İstanbul'dan Bulgaristan'a yüksek hızlı tren!
ABONE OL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Biz bu yıl İstanbul’u Bulgaristan sınırına-Edirne Kapıkule’ye bağlayan yüksek hızlı tren projesinin ihalesine de çıkmak istiyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaları arkadaşlarımız yapıyor" dedi.

Türkiye, Avrupa - Kafkasya - Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) Hükümetler arası Komisyon Başkanlığını Tacikistan’dan devraldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın 11. TRACECA Hükümetler arası Komisyon Toplantısı’na başkanlık yaptı. İstanbul Beşiktaş’ta bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Ermenistan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Gagik Grigoryan da katıldı.

YENİ BAĞLANTILARI TAMAMLAYACAĞIZ

Toplantıda konuşan Bakan Lütfi Elvan, Türkiye’nin son dönemde gerçekleştirdiği ulaştırma yatırımlarından söz ederek, "Uluslararası trafiğe hizmet eden ana akslar üzerindeki yeni bağlantıları tamamlamaya ve özellikle sınır geçişlerindeki engelleri ortadan kaldırmaya öncelik verdik" dedi.

İSTANBUL’U BULGARİSTAN’A BAĞLAYACAK

YHT Marmaray’ı hayata geçirdiklerini hatırlatan Bakan Elvan, "Bu yıl sonu itibariyle Kars-Tiflis-Bakü hattını da tamamlanacak. Bu çerçevede Londra’dan Pekin’e kadar kesintisiz bir İpek Demiryolu ağını oluşturmuş olacağız. Diğer taraftan yine Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan Hızlı Tren Güzergahlarımız üzerinde de uygulama proje çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor " diye konuştu. Hızlı Tren hatlarıyla şehirler arasındaki günlük ziyaretlerin arttığını, iç turizmin geliştiğini söyleyen Elvan, " Biz bu yıl İstanbul’u Bulgaristan sınırına-Edirne Kapıkule’ye bağlayan yüksek hızlı tren projesinin ihalesine de çıkmak istiyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaları arkadaşlarımız yapıyor. Bizim Batı’yı Doğu’ya bağlayan güzergahlarda önemli çalışmalarımız, demiryolu yatırımlarında söz konusu olacak"

SİVİL HAVACILIĞIMIZ BÜYÜDÜ

Türkiye’deki Sivil Havacılığın dünya havacılığından 3 kat hızlı bir büyüme içinde olduğunu belirten Bakan Elvan, " İstanbul hava trafik yoğunluğu itibariyle dünyanın en önemli merkezlerinden biri konumuna geldi. Bu sektörün büyüme hızı son 10 yılda yüzde 14’ün üzerinde bir büyüme performansı gerçekleştirdi" dedi.

TRACECA NEDİR ? TRACECA

Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin Kafkasya ve Karadeniz üzerinden Avrupa’ya bağlanmasını sağlamak amacıyla AB tarafından oluşturulan bir Doğu girişimiyle 1998’de Bakü’de yapılan " Tarihi İpek Yolu’nun Restorasyonu konulu konferansta Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Romanya, Tacikistan, Türkiye, Ukrayna ve Özbekistan devlet başkanlarının imzaladığı bir programın adı. TRACECA çok taraflı Temel Anlaşmasının imzalanmasıyla kuruldu. TRACECA Demiryolu, Denizyolu ve Karayolu taşımacılığını kapsayan çok modlu ulaşım koridorunu öngördüğü gibi, bölgede ticaretin ve ulaştırmanın iyileştirilmesini, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinin bu alternatif ulaşım koridoru üzerinden Avrupa ve Dünya Pazarlarına ulaşma imkanının arttırılmasını da amaçlıyor.