Kürtlerin umudu güvenli bölge
ABONE OL

Türkiye’nin, Suriye’deki insanlýk dramýnýn sona erdirilmesi, Esat zulmünden kaçanlara insani yardým yapýlabilmesi için önerdiði güvenli bölge, ABD Baþkaný Trump tarafýndan da benimsendi. Suriye’deki iç savaþýn etkilerini azaltmak, bölge insanýnýn güvenlik ve insani yardým ihtiyacýný karþýlamak için 2013 yýlýnda önerdiði güvenli bölge önerisi ilk Baþkan Recep Tayyip Erdoðan’dan gelmiþti. 14 bin 720 kilometrekare alanda oluþturulacak güvenli bölge yurtlarýndan teröristler tarafýndan zorla atýlan 471 bin kiþinin geri dönüþünü saðlayacak. 

REJÝMÝN BÖLGESÝ DE VAR 

Söz konusu 32 kilometre derinlikte ve Türkiye-Suriye sýnýrýnda 460 kilometrelik içinde Rakka ve Haseke’nin kuzeyinde yer alan 8 ilçeyi kapsayacak. Bu hat batýdan doðuya Sýrrin, Ayn Ýsa’nýn kuzeyi, Suluk, Resulayn, Tel Temr’in kuzeyi, Derbesiye, Amude, Kamýþlý, Verdiyye, Tel Hamis, Kahtaniyye, Yerubiyye ve Malikiye’den geçecek. Öte yandan 32 kilometrelik alanýn fiziki olarak içinde kalan Haseke ilinin Kamýþlý ilçe merkezinde, Beþar Esad rejimi varlýk gösteriyor. Fýrat Kalkaný Harekâtý sonrasýnda Suriye’nin Cerablus, El-Bab ve Azez ilçeleri güvenli bölge haline getirilmiþ ve 117 bin 919 kiþi ülkesine geri dönmüþtü. Zeytin Dalý Harekâtý sonrasýnda ise 170 bin 290 kiþi Suriye’ye dönmüþtü. Ýki operasyon sonrasýnda 288 bin 209 Suriyeli anavatanlarýna gitti. Þimdi yeniden gündeme gelen güvenli bölge ile birlikte çoðunluðu Kürt olmak üzere 471 bin Suriyeli topraklarýna geri dönebilecek. 

471 BÝN KÝÞÝYE UMUT OLDU

Terör örgütü YPG/PKK’nýn baskýlarý sonucu Haseke bölgesinden 129 bin 995, Rakka bölgesinden 95 bin 250 ve Deyrizor bölgesinden 116 bin 768, Ayn El Arap’tan ise 128 bin 993  toplamda ise 471 bin 6 kiþi Türkiye’ye sýðýndý. 

 Demografiye göre yönetim 

ASAM Uzmaný Dr. Eray Güçlüer, güvenli bölgeyi Star’a þu sözlerle deðerlendirdi: Ýlk adýmda YPG/PKK en az 40 kilometre derinlik kaybedecek. Türkiye, Afrin’deki gibi girecek ve teröristleri temizleyecek. Demografik oranlarýna göre yerel yönetimler oluþturacak. Bu yerel yönetimlerin kolluk gücü, belediyesi, saðlýk hizmetleri, eðitim hizmetleri olacak. Bir devlet aygýtýnýn halka saðladýðý bütün birimler olacak. Bunun garantörü de güçlü bir þekilde Türkiye olacak. Güvenli bölge ile göçler önlenecek, insani dramlar son bulacak. 

YPG/PKK DÝNÝ TAHRÝF ETTÝ 

Teröristlerin baskýsýndan kaçarak Türkiye gelen Kürt din adamý Hasan “Eðer Kürtler, YPG/PKK’nýn ele geçirdiði yerlerde rahat etmiþ olsalardý, oradan göç etmezlerdi” dedi ve ekledi: Dini tahrif edip, ibadeti yasakladýlar. 

Suriye’de yaþadýklarý bölgeler terör örgütü YPG/PKK tarafýndan iþgal edilen Kürtler, teröristlerin insanlýk dýþý muameleleri nedeniyle evlerine dönemiyor. Terör örgütü YPG/PKK’nýn zulmü nedeniyle ülkelerinden göç etmek zorunda kalan binlerce Suriyeli Kürt aile, çareyi komþu ülke Türkiye’ye gelmekte buldu. Ýç savaþ ve teröristlerin yaþattýðý kötü günleri unutmalarý için yýllardýr Türkiye’de en iyi þekilde misafir edilen Suriyeliler, topraklarýnýn terörden temizlenmesi için dua ediyor.      

TÜRKÝYE SAHÝP ÇIKTI 

Savaþýn ilk gününden itibaren dil, din, ýrk ayrýmý gözetmeksizin komþu ülkenin vatandaþlarýna kapýlarýný açarak misafirperverliðini gösteren Türkiye, terör ve savaþ maðduru ailelere her türlü olanaðý saðlýyor. Suriye’nin kuzeyindeki Haseke ilinde uzun yýllar medreselerde öðrenci yetiþtiren Kürt din adamý Muhammed Mashar Hasan (57) da geldiði Þanlýurfa’da görevini hayýrseverlerin desteðiyle sürdürmeye çalýþýyor. Haliliye ilçesine baðlý Devteþti Mahallesi’nde ÝHH’nin desteðiyle eðitim merkezi açan Hasan, 100’e yakýn yurttaþýna Ýslam dinini en güzel þekilde öðretmeye çalýþýyor. 

HERKESE DÜÞMANLAR 

Terör örgütü YPG/PKK’nýn zulmü nedeniyle kendisi gibi birçok Suriyeli Kürt’ün Ayn el Arab, Rasulayn, Kamýþlý gibi kentlerden göç ettiðini vurgulayan Hasan, þöyle devam etti: Kürtlerin adýna konuþanlar, ‘Kürtleri koruyoruz’ diyenler aslýnda gerçeði söylemiyor. Eðer Kürtler, YPG/PKK’nýn ele geçirdiði yerlerde rahat etmiþ olsalardý, oradan göç etmezlerdi, evlerini býrakmazdý. Ýnsanlar doðup büyüdükleri, arazi ve evlerinin olduðu yerlerdeki zulümden kaçtýlar çünkü YPG/PKK kendileri dýþýnda kimseyi kabul etmiyor. Ne Kürtler ne Araplar ne de diðer milletler onlar için anlam ifade ediyor. Dindarlara zulmediyor, dini tahrif edip, ibadetleri yasaklýyorlar. Bu Ýslam’la baðdaþamaz. 

Türkiye’nin önerisi Suriyelilere umut oldu 

Güvenli bölge uygulamasýnýn tekrar gündeme gelmesi de Türkiye’de kalan Suriyeli sýðýnmacýlarýn ülkelerine geri dönüþ için umutlanmasýný saðladý. Suriyeliler, Türkiye öncülüðünde oluþturulacak güvenli bölgenin domino etkisi oluþturarak, ülkelerinin diðer bölgelerinde de huzur ve güven ortamýnýn saðlanacaðýna inanýyor.  

HEDEF VATANA DÖNÜÞ 

Suriye Türkmenleri Derneði Baþkaný Ekrem Dede, yaptýðý açýklamada, vatandaþlarýnýn Türkiye’de yýllardýr en iyi þekilde misafir edildiðini söyledi. Türkiye’ye iç savaþtan kaçan Suriyelilere kucak açmasýndan dolayý minnettar olduklarýný vurgulayan Dede, ülkelerindeki savaþýn sona ermesi için Türkiye’nin olaðanüstü çaba gösterdiðini dile getirdi. Dede, Suriye’de oluþturulacak güvenli bölgenin birçok sýðýnmacýnýn vatanýna geri dönmesini saðlayacaðýný vurgulayarak, þöyle devam etti: 

4 MÝLYON SÝVÝL 

Eðer tampon bölge daha önce olmuþ olsaydý, milyonlarca vatandaþýmýz þu an Türkiye’de olmayacaktý. Tampon bölge þimdi olursa da bizi vatanýmýza daha yakýn eder, topraklarýmýza geri döneriz. Farklý ülkelerde gurbet yaþamaktan kurtulmuþ oluruz. Ricamýz konuþulan tampon bölgenin daha da geniþletilmesi yönündedir. Biz vatanýmýza dönmek istiyoruz. Türkiye’den ve uluslararasý toplumdan ricamýz, bir an önce tampon bölgenin kurulmasý için adým atýlmasýdýr. Eðer Fýrat’ýn doðusunda da tampon bölge oluþturulursa 4 milyon insanýn çoðu o bölgelere döner. 

Lavrov: Türkiye’nin çýkarlarýný gözeteceðiz 

Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov, Fýrat’ýn doðusunda oluþturulmasý gündeme gelen “güvenli bölge”ye iliþkin “Türkiye dahil Suriye’nin komþularý ve bölgedeki tüm taraflarýn güvenliðini ile çýkarlarýný gözeteceðiz” dedi. Lavrov, baþkent Moskova’da düzenlediði basýn toplantýsýnda, ABD Baþkaný Donald Trump’ýn gündeme getirdiði ve Türkiye’nin ilk etapta olumlu baktýðý güvenli bölge planýna iliþkin sorularý yanýtladý. Söz konusu plana iliþkin sürecin Suriye’nin toprak bütünlüðü çerçevesinde deðerlendirilmesi gerektiðini belirten Sergey Lavrov “Bunlarýn tümüne, Suriye’de rejimin toprak bütünlüðünü en kýsa süre içerisinde saðlayacaðý çerçeveden bakmak gerekiyor. Bu konu elbette Baþkan Recep Tayyip Erdoðan’ýn bir sonraki müzakereler için geldiðinde Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ile ele alýnacak” diye konuþtu. 

TOPRAK BÜTÜNLÜÐÜ 

Lavrov, Suriye’nin toprak bütünlüðünün korunmasýnýn önemine iþaret ederek “Ancak tekrar etmek isterim ki burada ana amaç, ABD, Türkiye ve Rusya dâhil BM’nin tüm üyeleri tarafýndan imzalanan Suriye’nin toprak bütünlüðünün saðlanmasý. Bu arada elbette Türkiye dâhil Suriye’nin komþularý ve bölgedeki tüm taraflarýn güvenliðini ve çýkarlarýný gözeteceðiz” þeklinde konuþtu.