TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Ýzmir'de fidan dikim törenine katýldý
ABONE OL

Kurtulmuþ, 11 Kasým Milli Aðaçlandýrma Günü dolayýsýyla Bayraklý ilçesi Seyirtepe Orman Parký'nda düzenlenen fidan dikim törenine katýldý.

Orman yangýnlarýnýn sadece aðaçlarýn ya da canlýlarýn yanmasýna deðil, insanlarýn ciðerlerinin, canlarýnýn da yanmasýna neden olduðunu kaydeden Kurtulmuþ, orman yangýnlarýnda insanüstü gayretle mücadele eden orman teþkilatýna teþekkür etti.

Numan Kurtulmuþ, dünyanýn farklý yerlerinde çok yoðun orman yangýnlarýyla karþýlaþýldýðýný ifade ederek, "Dünyadaki iklim krizleri, kuraklýk ve aþýrý sýcaklýk dolayýsýyla ortamýn yangýna çok daha elveriþli hale gelmesi nedeniyle çok sayýda orman yangýnýna þahit oluyoruz. Türkiye'de de yaþanan orman yangýnlarýnýn yüzde 90'dan fazlasý insan hatalarý sonucu ortaya çýkýyor. Öncelikle bu yangýnlarýn olmasýný engellemek için herkesin çevreye duyarlý hale gelmesini, her bir aðacýn canlý bir varlýk olduðunu düþünerek onlara karþý sevgiyle, çevreyi koruyan bir þefkatle yaklaþmalarýný saðlamamýz gerekir." diye konuþtu.

Orman yangýnlarýndan kurtulmanýn yolunun eðitimden baþladýðýný dile getiren Kurtulmuþ, "Türkiye'yi yarýnlara taþýyacak olan geleceðin nesillerini, fidan dikiminde bir araya getirmiþ olmak fevkalade önemli bir derstir. Onlara saatlerce konuþmaktan çok daha tesirli olacak bir aksiyondur, bundan dolayý organizasyonda emeði geçen herkesi yürekten tebrik ediyorum." ifadesini kullandý.

Kurtulmuþ, orman yangýnlarýna karþý mücadele kapasitesinin her yýl artýrýlmasý gerektiðini vurgulayarak, þunlarý paylaþtý:

"Hem kurumsal kapasitemizi artýrýyoruz hem araç gereçlerimizi artýrýyoruz hem de ormancý kardeþlerimizin eðitimlerini çok daha profesyonel hale getiriyoruz, bunlar orman yangýnlarýyla mücadelede sevinilecek bir geliþmedir. Önce korumak, sonra yeþillendirmek, aðaçlandýrmak ve mevcut olaný da gözümüzün içi gibi bakarak orman varlýðýmýzý arttýrmak durumundayýz. Bizim Türkçe'mizin güzel bir lafý var, 'adamýn dikili bir aðacý bile yok' deriz. Aslýnda atalarýmýz, büyüklerimiz hep hayatla haþýr neþir içinde olmayý, çevreyle haþýr neþir olmayý bizlere öðretmiþtir."

Türk milletinin kültüründe fidan dikmenin, aðaç yetiþtirmenin, çiçek yetiþtirmenin olduðunu belirten Kurtulmuþ, genç nesillere dikili aðacý olmanýn aslýnda sadece nesnel olarak bir aðaç dikmek deðil onun ötesinde kainatla, evrenle barýþýk olmanýn da bir göstergesi olduðunun öðretilmesi gerektiðini dile getirdi.

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, modern çaðda insanoðlunun en büyük yanýlgýsýnýn dünyayý kendisinin malý mülkü olarak görmesi olduðunu anlatarak, þöyle devam etti:

"Bugün dünyanýn birçok yerinde ormanlarýn açýlarak oralarýn birtakým rant yerleri haline getirildiðini biliyoruz. Sanayileþmeyle birlikte dünyanýn birçok nehrinin zehir akar hale geldiðini biliyoruz. Baþta, Amazon Ormanlarý olmak üzere dünyanýn birçok yerinde, kainatýn en önemli varlýklarýnýn nasýl talan edildiðini, nasýl insanlýðýn geleceðinden koparýlarak atýldýðýný biliyoruz. Dolayýsýyla öncelikle insanoðlunun bu yanýlgýdan kurtulmasý lazým. Yeryüzü bizim babamýzýn malý deðildir. Gördüðümüz þeyi hemen kendi mirasýmýz gibi, kendi malýmýzmýþ gibi almak onu mülk edinmek deðildir. Yeryüzünün bize býrakýldýðýný ve bizim de bu mirasý en iyi þekilde alarak, koruyarak, geliþtirerek sonraki nesillere bir miras olarak devretmemiz gerektiðini büyük bir þuur olarak, insanlýk þuuru olarak nesillerimize öðretmemiz lazým.

Dünyayý kendi babasýnýn malýymýþ gibi olduðunu düþünenlerin dünyaya vereceði hiçbir þey yoktur. Sadece tahribattýr, dünyanýn güzelliklerinin yok edilmesidir, gelecek nesillere býrakýlmasý gereken nimetlerin, varlýklarýn talan edilmesidir. Buna karþý baþta orman varlýklarýmýzý artýrarak, ormanlarýmýzý koruyarak ve bu alandaki bilinçlenmeyi de kuvvetlendirerek yolumuza devam edeceðiz."

Daha sonra fidan dikimi gerçekleþtirildi.

Programa Ýzmir Valisi Süleyman Elban ile AK Parti Ýzmir milletvekilleri Mehmet Muharrem Kasapoðlu, Ceyda Bölünmez Çankýrý, Mahmut Atilla Kaya, Yaþar Kýrkpýnar ve AK Parti Ýzmir Ýl Baþkaný Bilal Saygýlý da katýldý.