Ýstihbarat kaynaklarý da doðruladý! Bakan Fidan: Karanlýk örgütün lideri ölmüþtür
ABONE OL

Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Ukraynalý mevkidaþý Andrii Sybiha ile Ankara'daki görüþmesinin ardýndan düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Fidan, terörle mücadelede kararlýlýðýn devam edeceðini belirterek, "Bu karanlýk örgütün lideri ölmüþtür." ifadesini kullandý.

Bu ölüm haberinin kendilerini hiçbir zaman rehavete, gevþemeye itmeyeceðini söyleyen Fidan, "Bu örgüt, milletimizin tarihinde türüne ender rastlanan bir tehdit odaðý olmuþtur. Binlerce gencimizi kutsal deðerler adýna kandýrarak saflarýna katmýþ, bu gençlerimizi kendi vatanlarýna, milletlerine, kutsal deðerlerine ihanet eden bir makinaya dönüþtürmüþtür." dedi.

Bakan Fidan, bu insanlarýn yurt dýþýnda istihbarat servislerinin elinde büyük bir zillet içinde kendi ülkelerine, milletlerine ve deðerlerine karþý bir silah olarak kullanýldýðýna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Bu ölüm vesilesiyle artýk onlarýn üzerindeki büyünün kalkmýþ olmasý lazým ve kendilerini gittikleri ihanet dolu bu yanlýþ yoldan vazgeçmeye, devletlerinin, milletlerinin aleyhine çalýþmaktan vazgeçmeye davet ediyorum. Bu yol iyi bir yol deðil. Bu yolun sonu iyi bir son deðil. Milletimiz, devletimiz her türlü terör örgütüyle olduðu gibi bu örgütle de mücadele etmeye devam edecekler. Artýk yol yakýnken dönmeyi bilsinler."

Fidan, daha önce Ankara'da büyükelçilik görevinde bulunan Bakan Sybiha'yý yeni görevi için tebrik ederek, "Ýnanýyorum, görevde bulunduðu süre içerisinde týpký büyükelçilik görevinde olduðu gibi bakanlýk görevinde de iki ülke arasýndaki iliþkilere büyük katký yapacak." dedi.

Türkiye ve Ukrayna arasýndaki iliþkilerin emin adýmlarla ilerlediðine iþaret eden Fidan, "Savaþýn yarattýðý jeopolitik sýnamalarla karþý karþýyayýz. Buna raðmen Ukrayna ile çok boyutlu iþbirliðimiz her geçen gün daha da güçleniyor." diye konuþtu.

Fidan, savaþ nedeniyle hayatlarýný kaybeden Ukraynalýlar için baþsaðlýðý dileyerek, "Ukrayna halkýnýn büyük bir sabýr, metanet ve cesaretle yürüttüðü mücadele her türlü takdirin ötesindedir. Kýrým dahil Ukrayna'nýn toprak bütünlüðünü, egemenliðini ve baðýmsýzlýðýný desteklediðimizi buradan tekrarlamak istiyorum." ifadelerini kullandý.

Savaþýn uluslararasý hukuk temelinde ve müzakereler yoluyla çözüme kavuþturulmasý için giriþimlerin sürdürüldüðünü belirten Fidan, þunlarý söyledi:

"Barýþa yönelik çabalara destek vermeye hazýr olduðumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu noktada Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn (Recep Tayyip Erdoðan) hassasiyetini biliyorsunuz. Özellikle çok büyük yýkýma ve hayat kaybýna yol açan bu savaþýn bir an önce durdurulmasý için var gücüyle çalýþmakta. Sahadaki çabalar müzakere süreçleriyle desteklenmelidir. Barýþý hedefleyen her türlü giriþimi destekliyoruz. Barýþ savaþan taraflar arasýnda varýlabilecek bir hedeftir. Bu nedenle barýþ görüþmelerinin tüm taraflarýn katýlýmýyla yürütülmesi gerektiðine inanýyoruz. Karadeniz Tahýl Giriþimi gibi barýþa hizmet edebilecek düzenlemelerin tekrar gündeme alýnmasýnda yarar görüyoruz. Sayýn meslektaþýmla bu konuyu da görüþtük. Ukrayna'nýn bu konudaki pozitif duruþunu da takdir ediyoruz. Karadeniz'in en kýsa zamanda yeniden bir iþbirliði havzasýna dönüþmesini arzu ediyoruz. Bunun Karadeniz'de bulunan bütün ülkelerin menfaatine olacaðý açýktýr."

Fidan, Türkiye ve Ukrayna arasýnda 2011'de imzalanan Serbest Ticaret Anlaþmasý'nýn Türkiye'deki onay sürecinin tamamlandýðýný vurgulayarak, "Ukrayna'daki sürecin tamamlanmasýyla ekonomik iþbirliðimizi kurumsal olarak daha da ileri inþallah taþýyacaðýz. Savunma sanayisi, ikili iliþkilerimizin önemli baþlýklarýndan birini oluþturmakta. Bu alandaki geliþmeleri de bugünkü toplantýmýzda ele aldýk." dedi.

Görüþmede, Ukrayna'nýn yeniden inþasýnýn da kapsamlý bir þekilde ele alýndýðýný belirten Fidan, "Türk müteahhitlik þirketleri bildiðiniz gibi Ukrayna'da lider konumdalar. Türk müteahhitler Ukrayna'ya bugüne kadar 300'den fazla projede katký vermiþ durumdalar. Bunlarýn toplam tutarý yaklaþýk 10 milyar dolarý buluyor. Þirketlerimiz savaþýn baþladýðý 2022 yýlýndan bu yana 70 projeyi de tamamladý baþarýyla ve vefa göstererek þirketlerimiz savaþ döneminde bile Ukrayna'yý terk etmediler." diye konuþtu.

Fidan, enerji konusunun da görüþülen baþlýklar arasýnda olduðuna iþaret ederek, Ukrayna'nýn enerji güvenliðini güçlendirmeye yönelik projelerin de ele alýndýðýný vurguladý.

Türkiye ve Ukrayna'nýn sadece coðrafi yakýnlýklarýyla deðil, ortak tarihle de birbirlerine baðlý olduðunu söyleyen Fidan, þunlarý kaydetti:

"Kýrým Tatarlarý bu ortak tarihin bir parçasýdýr. Sayýn (Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir) Zelenskiy liderliðindeki Ukrayna hükümeti, Kýrým Tatarlarýnýn haklarýnýn güçlendirilmesi için takdire þayan hukuki düzenlemeler yaptýlar. Bu alanda ilave adýmlar atýlacaðýndan da eminiz. Biraz önce bakanlýklarýmýz arasýnda Diplomat Deðiþimi Alanýnda Mutabakat Zaptý ile 2025-2026 dönemine iliþkin Ýstiþare Eylem Planý'na imza attýk. Ukrayna bizim stratejik ortaðýmýzdýr. Ýliþkilerimizi her alanda daha da derinleþtirmek için çaba harcamaya devam edeceðiz. Ýnanýyorum ki bu ziyaret iki ülke arasýndaki dostluk ve iþbirliðini yeni bir seviyeye taþýyacaktýr."