Kabine üyelerinden, Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmýnýn birinci yýlýna iliþkin paylaþým
ABONE OL

Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "7 Ekim 2023'ten bu yana, tam bir yýldýr iþgalci Ýsrail'in soykýrýmýna uðrayan Filistinli kardeþlerimizin yaþadýðý acý nedeniyle yüreðimiz yanmaktadýr." ifadesini kullandý.

Uluslararasý hukuku ayaklar altýna alan Ýsrail'in, geçmiþte her dinden insanýn barýþ ve huzur içinde yaþadýðý Filistin ve Gazze'de en temel insan haklarýný yok saydýðýný belirten Tunç, yaklaþýk 42 bin Filistinlinin hayatýný kaybettiði, 100 bine yakýn Filistinlinin yaralandýðý, milyonlarca Filistinlinin sistematik olarak göçe zorlandýðý Gazze'nin, dünyanýn en büyük çocuk ve kadýn mezarlýðý haline geldiðini bildirdi.

"Uluslararasý kuruluþlarýn aldýðý kararlara uymayan Ýsrail, bir milleti yok etmeye çalýþmaktadýr. Kana doymayan Ýsrail, Filistin'de olduðu gibi Lübnan'da da savaþ suçlarýna devam etmekte, bölgeyi savaþ alanýna çevirmek istemektedir." sözlerini sarf eden Tunç, "Sözde demokrasi ve insan haklarý savunucusu ülkeler, kuvözdeki bebekleri dahi acýmadan öldüren barbar Ýsrail'in hain saldýrýlarýný maalesef görmezden gelmektedir. Baþta Birleþmiþ Milletler olmak üzere uluslararasý kuruluþlar, terör örgütü gibi davranan bebek katillerine karþý misyonlarýný yerine getirmekte etkisiz kalmaktadýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Adalet Bakaný Tunç, paylaþýmýnda þunlarý kaydetti:

"Yüreðinde az da olsa vicdan kýrýntýsý kalmýþ olan ülkeler, Netanyahu ve çetesine artýk 'dur' demelidir. Uluslararasý hukuk ve insan haklarýna aykýrý olan Ýsrail'in saldýrýlarý ve iþgali, yalnýzca Filistin halkýnýn deðil tüm insanlýðýn ortak meselesidir. Filistin davasýnýn yanýnda durmak ve Filistin halkýnýn haklý mücadelesine destek vermek, insanlýða ve tarihe karþý bir sorumluluktur. Bu sorumluluk bilinciyle Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde masum Filistinli kardeþlerimizin dün olduðu gibi daima yanýnda olacak ve haklarýný her alanda haykýracaðýz.

Ýþgalci Ýsrailli yetkililerin iþledikleri insanlýk ve savaþ suçlarý nedeniyle hak ettikleri cezayý almalarý için uluslararasý hukuk önünde giriþimlerimizi sürdüreceðiz. 1967 sýnýrlarý temelinde baðýmsýz Filistin devletinin varlýðý kabul edilene kadar mücadelemize devam edeceðiz. 'Dünya 5'ten büyüktür' diyerek daima zalimlerin ve haksýzlýklarýn karþýsýnda dimdik duracaðýz. 'Daha adil bir dünya mümkündür' idealiyle her zaman dünyada hakkýn, hakkaniyetin ve adaletin savunucusu olacaðýz. Ýsrail'in hain saldýrýlarýnda þehit olan Ayþenur Ezgi Eygi kardeþimize ve tüm Filistinli kardeþlerimize Allah'tan rahmet, yaralý kardeþlerimize acil þifalar diliyorum."

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum da bir yýl önce yüzyýlýn alnýna kara leke olarak yazýlan Gazze soykýrýmýnýn baþladýðýný, kadýnlar, çocuklar ve masum sivillerin hunharca katledildiðini belirtti.

Kurum, "Koca bir toplum yersiz, yurtsuz býrakýldý. Açlýða mahkum edildi. Uluslararasý hukukun yasakladýðý tüm suçlar, dünyanýn gözü önünde acýmasýzca iþlendi. Bu soykýrýma imza atanlar cinayetlerini sürdürüyorlar. Uluslararasý hukuku, insan haklarýný, evrensel deðerleri aðýzlarýna sakýz edenler bu katliama seyirci kalýyorlar. Onlar sussa da biz susmayacaðýz. Hakký söylemekten geri durmayacaðýz. Bu iþin peþini asla býrakmayacaðýz. Bugünler geçtiðinde, bu soykýrýmcýlarýn adalet önüne çýkarýldýðýný hep birlikte göreceðiz. Bugün kazanç olarak gördükleri her þeyi o gün geldiðinde kaybedecekler." ifadelerine yer verdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ ise paylaþýmýnda, "Eðer ölmem gerekiyorsa, yaþamalýsýn hikayemi anlatmak için' diyordu Ýsrail'in katlettiði fakat susturamadýðý Filistinli Þair Rýfat Alareer. Ona ve tüm mazlum Filistin halkýna karþý sorumluluðumuzdur hikayelerini anlatmak." sözlerini sarf etti.

Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy ile Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya da sosyal medya hesaplarýndan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Birleþmiþ Milletler (BM) 79. Genel Kurulunda yaptýðý konuþmasýndan bir videoya yer vererek, "Uluslararasý kamuoyu ve vicdan sahibi tüm insanlar, iþgalci Ýsrail'in hiçbir insani ayrým gözetmeden yürüttüðü bu soykýrým politikasýna daha da geç olmadan dur diyebilmeli." paylaþýmýnda bulundular.

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan ise Erdoðan'ýn BM 79. Genel Kurulunda yaptýðý konuþmasýndan bir video paylaþarak, "Gazze dünyanýn en büyük çocuk ve kadýn mezarlýðý haline geldi. Ýnsanlýk buna ne zaman 'dur' diyecek?" sorusunu yöneltti.

  • Cumhurbaþkaný Kabinesi
  • Ýsrail saldýrýlarý
  • Gazze mesajý