Ziyaretinin amacý ve programýna iliþkin açýklama yapan Yýlmaz, dijital medyada kara propaganda yapýlarak, tarihi gerçeklerin senaryolarla deðiþtirilmeye çalýþýldýðýný belirtti. Yýlmaz, tarihi gerçeklerin ortada olduðunun altýný çizerek, "Son dönemde dijital medya kanallarýnda da bir kara propaganda yapma çabasý var. Tarihi gerçeklerin üstünü, senaryolarla örtmeye çalýþanlar var. Ama hiçbir senaryo, hiçbir kurgu, tarihi gerçeklerin üstünü örtemez. Enosis de EOKA çetelerinin de yaptýðý mezalim de tarihin sayfalarýnda duruyor. Ýnsanlarýn hafýzalarýnda duruyor. Ne yaparlarsa yapsýnlar, tarihi gerçekler ortada. Barýþ Harekatý'yla birlikte 50 yýllýk bir huzur ve güven ortamýnda KKTC'miz. Hem Türk tarafý hem Rum tarafý aslýnda. Ýki taraf da 50 yýldýr bir huzur ortamýný yaþýyor. Bu huzur ortamý içinde olmasaydýk. Barýþ Harekatý olmasaydý, bugün Gazze'de yaþananlarýn bir benzerini bu adada yaþanmayacaðýnýn garantisini kimse veremez. Geçmiþte yaþanan hadiseler bunun en açýk delilleridir. Bir kez daha Barýþ Harekatý'ný yapanlarý, þehitlerimizi, gazilerimizi saygýyla minnetle anýyoruz. Bugün huzur içinde yaþýyorsak, istikrar içinde yaþýyorsak, ülkelerimizi büyütüyorsak, geçmiþte yapýlan fedakarlýklarla bunu baþarýyoruz" dedi.
'ENERJÝ ARZI KONUSUNA ÇOK ÖNEM VERÝYORUZ'
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, KKTC'nin güvenliði ve kalkýnmasý kapsamýnda enerji arzý konusuna çok önem verdiklerini belirterek þu ifadeleri kullandý:
"Kýbrýs Türkü ile aramýzdaki sarsýlmaz baðlarý daha da güçlendirmek için buradayýz. Ziyaretim kapsamýnda, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaþkaný Sayýn Ersin Tatar, Baþbakan Sayýn Ünal Üstel ve hükümet ortaklarýyla bir araya gelerek, gündemimizdeki projeler, KKTC ekonomisinin güçlendirilmesi ve Kýbrýs meselesindeki güncel geliþmeler baþta olmak üzere ortak gelecek vizyonumuzu deðerlendireceðiz. 2024 Ýktisadi ve Mali Ýþbirliði Anlaþmasý bildiðiniz gibi yürürlüðe girdi. Hayýrlý uðurlu olmasýný diliyorum. Anlaþma kapsamýnda ilk teknik heyet kararýmýzý Aðustos ayý içinde aldýk. Bu kapsamda aktarýlmasý öngörülen kaynaklarý aktardýk. Geçen sene olduðu gibi bu sene de kaynak kullanýmýnda önceliklendirme yaparak, tasarruf ve verimliliði artýracak bir yaklaþým belirledik. Bunun takibini de hep birlikte yapýyoruz. Ýþ birliðini daha etkin iþletecek konulara özellikle odaklanýyoruz. Ziyaretimiz kapsamýnda KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen tüm siyasi partilerin katýlýmýyla 'Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin Enerji Arz Güvenliði' baþlýklý bir istiþare toplantýsýný da bugün yapacaðýz. Burada siyaset üstü bir konu olan enerji arz güvenliðiyle alakalý olarak sorunlarý, ihtiyacý ve çözümü birlikte tespit ederek hýzlý bir þekilde sürdürülebilir sonuçlara nasýl ulaþacaðýmýza bakacaðýz. Kýbrýs'ta enerji arzýnýn sürdürülebilirliðinin saðlanmasý, ülkenin ekonomik kalkýnmasýnýn ve stratejik baðýmsýzlýðýnýn temel taþlarýndan birini oluþturmaktadýr. Sürdürülebilir bir enerji altyapýsý, sadece bugünün ihtiyaçlarýný karþýlamakla kalmaz, ayný zamanda gelecekteki büyüme ve refahýn da güvencesi niteliðindedir. Bu nedenle enerji arzý konusunda Kýbrýs'ýn güvenliði ve kalkýnmasý açýsýndan çok büyük önem veriyoruz."
YENÝ GÝRNE ASKERÝ HASTANESÝ
Yýlmaz, Yeni Girne Askeri Hastanesi'nin açýlýþýna çok az bir zaman kaldýðýný, ayakta tedavi ve muayene için protokol imzalanacaðýný ifade ederek, "Sayýn Baþbakan ile açýlýþýna çok az bir zaman kalan Yeni Girne Askeri Hastanemizin ilk etapta ayakta tedavi ve muayene hizmetleriyle sýnýrlý olarak KKTC'li vatandaþlarýmýza ve burada yaþayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlarýmýzýn kullanýmýna açýlmasýna yönelik bir protokolü imzalayacaðýz" dedi.
KKTC'LÝ ÞEHÝT VE GAZÝ HAKLARI
Yýlmaz, Barýþ Harekatý'nda þehit olan KKTC vatandaþlarýnýn aileleri ve gazilere, Türkiye'deki gazi ve þehit yakýnlarýna tanýnan haklara benzer haklarýn tanýnmasýna iliþkin protokolün de imzalanacaðýný belirtti. Yýlmaz, açýklamasýnda, "1974 Barýþ Harekatý'nda þehit olan KKTC vatandaþlarýnýn yakýnlarýyla, gaziler ve gazi yakýnlarýna Türkiye'de gazi ve þehit yakýnlarýna tanýnan haklara benzer haklarýn tanýnmasýna iliþkin bir protokol imzalayacaðýz. Böylece KKTC vatandaþý þehit yakýný ve gazilerimiz, sosyal tesislerden yararlanma hakký, Kredi ve Yurtlar Kurumu burs önceliði gibi hak indirim ve muafiyetten yararlanmýþ olacaklar. Aslýnda bizim gönlümüzde birbirinden hiç farký olmayan ve Barýþ Harekatý'nda silah arkadaþlarýyla beraber kahramanca çarpýþan KKTC'li þehit ve gazilerimiz ve mücahitlerimizin emanetlerine de benzer haklarý tanýmýþ olacaðýz. Bu vesileyle tüm þehitlerimize ve ebediyete intikal eden gazilerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize ve þehit yakýnlarýmýza minnet duygularýmýzý bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.
CUMHURBAÞKANLIÐI VE CUMHURÝYET MECLÝSÝ BÝNALARI
Yýlmaz KKTC Cumhurbaþkanlýðý ve Cumhuriyet Meclisi binalarýnýn inþaatýnýn sürdüðünü ve hýzlandýðýný vurgulayarak, "Yine yapýmý hýzla devam eden ve KKTC'nin adaya damgasýný vuracaðý projelerden biri olan KKTC Cumhurbaþkanlýðý ve Cumhuriyet Meclisi binalarý inþaat alanýnda da bugün incelemelerde bulunacaðýz. Çok büyük bir proje, ben her geldiðimde gitmeye çalýþýyorum. Son dönemlerde de çok hýzlandýðýný biliyorum. Bir dönem sordum, 900 iþçi çalýþýyor dediler. O kadar büyük bir þantiyeden bahsediyoruz. Ýnþallah en kýsa sürede de tamamlamayý öngörüyoruz" dedi.
DOÐU AKDENÝZ'DE ÝSTÝKRARIN ÖNEMÝ
Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, Doðu Akdeniz'de istikrarýn öneminin bir kez daha anlaþýldýðýný, Türkiye'nin KKTC'nin siyasi duruþunu desteklediðini belirterek, "Son dönemde bölgemizde yaþanan geliþmeler, Doðu Akdeniz'de istikrarýn önemini bir kez daha ortaya koymuþtur. Her zaman ifade ettiðimiz üzere Kýbrýs Türklerinin özden gelen haklarý olan egemen, eþitlik ve eþit uluslararasý statüleri tescil edilmeden yeni bir müzakere sürecine geçilmesi söz konusu deðildir. Cumhurbaþkaný Sayýn Ersin Tatar'ýn her fýrsatta altýný çizdiði bu hususlarla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti olarak bütün gücümüzle Kýbrýs Türkünün yanýnda olduðumuzu, bu siyasi duruþu en güçlü þekilde desteklediðimizi ifade etmek isterim. Bu haklarýnýz asgari tezahürü olarak Kýbrýs Türkü kardeþlerimizin maruz kaldýðý insanlýk dýþý izolasyonun son bulmasý, KKTC ile doðrudan uçuþlar ve doðrudan ticaretin baþlatýlmasý gerekmektedir. Ayrýca Sayýn Tatar'ýn yabancý muhataplarla doðrudan temaslarda bulunmasýna engel çýkarýlmasýna da son verilmelidir. Biz Türkiye olarak uluslararasý topluma Kýbrýs Türklerinin haklý davasýný anlatmaya devam edecek ve KKTC'ye desteðimizi sürdüreceðiz" diye konuþtu.
Yýlmaz, yarýn (7 Eylül) sabah Kapalý Maraþ'ta KKTC vatandaþlarýyla bir araya geleceðini de sözlerine ekledi.