Yunanistan Ege'de gemilerden oluþan bir duvar kurabilir mi? Yunan medyasýnýn geçtiðimiz hafta tartýþtýðý haberin baþlýðý buydu...
Önce Yunanistan'ýn Genelkurmay Eski Baþkaný konuþtu ve "Türklerle Meis Adasý yakýnýnda bir kriz patlarsa sadece o bölge ile sýnýrlý kalmaz, bütün Ege'de her yere yayýlýr" ifadesini kullandý.
Hemen ardýndan ülkedeki basýn kuruluþlarýnda bir plan ortaya atýldý. Buna göre Yunanistan, Ankara ile Ege Denizi merkezli bir savaþ durumunda sahip olduðu gemileri bölgeye konuþlandýracak ve bir 'duvar' çekerek Türk unsurlarý durmayý hedefleyecekti.
[Yunanistan Eski Genelkurmay Baþkaný Konstantinos Floros.]Ülkede bir anda gündem olan ve Yunanistan'ýn 12 savaþ gemisiyle uygulamak istediði bu yaklaþýmýn sahada karþýlýðýnýn olup olmadýðýný E. Tümamiral Dr. Ali Deniz Kutluk TRT Haber'e deðerlendirdi.
Kutluk öncelikle Ege Denizi'nin yapýsýna ve askeri coðrafyasýna iþaret ediyor. 12 savaþ gemisiyle bu denizde 'duvar' örülmesi ve her geminin kendi bölgesini kontrol etme görevi almasýnýn askeri bakýmdan anlamlý görülmediðini vurguluyor.
Savaþ gemilerinin kullaným konsepti içinde de 'duvar örmek' gibi bir rolün bulunmadýðý bilgisini paylaþan Kutluk, "Bu ifadeler siyasetçinin oy verecek kitleden destek istemini yansýtan ve deniz harbinde pek karþýlýk bulmayan söylemler olarak kalýyor. Türk Donanmasý baþlýca Ege-Akdeniz-Karadeniz'de kendine verilecek görevleri yerine getirmek üzere yapýlandýrýlmýþ bir güç. Eðitimler de buna göre veriliyor. Yunan tarafýnýn gemilerle duvar örerek Ankara'yý durduracaðýný sanmasýnýn sahada bir karþýlýðý yok" ifadesini kullanýyor.
Kutluk'un eðitimlerden bahsetmesi üzerine biz de konuyu dünyanýn en sýcak gündemlerinden birine getiriyor ve Ukrayna'da yaþananlarýn donanmalar için ne anlama geldiði meselesini açýyoruz.
Rusya, donanmasý olmayan bir ülkeye karþý çok sayýda deniz platformu kaybetmekle kalmayýp Karadeniz'deki sancak gemisini de yitirdi...
Rusya Federasyonu'nun Ukrayna Donanmasýný 2014 krizinde Kýrým'ýn elde edilmesi sürecinde etkisiz hale getirmiþ olduðu varsayýmýna iþaret ediyor Kutluk.
Buna karþýn Ukrayna'nýn karaya konuþlu güdümlü mermi, top ve benzeri silahlarýyla kýyýya yakýn veya limanda bulunan Rus savaþ gemilerine karþý baþarýlý saldýrýlar yapabildiðini anýmsatýyor.
[Rusya'nýn Karadeniz'deki sancak gemisi Moskova'nýn batýþý ciddi bir prestij kaybýna neden olmuþtu.]Ruslar'ýn kýyýda güvenliðin saðlanmamýþ olmasýnýn bir ölçüde doðal sonucu olarak bu hasarlarý aldýðýna deðinen Kutluk, devam ediyor:
"Slava sýnýfý Moskova Güdümlü Mermi Kruvazörünün vurulmasý kýyýdan 60 deniz mili ötede ve geceleyin gerçekleþtirilmiþ bir iþ olarak görünüyor. Ayrýca bu adýmda sahil güdümlü mermisinin kullanýldýðý düþünülüyor.
Bunlar yapýlýrken geceleyin hedefin tespiti, sýnýflandýrýlmasý ve hedefin çok katmanlý hava savunmasýnýn aþýlabilmiþ olmasý Ukrayna'nýn yeteneklerinin ötesinde geliþmeler olarak görülmeli.
Nitekim 'The New York Times' 5 Mayýs 2022'de Moskova'nýn batýrýlmasýna yol açan hedef istihbaratýný ABD olarak kendilerinin verdiðini nihayet teyit etti. Sonraki duyumlarda ABD elektronik harp unsurlarýnýn Rus Kruvazörünün radarlarýna köreltici yönde müdahale ettiði de yer aldý.
Bu noktada savaþa üçüncü taraflarýn müdahalesi ile kimi kayýplarýn oluþabileceði öne çýkýyor. Ancak bu müdahalenin savaþýn kaybýna neden olacak nitelik taþýmadýðý da görülmeli. Bu savaþtan dersler elbette çýkartýlacak ancak henüz bu iþin sonu gelmedi. Bulunduðumuz aþama konuyla ilgili bir deðerlendirme için erken. Derslerin kamuoyu ile paylaþýlmayan bir nitelik taþýyacaðý da dikkate alýnmalý.
II. Dünya harbinden sonraki tek modern deniz harbi olarak görülebilecek 1982 Falkland Savaþýndan elde edilen dersler 10-15 yýl incelenmiþ idiler. Bu defa da dezenformasyondan arýndýrýlmýþ gerçek bilgilere eriþilebildiði ölçüde en az bunun yarýsý kadar bir süre inceleme zamaný olacaðý sanýlýyor. Ancak bundan daha önemli olan dünya güvenlik düzeninin sarsýntý geçirdiði gerçeði. Ve maalesef durumun ne zaman normale dönüþebileceðine dair de çok az iþaret var..."