezinde Dünya Ýnsan Haklarý Günü kapsamýnda düzenlenen ‘Ýnsanlýðýn Medeniyeti’ programýnda konuþtu. Baþkan Erdoðan, programda, Fransa’da yaþanan olaylara iliþkin deðerlendirmelerde de bulunarak þunlarý söyledi:
FRANSA’YI ÝZLEYEMEDÝK
“Dünya medyasýný Brüksel’de Fransa’da izleyemedik ama Gezi’de anbean yayýndaydýnýz. Dünyada yazýlý ve görsel medyada, Fransa’daki, Brüksel’deki olaylarý izleyemedik. Neredesiniz? Ama Gezi’de onlar olaylarý anbean verdiler. Ýstanbul’da yaþanan sokak eylemlerinde, Gezi eylemlerinde özellikle insan haklarý savunuculuðuna soyunanlar, Paris’te yaþananlar hakkýnda kör, saðýr ve dilsiz hale dönüþtüler.”
HER ÞEY ÝNSAN ÝÇÝN
“Göklerdeki ve yerlerdeki her þey insan içindir. Cinsiyeti, rengi, ýrký, dini, kültürü ne olursa olsun herkesi kardeþ olarak kabul eden inancýmýzýn insan haklarý çerçevesi de buna göre þekillenmiþtir. Bizim kültürümüzde insan haklarý denilince akla hemen Yunus Emre gelir. 10 Aralýk 1948’de oylanan Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi’nin kabulünün 70. yýldönümü. Ýnsanlara haklarýný kullandýrmayan toplumlar medeni olamaz.”
KÖTÜ SÝCÝLE SAHÝP
“Cinsiyeti, rengi, ýrký, dili ne olursa olsun herkesi kardeþ olarak kabul eden inancýmýzýn insan haklarý çerçevesi de buna göre þekillenmiþtir. Peygamber efendimizin Veda Hutbesi, medeniyetimizin en önemli insan haklarý bildirgesidir. Bugün dünyada insan haklarý diye en çok baðýranlarýn insan haklarý konusunda en kötü sicile sahip olmasý tesadüf deðildir. Ülkemizde hiç kimsenin kökeninden, kýyafetinden, ibadetinden horlanmadýðý, ötekileþtirilmediði bir yaklaþýmý hakim kýldýk. Her alanda bu anlayýþla çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Önümüzde çýkarýlan engelleri sabýrla ve kararlýlýkla aþtýk. Kurulan tuzaklarý bozarak yolumuza devam ettik. Milletimizden aldýðýmýz güç ve destekle hepsinin üstesinden gelmeyi baþardýk.”
BÝZE DERS VERMEYÝN
“Türkiye’nin demokrasisine, insan haklarýna laf edenler bugün kendi imtihanlarýyla baþ baþalar. Artýk hiç kimse ülkemize demokrasi, insan haklarý, özgürlükler dersi vermeye kalkamaz. Sadece darbe giriþimi karþýsýnda gösterilen duruþ bizi insan haklarý ve demokrasi konusunda ibra etmeye yeter. Sorun aranacak yer asla Türkiye deðildir. Her iki hususta da bakýlacak yer Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de insanlarý yýkýntýlar altýnda býrakanlardýr. Hiçbir fiyakalý söz, þaþaalý hayat biçimi batýnýn insan haklarý ve özgürlükler konusundaki ikiyüzlülüðünü gizleyemez.”
Türkiye Baþkaný ve AK Parti Genel Baþkaný Recep Tayyip Erdoðan, katýlýmcýlarla fotoðraf çektirdi.
Büyük ödüllerin sahipleri belli oldu
Erdoðan baþkanlýðýnda toplanan Kültür ve Sanat Politikalarý Kurulu, Cumhurbaþkanlýðý Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin bu yýlki sahiplerini belirledi. Tarih ve sosyal bilimler alanýnda Mehmet Ýpþirli, sinema alanýnda Türker Ýnanoðlu, müzik alanýnda Erol Sayan, sanat/fotoðraf alanýnda Ýzzet Keribar ödüle layýk görüldü. Bu yýlki vefa ödülünün ise Mehmet Akif Ersoy’a verilmesini kararlaþtýrdý. Ödül töreni 19 Aralýk’ta Külliye’de yapýlacak.
KÝBÝRLÝNÝN YERÝ YOK
“ABD ve Avrupa için söylenecek asýl söz, medeniyet makyajýnýn aktýðýdýr. Ýnsaný eþrefi mahlukat olarak gören bir medeniyetten insan düþmanlýðý çýkmaz. AK Parti insanýn yanýnda yer almýþtýr. AK Parti þu veya bu dar kadronun deðil, milletin partisidir. Milletin partisini, milletten uzaklaþtýrmaya kalkan karþýsýnda þahsýmý bulur. Ýsimler gelir geçer, baki kalan sadece davalardýr. Bizim sadakatimiz davamýzadýr. Kibirlenen kimsenin AK Parti’de yeri yoktur.”
Erdoðan, MÝT Baþkaný Hakan Fidan’ý Çankaya Köþkü’nde kabul etti. Görüþme 1 saat sürdü.
ÝTTÝFAK ZÝRVESÝ BUGÜN
Baþkan Erdoðan ile MHP Lideri Bahçeli’nin ittifak zirvesi bugün saat 16.00'da.
ÝNSANA DEÐERDE LÝDER ÜLKEYÝZ
Baþkan Erdoðan, “Ýnsani yardýmlarda ilk sýralarda yer alýyorsak, gönlümüzün zengin olmasýdýr. Ýnancýmýz ve tarihimiz bize mazlumlarýn sýðýnaðý olmamýzý, imkanlarýmýzý onlarla paylaþmamýzý söylüyor” dedi.
Erdoðan: “Türkiye’ye milyonlarca sýðýnmacý akýn ederken, kendi topraklarýna yönelen ayný insanlarý en sert tedbirlerle karþýladýlar. Kim insan haklarý savunucusu biz mi, onlar mý? Onlar vahþet sergilemekten öte bir þey yapmýyorlar. Bugün Türkiye, dünyanýn 17’nci büyük ekonomisine sahip. Ýnsani yardýmlarda ilk sýralarda yer alýyorsak, gönlümüzün zengin olmasýdýr. Ýnancýmýz ve tarihimiz bize mazlumlarýn sýðýnaðý olmamýzý, imkanlarýmýzý onlarla paylaþmamýzý söylüyor. Türkiye olarak, AK Parti olarak bizim insan haklarý meselesine bakýþýmýz budur.1960 darbesinin ardýndan rahmetli Menderes ve arkadaþlarýnýn maruz kaldýðý haksýzlýk milletimizin yüreðinde kanayan yaradýr. 1997 yýlýnda postmodern yöntemler kullanýlarak milletimizin hakký hukuku saldýrýya maruz kalmýþtýr. Hükümete gelir gelmez demokrasi ve ekonomide büyük reformlar baþlattýk. 28 Þubat müdahalesi gibi müdahalelerin demokrasimizde açtýðýmýz yaralarý tedavi ederken, diðer yandan baþka sorunlarý da çözmeye çalýþtýk.”