Landrut: Türkiye'ye karþý bir vize politikamýz yok
ABONE OL

Türkiye'de görev süresi sona eren Meyer-Landrut, Türkiye-AB iliþkilerini anlattý.

TÜRKÝYE-AB ÝLÝÞKÝLERÝ: SON 4 YILDA BAZI KONULARDA ÝLERLEME KAYDETTÝK

Görevdeyken AB-Türkiye arasýnda yaþanan geliþmeleri de deðerlendiren Meyer-Landrut, "Ýliþkiler çok yönlü ve karmaþýk, o kadar da kolay bir iliþki deðil. Bence, son 4 yýlda bazý konularda ilerleme kaydettik, belki bazýlarýnýn umduðu kadar büyük adýmlar atmadýk ama ilerleme kaydettik." diye konuþtu.

Meyer-Landrut, Türkiye'nin 9 AB programýna katýldýðýný, araþtýrma alanlarýnda kapsamlý iþbirliðinin artýrýldýðýný aktardý.

"Bu sürede saðlýktan tarýma, bilimden diðer iþbirliði alanlarýna kadar farklý alanlarda 10 üst düzey diyaloða yardýmcý olduk, önümüzdeki günlerde daha fazlasýna sahip olacaðýz." diyen Meyer-Landrut, iþbirliðinin geliþtirilmesi için etkileþimin artýrýlmasýnýn baþarýldýðýný düþündüðünü söyledi.

Meyer-Landrut, Anadolu'nun ortak bir coðrafyasý ve Avrupa'yla ortak tarihi olduðunu belirterek, "Birbirimizi anlamak için iliþkilerimizi geliþtirmek, hatta bazen daha iyi iþbirliði için alan yaratmak için her iki tarafta da çalýþmamýz gerektiðini düþünüyorum, sonra iliþkiler de adým adým geliþecektir." dedi.

Büyükelçi, tarihe ve tarihsel katmanlara bakýldýðýnda birçok ortak nokta olduðunu ve bu ortak noktalarý tespit etmek için de buna zaman ayýrýlmasý gerektiðini vurguladý.

Bunun yanlýþ anlamalarý gidermeye ve farklýlýklarý ortadan kaldýrmaya yardýmcý olacaðýna deðinen Meyer-Landrut, "Birbirimizi anlayabilmemiz için her iki tarafýn da birbirini tanýmaya yönelik daha fazla çalýþmasý gerekiyor ve birbirini anladýðýnda inþa da edilebilir." þeklinde konuþtu.

- AB VÝZE SÜRECÝ

Meyer-Landrut, Türk vatandaþlarýnýn Avrupa ülkelerine vize alma konusunda yaþadýðý olumsuzluklara iliþkin, AB'nin ya da üye devletlerin Türk vatandaþlarýnýn vize almasýný özellikle zorlaþtýracak bir politikasýnýn bulunmadýðý deðerlendirmesinde bulunarak, "2023'te Türk vatandaþlarýnýn vize baþvurularý, önceki yýllara göre yüzde 30 oranýnda artýþ gösterdi. Vize verilen kiþi sayýsý 1 milyon civarýna ulaþtý. Bunun randevu bekleyen herhangi bir kiþinin iþini kolaylaþtýrmayacaðýný biliyorum. Ama benim mesajým þu; pratik olarak üzerinde çalýþmamýz gereken konular var ama 'Türkiye'ye karþý' bir vize politikasý yok." ifadelerini kullandý