KKTC Cumhurbaþkaný Tatar: Kýbrýs meselesi Türkiyesiz çözülemez
ABONE OL

TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ'un himayelerinde, Ýstanbul Üniversitesi (ÝÜ) ve Cihannüma Dayanýþma ve Ýþbirliði Derneði tarafýndan ÝÜ Rektörlük binasýnda, "Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 50. Yýlýnda Uluslararasý Kýbrýs Sempozyumu" düzenlendi.

Sempozyumda konuþan Tatar, Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 50. yýlýnda Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduðunu söyledi.

Tatar, Kýbrýs Türkü'nün tek yürek halinde Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin yaþatýlmasý, güçlendirilmesi için birlikte mücadeleyi sürdürmek zorunda olduðunu belirterek, "Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 50. yýl dönümünü kutlarken, Doðu Akdeniz'de her türlü tahakküme, her türlü saldýrýya raðmen Türk Devleti'nin varlýðýyla büyük bir baþarýya imza attýðýmýzý beyan etmek istiyorum." diye konuþtu.

Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ni güçlendirmek, ekonomik, sosyal ve kültürel mirasýný devam ettirmek için büyük bir çaba içerisinde olduklarýný dile getiren Tatar, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Uluslararasý toplum insan haklarý ihlaliyle bize diz çökertmeye çalýþýyor. Bu çaðda seyahat, ticaret ve sporda bile ambargo uygulanmasý onlarýn ne kadar samimiyetten uzak olduðunu gösteriyor. Kýbrýs Türkü'nü umutsuzluða, federasyona sürüklemek istiyorlar. Federasyonun tehlikelerinin farkýndayýz. Federasyonun ön þartý 'Sýfýr asker, sýfýr garantidir.' Bu nedir? Türkiye Cumhuriyeti olmadýðý için garantörlük hakký ortadan kalkacak, Kýbrýs Türkü kendini Avrupa'nýn kucaðýnda bulacak. Kýbrýs Türk halkýnýn egemen eþitliðinin saðlanmasý için Türkiye'nin tam desteðiyle çalýþýyoruz."

Tatar, 1974 Barýþ Harekatý'nýn çok baþarýlý bir harekat olduðunu; bu harekat sonrasý Türkiye'nin çok büyük ambargolarla karþý karþýya kaldýðýný kaydetti.

- "KIBRIS MESELESÝ TÜRKÝYESÝZ ÇÖZÜLEMEZ"

Ersin Tatar, 18 Temmuz'da, "Kýbrýs Barýþ Harekatý'nýn 50. Yýl Dönümü" baþlýklý baþkanlýk tezkeresinin TBMM'de ittifakla kabul edilmesinden büyük mutluluk duyduðunu vurgulayarak, "Bu tezkere bizim için çok önemli ve kýymetliydi çünkü bir kez daha Türkiye iki devletli siyaseti nasýl desteklediðini ittifakla, oy birliðiyle belli etti. Ýlk tezkere 1974 Barýþ Harekatý dolayýsýyla Türk Silahlý Kuvvetlerinin adaya çýkmasýný temin eden bir tezkeredir. 50 yýl sonra, 18 Temmuz 2024'de Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçen tezkerede barýþ harekatýna atýfta bulunuluyor." dedi.

Türklerin Kýbrýs'taki varlýðýnýn 500. senesini kutlayacaðý süreçte bu durumun kimse tarafýndan sorgulanamayacaðýnýn altýný çizen Tatar, sözlerini þöyle tamamladý:

"Tarihi mücadelelerle dolu mücahit halkýn elbette kendi devletini kurmasý en doðal hakkýdýr. Biz de bunu yaptýk. Bizim kurumsal ve konjonktürel varlýðýmýz her zaman olduðu gibi Türkiye Cumhuriyeti ile bu yolu yürümemizden geçer. Kýbrýs meselesi Rauf Denktaþ'ýn söylediði gibi Türkiyesiz çözülemez. Türkiye, her zaman ana vatan olarak orada olacaktýr ve bu süreci birlikte yöneteceðiz. Ben, Türkiye ve Ankara ile istiþare etmeden bu konuda adým atmam ve bu benim en büyük hakkýmdýr çünkü bölgenin en büyük ülkesi Türkiye'dir. Bu ada Türkiye'nin burnunun dibindedir ve Türkiye garantör ülkedir."