Ýsrail'den Türkiye aleyhinde kara propaganda
ABONE OL

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu, Altun baþkanlýðýnda, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde toplandý.

Kurulun 5. toplantýsýna, bakan yardýmcýlarý, Cumhurbaþkanlýðýna baðlý, ilgili ve iliþkili kurum, kuruluþlarýn baþkan ve baþkan yardýmcýlarý ile kamu kurumlarýyla bazý sivil toplum kuruluþlarýnýn temsilcileri katýldý.

Kamu diplomasisi alanýnda geçen bir yýlda yapýlan çalýþmalarýn gözden geçirildiði toplantýda, yeni hazýrlanan ve 2024-2029 yýllarýný kapsayan Türkiye Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planý'na iliþkin deðerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantýnýn açýlýþýnda konuþan Altun, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn talimatý ve vizyonu doðrultusunda, 26 Þubat 2020'de düzenlenen Birinci Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu Toplantýsý'ndan bu yana her yýl periyodik olarak toplantý yapýldýðýný hatýrlattý.

Altun, kamu diplomasisi faaliyetlerinin planlama ve uygulama aþamalarýnda amaçlarýnýn, farklý kurumlarýn uzmanlýklarýndan, birikimlerinden, kabiliyetlerinden faydalanmak, mikro ölçekten makro ölçeðe Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini ve ihtiyaçlarýný en doðru þekilde belirlemek olduðunu aktardý.

Etkinliði ve verimliliði artýrýrken mükerrerliði engellemek, Türkiye'nin marka deðerini daha yukarýlara taþýmak için tüm faaliyetlerde koordinasyonu ve eþ güdümü temin etmeyi de amaçladýklarýný anlatan Altun, el birliðiyle, Türkiye'nin kamu diplomasisi ve yumuþak güç parametreleri açýsýndan farklý alanlardaki potansiyelini harekete geçirmek için baþarýlý bir süreç yürüttüklerini dile getirdi.

Fahrettin Altun, bu yýlýn baþýnda yayýmlanan uluslararasý bir çalýþmanýn, Türkiye'nin kamu diplomasisi ve yumuþak güç alanýnda katettiði mesafeyi gözler önüne serdiðini söyledi.

Altun, Brand Finance tarafýndan hazýrlanan "Küresel Yumuþak Güç Endeksi 2024" raporuna göre, Birleþmiþ Milletler üyesi 193 ülkenin tamamýnýn ilk kez yer aldýðý endeks sýralamasýnda Türkiye'nin 193 ülke arasýnda bir yýlda 10 basamak yükselerek 18. sýraya geldiðine dikkati çekti.

Türkiye'nin, uluslararasý iliþkilerde gösterilen etkin çalýþmalarýn yaný sýra sahip olduðu zengin kültür ve miras deðerlerine baðlý olarak açýklanan endeksin "etki alaný" kategorisinde ise 13. sýrada yer aldýðýný aktaran Altun, verilere göre Türkiye'nin, endeksteki puanýný son 5 yýlda en çok yükselten ülkelerden birisi olduðunu belirtti.

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun, þu bilgileri verdi:

"Hiç þüphesiz bu neticeye, ülkemizin gerçekleþtirdiði diplomatik giriþimler, bölgesel, küresel krizlerin çözümüne yönelik çabalarýmýz, ev sahipliði yaptýðýmýz uluslararasý organizasyonlar, markalama çalýþmalarýmýz, insani yardým çalýþmalarýmýz, iletiþim ve medya alanýnda kamu/özel sektör atýlýmlarý, uyguladýðýmýz baþarýlý iletiþim stratejilerinin tümü etki etmiþtir.

Bu baþarý, 5 yýldýr kurumlarýmýzla koordinasyon halinde yaptýðýmýz iþbirliðimizin de somut bir çýktýsýdýr. Bu baþarýyý daha ileriye götürmek, sürekli hale getirmek, sürdürülebilir bir yapýya kavuþturmak, kurumsallaþtýrmak için daha yoðun çalýþmak mecburiyetindeyiz. Diðer bir ifadeyle daha da kurumsal bir niteliðe büründürmek artýk çok daha önemli hale geliyor."

- "KADÝZ SÝSTEMÝNE TOPLAM 9 BÝN 89 PROJE GÝRÝÞÝ YAPILDI"

Kurumlar arasý koordinasyon ve iþbirliðinin kurumsallaþmasý amacýyla 2022'de kullanýma açýlan Kamu Diplomasisi Ýzleme Sisteminin (KADÝZ) önemli bir adým olduðunu vurgulayan Altun, KADÝZ'in, Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planý ile ortaya konan yol haritasýnýn pratiðe yansýmasý açýsýndan en önemli araçlardan biri haline geldiðine iþaret etti.

Altun, KADÝZ'de, 2021 yýlýnda 1691, 2022'de 2 bin 596, 2023'te 2 bin 811 ve 2024 yýlýnýn ilk 10 ayýnda ise 44 kurumdan 348 moderatör ve 723 kullanýcý olmak üzere 1071 kullanýcýnýn kaydýnýn oluþturulduðunu anlattý.

KADÝZ sistemine toplam 9 bin 89 proje giriþinin yapýldýðýna dikkati çeken Altun, þunlarý ifade etti:

"Komite bazýnda faaliyet türlerine baktýðýmýzda 2024 yýlýnda 10 aylýk süreçte en çok faaliyet giriþi kültürel diplomasi alanýnda yapýlmýþtýr. Kurumlara göre bakýldýðýnda, ilk üç sýrada Gençlik ve Spor Bakanlýðý, Milli Eðitim Bakanlýðý ve Yunus Emre Enstitüsü bulanmakta. Faaliyet türüne göre bakýldýðýnda spor diplomasisi alaný öne çýkmakta. Hedef ülkelere göre bakýldýðýnda en çok faaliyet gerçekleþtirilen ülkeler arasýnda Almanya, Bosna Hersek ve Amerika Birleþik Devletleri yer almaktadýr.

Hedef kitle bakýmýndan ise gençlik, spor camiasý, üniversite öðrencileri, genel kamuoyu alanlarýnýn önde geldiði görülmektedir. Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planý çerçevesinde kurumlarýmýz 162 farklý ülkeye yönelik faaliyetler gerçekleþtirmiþtir. Faaliyetlerin en çok yapýldýðý ilk 15 þehir arasýnda, Londra, Tokyo, Saraybosna, Budapeþte, Lefkoþa, Bükreþ, Köln, Bakü, Dakar, Azez (Suriye), Doha, Amsterdam, Buenos Aires, Tahran, Kahire yer almaktadýr."

- "2024-2029 DÖNEMÝ YENÝ STRATEJÝ BELGESÝ HAZIR"

Paydaþ kurumlar tarafýndan yapýlan faaliyet giriþlerindeki sayýnýn her geçen gün artmasýndan duyduklarý memnuniyeti dile getiren Altun, kamu diplomasisi faaliyetlerinin profilinin çýkarýlabilmesi ve geleceðe dönük daha baþarýlý bir strateji oluþturulmasý için KADÝZ sisteminin, kamu diplomasisi faaliyetlerinin kayýt altýna alýnmasý ve deðerlendirilmesi, kamu diplomasisine iliþkin bilgi, birikim ve tecrübe paylaþýmýnýn artmasý, kurumlarda kamu diplomasisine iliþkin farkýndalýðýn geliþtirilmesi bakýmýndan çok önemli bir iþlev gördüðünün altýný çizdi.

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun, þöyle devam etti:

"Ýletiþim Baþkanlýðý olarak geçtiðimiz 10 ayda, kamu diplomasisi baðlamýnda gerçekleþtirdiðimiz farklý formatlarda uluslararasý etkinlikler, projeler ve yayýnlarýn yanýnda, kurul üyesi 44 farklý kurumdan 82 uzmanla toplantýlar yaptýk ve bu toplantýlarýn son derece verimli ve faydalý olduðunu gördük. Toplantýlarýmýzýn en önemli çýktýlarýndan birisi, çeþitli kurumlarýmýzýn kamu diplomasisi konusunda eðitim taleplerini dile getirmeleri oldu. Bu doðrultuda Ýletiþim Baþkanlýðý olarak birçok kurumumuza sunumlar yaptýk. Bu süreçte güncel geliþmeler ve gelecek vizyonumuz ýþýðýnda 2024-2029 yýllarýný kapsayan dönem için yeni bir strateji belgesi hazýrladýk. Yenilikçi bir bakýþ açýsý ile alandaki geliþmeleri takip eden, katýlýmcý bir anlayýþla hazýrlanan belgenin, kamuya açýk ve anlaþýlýr olmasý öncelikli olarak göz önünde bulundurulmuþtur. Kamu diplomasisi alanýnda stratejik hedeflerimizin gerçekleþtirilmesi, uluslararasý kamuoylarý, karar alýcý aktörler ve medya ile derinlikli, çok yönlü kalýcý iliþkiler geliþtirilmesine baðlýdýr. Bu bizim için temel kriter."

Ýletiþimin tüm araç ve yöntemlerini kullanarak ve paydaþlar arasýnda eþ güdüm saðlayarak hedef ve eylem birliðini kalýcý hale getirmenin son derece önemli olduðuna iþaret eden Altun, bu amaçla "Kamu Diplomasisi Faaliyetlerinin Koordinasyonu Genelgesi" hazýrlandýðýný, adýmlarýn da bu doðrultuda hayata geçmeye baþladýðýný anýmsattý.

Yeni Strateji Belgesi hazýrlýk çalýþmalarý hakkýnda da bilgi veren Altun, paydaþ kurum ve kuruluþlarýn uzman düzeyinde temsilcilerinin katýlýmlarýyla Kamu Diplomasisi Deðerlendirme ve Ýstiþare Toplantýlarý ile Türkiye Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi Hazýrlýk Çalýþtaylarý düzenlediklerini kaydetti.

Çalýþtaylar ile kamu diplomasisi alanýna yenilikçi, uygulanabilir ve gerçekçi öneriler sunan bir bakýþ açýsý getirmeyi hedeflediklerini belirten Altun, "Türkiye'nin kamu diplomasisi politikalarýný ve stratejilerini somut tespitler ve analizler ortaya koyarak belirlemeyi, kamu diplomasisi alanýndaki iþbirliði ve koordinasyon çalýþmalarýnýn saðlýklý bir þekilde yürütülmesini temin etmeyi, kamu diplomasisi yöntem ve araçlarý kullanýlarak Türkiye'nin uluslararasý alandaki etkisini, itibarýný ve imajýný güçlendirecek önerileri somutlaþtýrmayý amaçladýk." diye konuþtu.

- "KRÝZLERDEN ETKÝLENMEMEMÝZ OLASI DEÐÝL"

Fahrettin Altun, yeni strateji belgesinin hazýrlýk çalýþmalarýnda öne çýkan, kamu diplomasisi baðlamýnda ortaya çýkan fýrsat ve tehditlere dikkati çekerek, Türkiye'nin kamu diplomasisi alanýnda çok güçlü bir kurumsal altyapýya ve yýllara sari bir tecrübeye sahip olduðunun altýný çizdi.

Türkiye'nin, turizmden spora, tarihsel, çaðdaþ kültür-sanat birikiminden sanayi ve teknoloji atýlýmlarýna kadar birçok alanda belki de baþka hiçbir ülkenin sahip olmadýðý ölçüde kamu diplomasisi müktesebatýna sahip olduðunu kaydeden Altun, þunlarý paylaþtý:

"Ýletiþim ve medya alanýnda özellikle son 10 yýlda yaptýðýmýz atýlýmlarla bu altyapý ve birikimi destekleyecek, daha da güçlendirecek nitelikli bir medya aðýný kurumsal hale getirmeyi baþardýk. Bunlarýn yaný sýra ülkemiz, dünyanýn en geniþ üçüncü diplomatik aðýna sahip olmasý bakýmýndan, kamu diplomasisi faaliyetleri kapsamýnda diplomatik anlamda büyük bir avantajý ve potansiyeli elinde tutuyor. Bunlar bizim ülke olarak kamu diplomasisi ve yumuþak güç baðlamýnda güçlü olduðumuz yönlerimiz, imkanlarýmýz ve fýrsatlarýmýz. Fakat bir de madalyonun öbür yüzü var. Yeni strateji belgesini hazýrlarken gerçekleþtirdiðimiz istiþarelerde, kamu diplomasisi açýsýndan muhtemel risk ve tehditleri de göz önünde bulundurmaya, bunlar üzerinde tefekkür etmeye gayret ettik. Genel itibarýyla bugün mevcut risk ve tehditler; bölgesel çatýþmalardan Batý'da yükselen Ýslam karþýtlýðýna, ekonomik krizlerden diplomatik krizlere ve uluslararasý terörizmin olumsuz etkilerine kadar çeþitlilik gösteriyor. Bu duruma bir de yeni medya düzeninde dezenformasyon ve kara propaganda gibi kötücül faaliyetlerin yaygýnlýk ve hýz kazanmasý eklendiðinde, planlama aþamasýnda birçok parametreyi göz önünde bulundurmamýz gerekiyor."

Altun, son yýllarda insanlýðýn, bölgesel ve küresel ölçekteki siyasi, askeri, ekonomik krizler nedeniyle çalkantýlý ve zor bir dönemden geçtiðine iþaret ederek, "Türkiye gibi farklý medeniyetlerin birbirine temas ettiði, ticari, askeri, siyasi açýdan dünyanýn en hareketli coðrafyasýnýn tam ortasýnda bulunan bir ülke olarak bu krizlerden etkilenmememiz olasý deðil. Söz gelimi, ekonomimizi olumlu, olumsuz etkileyen geliþmeler, kamu diplomasisi çalýþmalarýmýzý da etkiler. Siyasi kriz ve geliþmeler, hakeza, ayný þekilde." ifadesini kullandý.

- "ÝSTÝÞARE MEKANÝZMASINI EN VERÝMLÝ ÞEKÝLDE ÝÞLETMEYÝ SÜRDÜRECEÐÝZ"

Terörizmin, bölgesel çatýþmalarýn ve Türkiye'nin yakýn coðrafyasýndaki istikrarsýzlýklarýn, kamu diplomasisi çalýþmalarýna da tesir ettiðine dikkati çeken Altun, "Kamu diplomasisi politikalarýmýzý ve stratejilerimizi tüm bu risk ve tehditleri göz önünde tutarak, olasý senaryolara hazýrlýklý bir þekilde düþünmemiz, gerektiðinde ivedilikle gözden geçirerek yeniden ele almamýz kaçýnýlmaz." dedi.

Bu konudaki strateji ve politikalarý belirlerken, risk ve tehditleri bertaraf edecek mekanizmalarýn neler olacaðýnýn, gerektiðinde nasýl tesis edileceðinin ve uygulamaya alýnacaðýnýn da göz önünde bulundurulmasý gerektiðini vurgulayan Altun, bu kapsamda gelecek 5 yýlý kapsayacak bir strateji belgesini karara baðlayacaklarýný, sürekli bir araya gelerek, karþý karþýya kalýnan risklere ve tehditlere karþý pozisyonlarý güncelleyeceklerini söyledi.

Kurumlarýn kamu diplomasisi konusunda attýðý yeni adýmlarýn kendilerini memnun ettiðini dile getiren Altun, þöyle konuþtu:

"Bu baðlamda Dýþiþleri Bakanlýðýmýz bünyesinde kurulan Kamu Diplomasisi ve Stratejik Ýletiþim Genel Müdürlüðünün tesisini son derece kýymetli buluyoruz. Ýnanýyorum ki kurumlarýmýzýn bu gibi çalýþmalarýyla, kamu diplomasisi alanýnda tesis ettiðimiz ortak çalýþma kültürüyle, Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde Türkiye'nin yumuþak gücünü ve etki alanýný daha da geniþleteceðiz. Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu olarak yýlda bir defa bir araya gelmeye devam edeceðiz. Strateji Belgesinin uygulama sürecini hep birlikte takip edeceðiz ve kamu diplomasisi alanýnda istiþare mekanizmasýný en verimli þekilde iþletmeyi sürdüreceðiz."

- "ORTAK FAALÝYETLERDE BÜYÜK YARAR VAR"

Toplantýda daha sonra Cumhurbaþkanlýðýna baðlý, ilgili ve iliþkili kurum, kuruluþlarýn baþkan ve baþkan yardýmcýlarý ile kamu kurumlarýyla bazý sivil toplum kuruluþlarýnýn temsilcileri söz aldý.

Fahrettin Altun, toplantýnýn kapanýþýnda yaptýðý konuþmada ise sorularý, görüþleri ve önerileriyle toplantýyý zenginleþtiren herkese teþekkür etti.

Kamu kurumlarýnýn önemli projeler yürüttüklerini belirten Altun, kamu kurumlarýnýn, sivil toplum kuruluþlarýna, iþ dünyasýna alan açmasýnda, onlarla ortak faaliyetler yürütmesinde büyük fayda bulunduðuna iþaret etti.

Altun, çok zorlu, ciddi meydan okumalarýn, bölgesel ve küresel zorluklarýn olduðu bir dönemde kamu diplomasisi faaliyetlerini yürüttüklerini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Özellikle Ýsrail'in saldýrganlýðý, yürüttüðü zulüm politikalarý bütün dünyada olumsuz bir hava oluþturuyor. Özellikle Türkiye aleyhine de Ýsrail'in yürüttüðü bir kara propaganda var. Fakat biz, bu zorluða raðmen küresel alanda bir hakikat bloðunun temsilcisi olarak güçlü þekilde varlýk göstermeye devam ettiðimizde, Türkiye'nin kamu diplomasisinin de bu anlamda bu süreçten pozitif etkileneceðini düþünüyoruz. Ve pozitif bir küresel aðýn inþasýna katkýda bulunabileceðimizi düþünüyoruz. Ne olursa olsun biz, bu çatýþmalý ortamda doðruyu, hakký, uluslararasý alanda vicdaný savunarak, Türkiye'nin daha güçlü bir imaja sahip olmasýný temin edebiliriz."