Kýzýlelma, Akýncý, ANKA... Cumhurbaþkaný Erdoðan: Türk oðlu Türk yapar
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Beþtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen TÜBÝTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katýldý.

Konuþmasýna salondakileri selamlayarak baþlayan Erdoðan, ödül takdim edecekleri bilim insanlarýný, çýðýr açýcý çalýþmalarýndan dolayý tebrik ederek baþarýlarýnýn devamýný diledi.

Baþvurularýn titizlikle deðerlendirilmesiyle bu yýl 57 bilim insanýnýn 2 kurumun ödüllerine layýk görüldüðünü belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Uluslararasý TÜBA Akademi Ödülleri'nde Fen ve Mühendislik Bilimleri, Sosyal ve Beþeri Bilimler ile Saðlýk ve Yaþam Bilimleri kategorilerinde üç ödül takdim edeceðiz. Böylece TÜBA Akademi Ödüllü bilim insaný sayýmýz 25'e yükseldi. Üstün baþarýlý genç bilim insanlarýnýn ödüllendirildiði TÜBA-GEBÝP Ödüllerini 22 farklý üniversite ve kurumdan, 34 genç bilim insanýmýza vereceðiz." ifadelerini kullandý.

Bugüne kadar TÜBA-GEBÝP ödülünü kazanan bilim insaný sayýsýnýn da 610'a ulaþtýðýný bildiren Erdoðan, þöyle devam etti:

"Bilimsel telif eser ödüllerinde, 7 Türkçe bilimsel telif eser 6 TÜBA-TESEP ödülüne layýk görüldü. Bu alanda da þimdiye kadar ödüllendirilen eser sayýsý 226'ya çýktý. TÜBÝTAK ödülleri kapsamýnda ise 12 farklý üniversiteden bilim insanýmýza iki bilim ödülü, bir hizmet ödülü ve 11 teþvik ödülü takdim edeceðiz. Bu ödüllerin ilk kez verildiði 1966'dan bugüne kadar 184 bilim ödülü, 19 özel ödül, 88 hizmet ödülü, 547 teþvik ödülü ve 2019 yýlý Profesör Doktor Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü dahil olmak üzere toplam 839 bilim insaný ödüllendirildi.

Atalarýmýz, az önce de ifade edildi, 'Marifet iltifata tabiidir, iltifatsýz emek zayidir.' diyor. Hakký verilen her baþarýnýn yeni baþarýlarýn habercisi olduðuna inanýyoruz. Cumhurbaþkaný olarak ve TÜBA ve TÜBÝTAK Bilim Ödüllerini bu hissiyatla himaye ediyoruz. Baþbakanlýðýmýz döneminde de bu çalýþmalarý yakýndan takip ettiðimizin, her aþamada destek verdiðimizin en yakýn þahidi sizlersiniz. Bugün ödülünü takdim edeceðimiz bilim insanlarýmýzýn her birini ayrý deðerde görüyoruz. Esasen ödül alsýn, almasýn bilim insanlarýmýzýn tamamýnýn ülkemizin müreffeh yarýnlarý için gecesini gündüzüne kattýðýný biliyoruz."

- "BÝLÝM VE TEKNOLOJÝYÝ TÜRKÝYE'NÝN HEDEFLERÝNE ULAÞMASINDA EN ÖNEMLÝ ARAÇ OLARAK GÖRÜYORUZ"

Ödül sistemini, bilim insanlarý için bir motivasyon ve teþvik kaynaðý olarak deðerlendirdiklerini belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, 2022 TÜBA ve TÜBÝTAK Bilim Ödüllerinin bilim camiasýna hayýrlý olmasýný dileyerek ödül alan bilim insanlarýný tekrar tebrik etti. Erdoðan, "Ülkemiz, milli teknoloji hamlesi rehberliðinde gerçekleþtirdiði çalýþmalarla dünyanýn ilk 10 ekonomisi arasýna girme hedefine adým adým yaklaþýyor. Biz siyasi baðýmsýzlýðýn, teknolojik baðýmsýzlýktan geçtiðine samimiyetle inanýyoruz. Bilim ve teknolojiyi Türkiye'nin hedeflerine ulaþmasýnda en önemli araç, en etkili imkan olarak görüyoruz." dedi.

Katma deðerli üretimin, güçlü büyümenin ve sürdürülebilir refahýn yolunun, bilim ekosisteminin canlýlýðýndan geçtiðini ifade eden Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"TÜBA ve TÜBÝTAK, yürüttükleri takdire þayan çalýþmalarla ülkemizin bilim ve teknoloji altyapýsýna önemli katkýlar yapan kurumlarýmýzdýr. TÜBA, Türkiye'de bilim alanlarýnýn tamamýný kucaklayan faaliyetleriyle bilim insanlýðýný ve araþtýrýcýlýðý özendirmeyi misyon edinmiþ bir akademik platformdur. Bilime ve teknolojiye katký saðlamak amacýyla tematik bilimsel programla ve projeler yürüten TÜBA, araþtýrma ve yayýnlarýyla da literatüre deðerli katkýlar saðlýyor.

Bu yýl Türk-Ýslam Bilim Kültür Mirasý Projesi'ni 8 eserle zenginleþtirdik. Cumhuriyet'imizin 100'üncü yýlýnda da Türk Maarif Ansiklopedisi, Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Mücadelenin Yerel Tarihleri adlý bilimsel eserleri yayýmlayacaðýz. Geçmiþten geleceðe köprü kuran, kültürel sermayemizin geliþmesini saðlayan bu nadide eserleri ülkemize kazandýran TÜBA'nýn çatýsý altýnda gayret gösteren tüm hocalarýmýza, þahsým milletim adýna teþekkür ediyorum."

- "3 BÝN 734 ARAÞTIRMA-GELÝÞTÝRME PROJESÝNE 1,5 MÝLYAR LÝRADAN FAZLA DESTEK VERDÝK"

TÜBÝTAK'ýn da bilim ve teknoloji dünyasýnýn deðerli bir aktörü olarak pek çok baþarýlý çalýþmaya imza attýðýný vurgulayan Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Sadece son bir yýlda TÜBÝTAK eliyle 174 üniversitenin 3 bin 734 araþtýrma-geliþtirme projesine 1,5 milyar liradan fazla destek verdik. Bu projelerde yaklaþýk 10 bin araþtýrmacý ve 12 bin bursiyer görev aldý. Stajyer Araþtýrmacý Burs Programý (STAR) ile üniversite öðrencilerinin araþtýrma çalýþmalarýný teþvik ediyoruz." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, 2022'de baþlatýlan STAR programýnda bugüne kadar 5 bine yakýn öðrenciye 6 ay süreyle 3 bin 619 farklý projede görev aldýðýný dile getirdi.

Lisans öðrencilerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan ve "tarihin sýfýr noktasý" olarak nitelendirilen Þanlýurfa'daki Göbeklitepe Ören Yeri'nde yürütülen projelere de katký verdiðini anýmsatan Erdoðan, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Arkeoloji veya kültür varlýklarýný koruma ve onarým bölümünde eðitim alan 27 farklý üniversiteden 58'i kýz ve 35'i erkek toplam 93 öðrenciyi bu kapsamda destekledik. Nitelikli insan gücüyle, sürekli geliþen altyapýsýyla, ileri düzey laboratuvarlarýyla, teknoloji dünyasýnýn öncü araþtýrma kurumlarýnýn bünyesinde barýndýran Gebze Yerleþkesi'nde TÜBÝTAK Fen Lisesi'ni kurduk. Sizlerin de yakýndan izlediði gibi ülkemizde bir kesim arkasýna önüne bakmadan, her konuyu istismar etmekte sýnýr tanýmýyor. Bunlardan biri de beyin göçü meselesidir. Öncelikle genç beyinlerimizin kendilerini geliþtirmek için yurt dýþýna çýkmasýna karþý olmadýðýmýzý, tam tersine bunu desteklediðimizi belirtmek isterim."

Erdoðan, bugün Çin'in baþarýsýnýn en büyük sebeplerinden biri olarak yurt dýþýna okumaya giden gençlerinin, oralarda kazandýklarý tecrübeleriyle ülkelerine yaptýklarý katkýlarýn gösterildiðini, Türkiye'nin de TÜBÝTAK aracýlýðýyla bu doðrultuda önemli adýmlar attýðýný söyledi.

Bu alanda yapýlan çalýþmalarý anýmsatan Erdoðan, "Sadece kendi gençlerimizin yurt dýþýnda bilgi ve tecrübe sahibi olmasýný saðlamakla kalmýyor, Türkiye'yi dünyanýn her yerindeki bilim insanlarýmýz için cazibe merkezi yapmayý hedefliyoruz. Bu amaçla ihdas ettiðimiz programlarla geri dönen araþtýrmacýlarýmýz sayesinde bilim ekosistemimizi güçlendiriyor, beyin göçünü tersine çeviriyoruz." ifadelerini kullandý.

Erdoðan, 2018 yýlýnda hayata geçirdikleri Uluslararasý Lider Araþtýrmacýlar Programý ile Türkiye'ye dönen 190 üst düzey araþtýrmacýdan 9'unun projelerini baþarýyla tamamladýðýný belirterek uluslararasý lider araþtýrmacýlarýn projelerinde, 346'sý doktora öðrencisi olmak üzere toplam 890 araþtýrmacýnýn görev aldýðýný aktardý.

Sayýlarý ve etkinlikleri giderek artan araþtýrma-geliþtirme laboratuvarlarýnýn da tersine beyin göçü konusunda önemli rol oynadýðýna iþaret eden Erdoðan, sayýlarý 6'ya çýkan TÜBÝTAK destekli araþtýrma-geliþtirme laboratuvarlarýnda, 56'sý doktoralý 130 araþtýrmacýnýn çalýþtýðýný dile getirdi. Bu merkezlerde, katmanlý imalat, otonom sürüþ, akýllý 5G ve 6G aðlarýnýn, malzeme geri dönüþüm, yalýtým, yüzey, filtrasyon, hijyen teknolojileri gibi konularda kritik araþtýrma faaliyetleri yürütüldüðünü anlatan Erdoðan, "Türkiye tüm bu çalýþmalarla geleceðin teknolojilerine hazýrlanýyor. Ülkemiz artýk modern, geliþmiþ, nitelik ve nicelik açýsýndan dünyayla yarýþýr bir bilim ve teknoloji ekosistemine sahiptir." diye konuþtu.

Teknoparklarda araþtýrma, geliþtirme ve tasarým merkezlerinde 10 binlerce projenin yürütüldüðüne dikkati çeken Erdoðan, TÜBÝTAK enstitülerinde, savunma sanayisinden uzaya, yapay zekadan astronomiye kadar geniþ bir alanda baþarýlý çalýþmalar gerçekleþtirildiðini vurguladý.

- "ÜRETEN ÝNSANLARIMIZA VERDÝÐÝMÝZ DEÐER ORTADADIR"

Bilim ve teknoloji atýlýmlarýný kutuplara kadar ulaþtýran bir Türkiye'nin olduðunu dile getiren Erdoðan, "Bu yýl, TEKNOFEST kapsamýnda düzenlediðimiz Lise Öðrencileri Kutup Araþtýrma Projeleri Yarýþmasý finalistleri arasýndan seçtiðimiz 3 öðrencimizi Antarktika Bilim Seferi'ne dahil ediyoruz." dedi.

Beyaz kýtada kendi projeleri ile ilgili saha çalýþmasý yürütecek öðrencilerin, geliþtirdikleri "tabiatta hýzlýca çözünebilen biyoplastiði yerinde test etme imkaný" bulacaðýný kaydeden Erdoðan, þöyle devam etti:

"Bilim ve teknolojideki tüm bu baþarýlarda, Türkiye'de araþtýrma, geliþtirme harcamalarýnýn milli gelirimize oranýnýn 1000'de 5'ten yüzde 1,13 çýkmasýnýn, araþtýrmacý sayýsýnýn 26 binden 222 bine yükselmesinin önemli katkýsý var. Görüldüðü gibi, bizim, bilimsel çalýþma yapan, teknoloji geliþtiren, üreten insanlarýmýza verdiðimiz deðer ortadadýr. Bilime ve teknolojiye yaptýðýmýz yatýrýmlarýn meyvelerini her alanda topluyor olmanýn da mutluluðu içindeyiz. Bugün nerede durduðumuzu ve yarýn nereye gideceðimizi doðru tespit etmek için, önce nereden geldiðimizi bilmemiz þarttýr. Bir dönem dünya çapýndaki bilim insanlarý hep bizim gönül coðrafyamýzdan çýkýyordu. El Cezeri, Ali Kuþçu, Hezarfen Ahmed Çelebi gibi bilim insanlarýmýz icatlarýyla tarihin yönünü deðiþtirdiler. Ayný þekilde Ýbn-i Sina'dan Hayyam'a, Razi'den Cabir'e etkileri hala devam eden bilim insanlarýmýz vardý. Ancak daha sonra bilim ve teknoloji çalýþmalarýnda önemli bir durgunluk dönemi yaþadýk. Ýnþallah artýk bu fetret dönemini bitiriyor, bilim ve teknolojide yeniden þahlanýþa geçiyoruz. Allah'ýn izniyle bu coðrafya tekrar bilimin ve teknolojinin önde gelen merkezlerinden biri olacaktýr. Biz, buna caný gönülden inanýyoruz."

- "GENÇLERÝMÝZ, YAZILIM DÜNYASINDAKÝ YERLERÝNÝ ALIYOR"

TEKNOFEST kuþaðýna güvendiklerinin altýný çizen Erdoðan, bilim insanlarý ve gençlerin azimleri, öz güvenleri ve baþarýlarýyla bu ümidi ziyadesiyle verdiðini belirtti. Gençlerin birçok þeyi baþararak yarýnlara hazýrlandýðýný dile getiren Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"DENEYAP Teknoloji Atölyelerinde daha 8 yaþlarýnda, 9 yaþlarýnda yapay zeka, nesnelerin interneti, robotik projeleri geliþtiren evlatlarýmýzý gördükçe bu inancýmýz güçleniyor. Yeni nesil yazýlým okullarýnda kendilerini yetiþtiren binlerce gencimiz, sessiz sedasýz yazýlým dünyasýndaki yerlerini alýyor. Teknoparklarda 2 kiþi, 3 kiþi bir araya gelerek milyar dolarlýk deðerlemeye ulaþan þirketler kuran parlak beyinlerle gurur duyuyoruz. Evlatlarýmýz daha ortaokul, lise sýralarýnda iken TEKNOFEST yarýþmalarýnda dikey roket, insansýz hava araçlarý, kutup araþtýrmalarý, biyoteknoloji gibi projelerde çalýþýyor. Ülkemizin ilk yerli otomobili Togg'u, niye geçmiþte deðil de bugün üretebildik sorusunun cevabý, iþte burada gizlidir. Dünya, bizim insansýz hava araçlarýndaki baþarýmýzý manþetlere taþýyor, þaþkýnlýkla takip ediyor. Adýna þarkýlar yazýlan TB2 ile baþladýðýmýz yolculukta, önce Akýncý'ya, sonra insansýz muharip savaþ uçaðýmýz Kýzýlelma'ya geldik. Þu anda oranýn üretiminde 3 bin gencimiz çalýþýyor ve bunlarýn yaþ ortalamasý 25 ile 35 arasýnda. Demek ki bu millet, Türk oðlu Türk yapar mý? Yapar ve þu anda bunu yapýyor."

- "BUNLAR TÜRKÝYE YÜZYILI'NIN ÝLK FOTOÐRAFLARI"

Diðer bir kulvarda ANKA, Aksungur, milli muharip uçakla yol alýndýðýný belirten Erdoðan, "Daha havada Atak'ý, Hisar'ý, Tayfun'u, denizde Anadolu'yu, Piri Reis'i, diðer projeleri saymýyorum bile. Bu teknolojiler sadece ülkemizin kendi savunmasýnda elimiz, ayaðýmýz olmakla kalmýyor, ayný zamanda savunma sanayimizi küresel düzeyde söz sahibi haline getiren bir vizyonu ortaya koyuyor." dedi.

"Savunma sanayisindeki bu topyekun dönüþümün anlamý, dünyanýn güvenlik dengelerindeki sarsýntýnýn artacaðý önümüzdeki dönemde daha iyi kavranacaktýr." diyen Erdoðan, savunma sanayisinin diðer alanlardaki teknolojik geliþmelerin itici gücü olduðunu da asla unutmadýklarýný dile getirdi.

Bu alandaki birikime sadece savunma gözüyle bakmadýklarýný, meseleyi çok daha geniþ bir perspektifte deðerlendirip ona göre destek verdiklerini vurgulayan Erdoðan, "Bu tabloya bakýp da umutlanmamak mümkün mü? Togg banttan indiðinde hep beraber gururlandýk deðil mi? Orada da þu anda 1400 gencimiz çalýþýyor. Kýzýlelma ilk uçuþunu yaptýðýnda hep beraber duygulandýk deðil mi? Tabii bunlar daha baþlangýç, bunlar Türkiye Yüzyýlý'nýn ilk fotoðraflarý ama bize bu kadarý yetmez. Ýstiyoruz ki bilim insanlarýmýzla, araþtýrmacýlarýmýzla, mühendislerimizle bu fotoðrafý her gün daha da zenginleþtirelim, geliþtirelim." diye konuþtu.

Erdoðan, Türkiye'yi bilimle, teknolojiyle, sanayiyle kalkýndýrmak istediklerini vurgulayarak "Bunun için de durmak yok, yola devam." dedi.

Tarihin kritik bir dönemindeki bu kutlu yolculukta TÜBA'ya ve TÜBÝTAK'a da büyük sorumluluk düþtüðüne iþaret eden Erdoðan, "Bilim insanlarýmýza, araþtýrmacýlarýmýza hem destek olacak hem moral verecek çalýþmalarýnýzda daima yanýnýzda yer almayý sürdüreceðim." diye konuþtu.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, ödül alan bilim insanlarýný bir kez daha tebrik etti.

- TÖRENDEN NOTLAR

Törene, TBMM Baþkaný Mustafa Þentop, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Fuat Oktay, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Derya Yanýk, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, TÜBÝTAK Baþkaný Hasan Mandal ve TÜBA Baþkaný Muzaffer Þeker de katýldý.

Bakan Varank ve TÜBÝTAK Baþkaný Mandal, Cumhurbaþkaný Erdoðan'a, TÜBÝTAK BÝLGEM Tarafýndan Tasarlanan ve Üretilen Milli Hedef Algýlayýcý (MÝHAL) Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Tümdevresi takdim etti.

TÜBA Baþkaný Þeker de Cumhurbaþkaný Erdoðan'a, "Milli Teknoloji Hamlesi: Toplumsal Yansýmalarý ve Türkiye'nin Geleceði", "Enerji: Kavramlar ve Uygulamalar" ve "Endokrin Bozucular ve Saðlýk" kitaplarýný hediye etti.