Kýzýlelma'nýn ikincisi kardeþ ülkenin semalarýnda uçacak!
ABONE OL

ASELSAN'ýn Bakü-Guba-Rusya sýnýrý kara yolunun Taðýyev kasabasý yakýnlarýnda kurduðu "Araç Tespit ve Yüksek Hýzda Aðýrlýk Ölçüm Sistemi Projesi" Ana Kontrol Merkezi devreye alýndý.

Merkezin açýlýþ törenine Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Baðcý, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti Bakü Temsilcisi Büyükelçi Ufuk Turganer, Azerbaycan Dijital Geliþim ve Ulaþtýrma Bakan Yardýmcýsý Rahman Hümmetov, Azerbaycan Karayollarý Devlet Ajansý Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Evez Gocayev ile çok sayýda Azerbaycanlý ve Türk yetkili katýldý.

Büyükelçi Baðcý, yollarýn güvenliðinin, araçlarýn kuralla uyup uymadýðýnýn kontrol edilmesinin önemli olduðunu belirterek, "ASELSAN, aðýrlýk kontrolünden karbon salýnýmýna kadar sensörleri olan bir sistem hayata geçirmiþ oldu." dedi.

ASELSAN'ýn Azerbaycan'da dünyadaki geliþmelere uygun inovatif çözümler üreten bir þirket olarak varlýk gösterdiðini vurgulayan Baðcý, "ASELSAN, Türkiye'nin her alanýnda varlýk gösteren bir þirketimiz. Burada Dijital Geliþim ve Ulaþtýrma Bakanlýðý ve Azerbaycan Karayollarý Devlet Ajansýyla birlikte projeyi hayata geçirmiþ oldu." diye konuþtu.

Karabað'daki tüm yollarý Türk þirketleriyle Azerbaycan þirketlerinin birlikte yaptýðýný hatýrlatan Baðcý, þunlarý kaydetti:

"Sadece yollarý yapan ülke deðiliz. Þimdi yollarýn kontrolünün de teknik olarak saðlayan mekanizmayý bir Türk þirketinin yapýyor olmasý bizim için ayrý bir öneme sahiptir. Türkiye'nin akademik, özel sektör, kamu sektörü tecrübesini Azerbaycan ile paylaþmaya hazýrýz. Bizde Bayraktar var ve Bayraktar bugün Azerbaycan'ýn semalarýnda Azerbaycan'ýn güvenliði için uçmaktadýr. Biz de Kýzýlelma var. Kýzýlelma'nýn ikincisi inþallah Azerbaycan'ýn semalarýnda uçacak. Türkiye, Þuþa Beyannamesi çerçevesinde Azerbaycan ile iþbirliðini geliþtirmeyi esas almýþtýr. Tek önceliðimiz var Azerbaycan'ýn insan kaynaðýnýn geliþmesine Azerbaycan'ýn, hedefleri doðrultusunda, enerji dýþýndaki sektörlerde geliþmesine katký vermek istiyoruz."

Azerbaycan Dijital Geliþim ve Ulaþtýrma Bakan Yardýmcýsý Rahman Hümmetov, Azerbaycan genelinde çok modern yollarýn yapýldýðýna, Karabað dahil farklý bölgelerde zorlu alt yapýlarýn inþa edildiðine dikkati çekti.

Ana kontrol merkezince toplanan bilgilerin Ýçiþleri Bakanlýðý ve diðer ilgili kurumlarla paylaþýldýðýný dile getiren Hümmetov, "Söz konusu projeler, beraberinde yollarýn güvenliði konusunu da gündeme getirdi. Bakanlýk olarak son yýllarda Azerbaycan Karayollarý Devlet Ajansý ve bazý þirketlerle beraber son teknolojiler kullanarak araçlarýn aðýrlýk ve boyut kontrollerini yapýyoruz. Bu tür kontroller þu an 3 noktada yapýlmakta. Kontrol Merkezinin de devreye girmesiyle ülkenin tüm önemli otoyollarýnda korunmasýný saðlayacaðýz." diye konuþtu.

ASELSAN Bakü Genel Müdürü Özgür Kurum da ASELSAN'ýn kritik teknolojilerin millileþtirilmesi ve yerli hale getirilmesinde çalýþmalarýný sürdüreceðini belirterek, "ASELSAN, Milli teknoloji hamlesinde hem Türkiye'nin hem de Azerbaycan'ýn yanýnda olmaya devam edecektir." dedi.

ASELSAN'ýn akýllý trafik çözümleriyle gerçekleþtirilen proje sayesinde otoyollarda araçlarýn durmasý veya yavaþlamasý gerekmeksizin, ölçüm yapýlarak trafik sýkýþýklýðýnýn azaltýlmasý ve daha verimli bir trafik akýþý saðlanmasý amaçlanýyor.

Ýlk istasyonun mayýs ayýnda faaliyete geçirildiði proje kapsamýnda ilk faz tamamlandýðýnda 11 lokasyonda 17 yön ve 30 þerit, ikinci faz tamamlandýðýnda ise 20 lokasyonda 34 yön ve 52 þerit olmak üzere toplamda 31 farklý noktada istasyon kurulmasý hedefleniyor.

Kurulan istasyonlar aracýlýðýyla seyir halindeki araçlar durdurulmaksýzýn trafik akýþý aksamadan ve genel trafik iþleyiþi etkilenmeden araçlarýn aðýrlýk, ebat, plaka, sýnýf ve hýz bilgileri elde edilebilecek. Tespit edilen araç bilgileri Bakü'de hizmete alýnan Ana Kontrol Merkez'i üzerinden canlý olarak takip edilebildiði gibi geriye dönük olarak da izlenebilecek.