Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýnca Macaristan'ýn baþkenti Budapeþte'de "Avrupa'da Dezenformasyonla Mücadele: Dirençli ve Güvenli Bir Geleceðin Ýnþasý" yuvarlak masa toplantýsý düzenlendi.
Toplantýda katýlýmcýlara video mesajla hitap eden Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, dirençli ve güvenli bir gelecek inþasýnýn saðlýklý bir iletiþim zemini inþa etmekten geçtiðini, bunun da hayatýn her aþamasýnda olduðu gibi uluslararasý iliþkiler zemininde son derece kýymetli olduðunu ifade etti.
Altun, saðlýklý iletiþimin özellikle içinde bulunulan bu çaðda çok deðerli ve bir o kadar da sahip çýkýlmasý gereken bir kavram, bir yaklaþým olduðunun altýný çizerek, "Zira iletiþim yitirilirse, ortadan kalkarsa, iletiþimin zemini kaybolursa adýna dezenformasyon denen son derece büyük bir risk, büyük bir tehlike ortaya çýkar." dedi.
Dezenformasyonun içinde yaþanýlan dijital çaðýn en büyük meydan okumalarýndan, en büyük imtihanlarýndan olduðuna dikkati çeken Altun, þunlarý kaydetti:
"Yapýlan bilimsel çalýþmalara göre, sosyal medyada bir yalan haber maalesef bir gerçek habere oranla yüzde 70 daha fazla etkileþim almakta; bir diðer deyiþle yalanlar, hakikatlerden, doðrulardan gerçeklerden çok daha hýzlý yayýlmaktadýr. Bir diðer araþtýrmaya göreyse Avrupa nüfusunun yüzde 70'i düzenli olarak dezenformasyona maruz kalmaktadýr. Bugünün dünyasýnda saf kötülük maksadýyla 'dezenformasyon' haline getirilen gerçeklerin, çarpýtýlan, tahrif edilen hakikatlerin, toplumlarýn bilgiye olan güvenini sarstýðý hatta demokratik süreçleri sekteye uðrattýðý, bozduðu yadsýnamaz bir gerçektir. Tam da bu sebeple altýný bir kez daha çizmek isterim ki; dezenformasyonla mücadele hem demokratik süreçlerin iþleyiþi, hem uluslararasý güvenlik ve istikrarýn korunmasý hem de toplumlarýn barýþý için hayati öneme sahiptir."
- "DEZENFORMASYONLA MÜCADELEYÝ ASLÝ POLÝTÝKA ALANLARIMIZDAN BÝRÝ OLARAK BELÝRLEDÝK"
Bugün bu gerçeðin farkýna varan çoðu devletin, dezenformasyonun toplumsal etkilerini azaltmak için önlemler aldýðýný ve düzenlemeler yaptýðýný belirten Altun, 2018 yýlýnda Avrupa Birliði tarafýndan Dezenformasyonla Mücadele Eylem Planý ve hemen ardýndan da Avrupa Dijital Medya Gözlemevi'nin (EDMO) hayata geçirildiðini hatýrlattý.
Altun, Avrupa Komisyonunun 2018'de baþlattýðý Dezenformasyonla Mücadele Ýçin Uygulama Kurallarýnýn da sosyal medya platformlarýnýn þeffaflýk ve hesap verebilirlik ilkelerine göre içeriklerinin kontrol edilmesini saðladýðýný aktardý.
Dezenformasyona en fazla maruz kalan ülkelerden birinin Türkiye olduðuna dikkati çeken Altun, þunlarý kaydetti:
"Bizler, Cumhurbaþkaný'mýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde hayata geçirdiðimiz Türkiye Ýletiþim Modelinde dezenformasyonla mücadeleyi asli politika alanlarýmýzdan biri olarak belirledik ve bu çerçevede hareket ediyoruz. Kurduðumuz mekanizmalarla teyit edilmemiþ, dezenformasyon içeren bilgilerin doðrusunu düzenli olarak ve tarafsýz bir þekilde ulusal ve uluslararasý kamuoylarýyla paylaþýyoruz. Bizler, Türkiye Cumhuriyeti olarak; olgularýn yerini algýlarýn, hakikatin yerini yalanlarýn almasýna karþý kararlý bir mücadele yürütmeye çalýþýyoruz. Mücadelemizi ulusal düzlemde olduðu kadar uluslararasý arenada da sürdürmeye devam edeceðiz."
Hakikat mücadelesinin, bölgesel ve küresel krizlerin çözümüne katký sunacaðýný dile getiren Altun, "Ancak þunun da çok iyi farkýndayýz ki, dijital çaðýn önümüze koyduðu sorunlar ne kadar müþterekse bunlarýn çözümü de o kadar müþterek bir çalýþma, yani bölgesel ve küresel iþbirliði gerektirir. Türkiye olarak bizler edindiðimiz tecrübelerle dezenformasyonla küresel mücadeleye katký vermeye bu konudaki iþbirliklerine her zaman hazýrýz." ifadelerini kullandý.