Ýþgalci Ýsrail'den Türkiye açýklamasý: Hiçbir zaman planýmýz olmadý
ABONE OL

Times Of Israel gazetesinde yer alan habere göre, Herzog, ABD'deki Yahudi derneklerinin temsilcileriyle yaptýðý görüþmede deðerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn demecini gördüðünü söyleyen Herzog, Ýsrail'in Türkiye'ye karþý hiçbir zaman bir planý olmadýðýný öne sürdü.

Herzog, Türk halkýna büyük saygý duyduklarýnýn, Türk halkýnýn da Ýsrail halkýna ayný þekilde saygý duyduðunu savundu.

Türk ve Ýsrail halký arasýnda uzun yýllardýr devam eden iliþkiler olduðunu ifade eden Herzog, "Halklarýn birliði, kardeþliði ve birlikte yaþamayý engelleyen bütün seslerin üstünde olacaktýr." iddiasýnda bulundu.

Herzog, Ýsrail'in saldýrýlarýn bölgedeki halklarýn barýþ içinde yaþamasýný saðlayacak tarihi bir deðiþime yol açacaðýný ileri sürdü.

- ÝSRAÝLLÝ BAKAN'IN "BÜYÜK ÝSRAÝL" TASVÝRÝ

Ýsrail'in aþýrý saðcý Maliye Bakaný Smotrich'in bir belgeselde verdiði röportajda, sýnýrlarý Ürdün Nehri'nin diðer yakasýna kadar geniþletilmiþ "Büyük Ýsrail" tasviri, sosyal medyada gündem olmuþtu.

Yönetmenliðini Jerome Sesquin'in yaptýðý "Ýsrail: Kaos'un Bakanlarý" isimli belgeseldeki konuþmasýnda Bakan Smotrich, Ýsrail'in egemen olduðu sýnýrlarýn mevcut haliyle sýnýrlý kalmayacaðýný söylemiþti.

"Bir Yahudi devleti istiyorum" diyen Smotrich, sunucunun "Bu ne demek?" sorusuna, "Yahudi devleti. Bu, oldukça karýþýk. Yahudi halkýnýn deðerlerine göre yönetilen bir devlet." cevabýný vermiþti.

Bakan Smotrich, sunucunun, "Ýsrail'in egemenliði denizden Ürdün'e kadar mý? Hepsi bu mu yoksa sonrasýnda Ürdün Nehri'nin diðer yakasý mý fethedilecek?" sorusunu ise "Yavaþ yavaþ" þeklinde yanýtlamýþtý.

Smotrich, "Bilgelerimizin kitaplarýna göre, Kudüs'ün geleceði Þam'a kadar uzanacaktýr ve Kudüs tek baþýna Þam'a kadar uzanýr." ifadesini kullanarak "Büyük Ýsrail" politikasýný tasvir etmiþti.

Daha önce "Filistin diye bir halkýn olmadýðý" yönündeki açýklamalarýyla da tepki toplayan Smotrich'in bu ifadeleri, sosyal medyada ve yorumcular arasýnda geniþ yanký bulmaya devam ediyor.

- ÜRDÜN'Ü ÝÇÝNE ALAN "BÜYÜK ÝSRAÝL" HARÝTASI

Maliye Bakaný Smotrich, 20 Mart'ta Fransa'nýn baþkenti Paris'e yaptýðý ziyarette Likud Partisinin eski lideri Jacques Kupfer'i anma töreninde yaptýðý konuþmada, "Filistin diye bir halkýn olmadýðýný ve bunu Beyaz Saray'ýn da duymasý gerektiðini" söylemiþti.

Smotrich, daha önce de Yahudi yerleþimcilerin 26 Þubat'ta toplu saldýrýlarýna hedef olan Filistin beldesi "Huvvara'nýn yeryüzünden silinmesi gerektiðini" kaydetmiþti. Bu sözleri uluslararasý arenada yoðun tepki toplayan Smotrich, ABD ve Fransa ziyaretlerinde diplomatik olarak tecrit edilmiþ, herhangi bir resmi görüþme yapamamýþtý.

Paris'teki Jacques Kupfer'i anma töreni de gelen tepkiler üzerine ilk planlandýðý merkezde yapýlamamýþ ve baþka bir salona alýnmýþtý. Smotrich ise bu durumu "Ýsrail nefreti her yerde" þeklinde yorumlamýþtý.

Smotrich'in konuþma yaptýðý kürsüde Ürdün'ü de içine alan Ýsrail haritasý kullanmasý dikkatleri çekmiþti.