KKTC Cumhurbaþkaný Tatar: TDT'ye gözlemci ülke olarak kabul edilmemiz tanýnma yolunda bir adýmdýr
ABONE OL

Baþkent Biþkek'te çeþitli temaslarda bulunan Tatar, onur konuðu olduðu Kýrgýzistan-Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) ev sahipliðinde düzenlenen "Kýrgýzistan'da Enerji Yatýrýmlarý ve Ýþbirliði Konferansý"nýn ardýndan, AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Ersin Tatar, Kýrgýzistan'a KKTC tarafýndan en son ziyaretin, 2005 yýlýnda eski Cumhurbaþkaný Rauf Denktaþ tarafýndan yapýldýðýný belirterek "Uzun zaman sonra buraya cumhurbaþkaný olarak geldim. Kýrgýzistan-Türkiye Manas Üniversitesinde düzenlenen konferansa katýldým, fahri doktora aldým. Ayný zamanda, Kýrgýzistan Cumhurbaþkaný Sadýr Caparov ile görüþtüm." diye konuþtu.

Kýrgýzistan ziyaretinin çok anlamlý olduðuna iþaret eden KKTC Cumhurbaþkaný Tatar, "Kýrgýzistan ile iliþkiler yavaþ yavaþ geliþecek. Her þeyin bir baþlangýcý vardýr. Bu baþlangýç bizi ileride daha fazla iþbirliðine götürecektir." ifadelerini kullandý.

Kýrgýzistan Cumhurbaþkaný Caparov ile görüþmesinde Kýbrýs meselesini ve Kýbrýs'taki son durumu paylaþtýðýný aktaran Tatar, Caparov ile ilk kez Kýrgýzistan'da görüþmekten duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Tatar, Kýrgýzistan ile iliþkilerde tüm engellerin iletiþim çaðýnda teknoloji ile aþýldýðýný; eðitim, turizm, ticaret ve ekonomik alanlarýnda iþbirliði yapýlabileceðini vurguladý.

- "AYNI MÝLLETLERÝN EVLATLARIYIZ. TARÝH BUNU YAZIYOR"

"Atalarýmýz binlerce yýl önce Orta Asya'dan atlarla Anadolu'ya göç etti ve oradan bir kýsmý da Kýbrýs'a gitti" diyen Tatar, þöyle devam etti:

"Ayný milletlerin evlatlarýyýz. Tarih bunu yazýyor. Bu, böyledir. Bir zamanlar burasý kapalýydý. Görüþemiyorduk. Birbirimizi tanýmýyorduk. Neyin ne olduðunu tarih kitaplarýndan okuyorduk."

Tatar, KTMÜ'de düzenlenen konferansýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, "Tanrý Daðý'nýn eteklerinde Kýrgýzistanlý kardeþlerimizle kucaklaþýyorum" ifadesini kullandýðýný anýmsatarak "Tabii bunlar duygusal cümlelerdir. Yani farklý bir milletin insanýna kuramazsýnýz. Çünkü öyle geçmiþiniz yok. Öyle duygusallýðýnýz yok. Öyle bir muhabbettiniz yok. (Konferansta) Oradaki insanlarýn gözüne baktýðýmda o sýcaklýðý görüyorum. O medeniyeti görüyorum. Muhabbeti görüyorum. Çünkü kalplerimiz örtüþüyor. Kalplerimiz birleþiyor. Ýnþallah, geleceðe emin adýmlarla yürüyeceðiz." deðerlendirmesini yaptý.

- "KKTC, TÜRK DÜNYASININ EN GÜNEYÝNDEKÝ, DOÐU AKDENÝZ'DEKÝ TEMSÝLCÝSÝDÝR"

Tatar, Türk dünyasýnýn çok önemli bir coðrafyaya sahip olduðunu vurgulayarak þunlarý kaydetti:

"Bir tarafta Kazakistan, Özbekistan, Kýrgýzistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti, Doðu Akdeniz'de Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti... KKTC bir ada. Türkiye Cumhuriyeti'nin denizleriyle, denizlerde ve göklerdeki hakký ve hukuku ile birleþtiðinde KKTC ile Türk dünyasý Akdeniz'e açýlabiliyor.

Akdeniz'de çok büyük zenginlikler var. Baþka milletlerin sahip olmaya çalýþtýðý doðal kaynaklar var. Þimdi biz bunlarý neden baþkalarýna kaptýralým? Çünkü bunlar bizim hak ve hukukumuzdur. O bakýmýndan Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti çok önemlidir. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti, bütün Türk dünyasýnýn en güneyindeki Doðu Akdeniz'deki temsilcisidir. O devlet hepimizin devletidir."

Cumhurbaþkaný Tatar, KKTC'nin bütün Türk devletlerinin açýlan penceresi, kapýsý ve yolu olduðunu belirterek "Ýnþallah, Akdeniz'deki limanlar, marinalar, denizcilik, deniz turizmi, balýkçýlýk, petrol, enerji, gaz ve bütün çalýþmalar ileride bizleri daha güçlü kýlacaktýr. Türk devletleri oradaki limanlarla, denizcilik faaliyetleri ile kendilerini denizlere açabilirler." dedi.

-"ULUSLARARASI ANLAÞMALARDAN KAYNAKLANAN HAKLARLA DEVLET KURDUK"

KKTC'nin, geçen yýl TDT'ye gözlemci üye olmasýnýn fevkalade önemli bir adým olduðunu vurgulayan Tatar, "Türk Devletler Teþkilatýna gözlemci ülke olarak kabul edilmemiz, bir devlet olarak varlýðýmýzýn bir ifadesidir. Tanýnma yolunda bir adýmdýr." diye konuþtu.

Ersin Tatar, bu konuda Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn büyük gayretleri olduðunun altýný çizdi.

TDT'ye üye ülkelerin, Kýbrýs'ýn kuzeyinde bir Türk devletini diplomatik anlamda tanýmasalar da varlýðýný kabul ettiklerini söyleyen Tatar, "Bu devletler þu anda bizi diplomatik anlamda tanýmayabilirler ama bu teþkilata üye olmakla onlar da kabul ediyorlar ki bu devlet, bir devlettir. Bu devletin her türlü ve çeþitli kurumlarý vardýr. Þu anda TDT içerisinde çeþitli toplantýlarda bizler de yer alýyoruz. Gerek ticaret odasý gerek sanayi odasý gerek parlamento gerek bankalar birliði gerek ombudsman müessesi... Gençlerimiz spor faaliyetlerine katýlabiliyorlar. TÜRKSOY'un toplantýlarýnda yazarlarýmýz ve þairlerimiz de yer bulabiliyorlar." deðerlendirmesini yaptý.

KKTC olarak ayrý devlet olduklarýný, uluslararasý anlaþmalardan kaynaklanan haklardan devlet kurduklarýný ve bu devleti yaþatacaklarýný vurgulayan Cumhurbaþkaný Tatar, þunlarý kaydetti:

"Her ne kadar da uluslararasý camiada Kýbrýs'ýn güney kesiminin bize yaptýklarý haksýzlýklardan dolayý tanýnmasak da Türkiye Cumhuriyeti bizi sonuna kadar tanýyor. Burada hiçbir sorun yoktur."

- "KIBRIS TÜRKLERÝ, KIRGIZÝSTAN TÜRKLERÝ VE AHISKA TÜRKLERÝ ÝLE AYNI KADERÝ PAYLAÞTI"

Öte yandan Kýrgýzistan'da çok sayýda Ahýska Türkü'nün yaþadýðýný hatýrlatan Tatar, Kýbrýs Türklerinin Kýrgýzistan'daki Türkler ve Ahýskalý Türkleri ile ayný kaderi paylaþtýðýný; katliamlara, soykýrýmlara uðradýðýný hatýrlattý.

KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, "Bizleri yok etmek için karþý taraftaki zihniyet orantýsýz güçle saldýrdý. Bizi göçe zorladý. Çok sayýda þehit verdik ama hep direndik, yýlmadýk, Çünkü çok kahramanlarýmýz var. Çünkü çok fedakar insanlarýmýz var. Bütün bunlarýn sayesinde gerçekten bir yere gelmiþ vaziyetteyiz." dedi.