Ýsrailli Levy: Türkiye küresel aktörlere duyulan ihtiyacýn çok iyi bir örneði
ABONE OL

Ýsrail'in Haaretz gazetesi yazarý Levy, TRT World Forum 2023'e katýlmak için geldiði Ýstanbul'da, AA muhabirine, Gazze'deki durum hakkýnda deðerlendirmede bulundu.

Levy, basýn kuruluþlarýnýn, Gazze'de yaþananlarý haberleþtirmesiyle ilgili Ýsrail medyasý ile uluslararasý medyanýn ayný kefeye konmamasý gerektiðini savundu.

Uluslararasý medyanýn Avrupa, Asya ve Afrika'daki her eve Gazze'deki görüntüleri aktardýðýný belirten Levy, bu konuda adil davrandýðýný dile getirdi.

Levy, Gazze'de yaþananlarý herkesin görmesi gerektiðine iþaret ederek, "Bu, dünyadaki herkesin görevi, yaralý çocuklarý görmek, evsizleri görmek, cansýz bedenleri görmek, hastaneleri görmek. Herkes bunlarý görmek zorunda." ifadesini kullandý.

Ülkesindeki medya organlarýný uluslararasý medyayla kýyaslayan Levy, "Yaþananlarý sistemli, kasýtlý ve gönüllü þekilde Ýsrailli izleyiciler ve okuyuculardan saklayan Ýsrail medyasý için ayný þeyi söyleyemem. Ýsrailliler hiçbir þey görmüyor çünkü görmek istemiyorlar." diye konuþtu.

ÝSRAÝLLÝ LEVY: TÜRKÝYE KÜRESEL AKTÖRLERE DUYULAN ÝHTÝYACIN ÇOK ÝYÝ BÝR ÖRNEÐÝ

Ýsrail'in saldýrýlarýnýn sürdüðü Gazze'de barýþçýl ve uzun vadeli çözüme ulaþmanýn zorluðuna dikkati çeken Levy, "Bence bir an önce ateþkes olmalý, bazý uluslararasý güçler en azýndan kýsa süreliðine Gazze'ye girmeli." dedi.

Levy, Gazze ablukasýnýn sona ermesi gerektiðinin altýný çizerek, "2,3 milyon insaný 16 yýl kafeste tutmak imkansýz. Bu, hemen þimdi bitmeli." ifadesini kullandý.

Ýsrail hükümetinin Gazze politikasýna muhalif tutumlar sergilediði için geçmiþte bir süre korumalarla gezdiðini dile getiren Levy, "Ben kiþisel olarak bedel ödemiyorum, bedel ödeyen Gazze halkýdýr." dedi.

Levy, dünyanýn farklý kýtalarýndan küresel çapta önemli rol oynayan ülkelere ihtiyaç duyulduðunun altýný çizerek, "Türkiye, bölgesel ve küresel aktörlere duyulan ihtiyacýn çok iyi bir örneði. Bence bu forum (TRT World Forum), Türkiye'nin uluslararasý aktöre dönüþmesinin örneklerinden biri." diye konuþtu.