Latif Erdoðan:  Ýhsanoðlu yanlýþ ata binmiþ, yanlýþ bir yola giden süvari gibi
ABONE OL

Ekmeleddin Ýhsanoðlu'nun çatý adaylýðýný yorumlayan Erdoðan, MHP ve CHP'nin belirledikleri cumhurbaþkaný adayýný kendi tabanlarýna anlatmakta zorlandýklarýný ifade etti. Muhalefetin günün siyasetini iyi okuyamadýðýný, bu yüzde yanlýþ üstüne yanlýþ yaptýðýný anlatan Latif Erdoðan, " Ekmeleddin Ýhsanoðlu yanlýþ ata binmiþ, yanlýþ bir yola giden süvari gibi. Ne yapacaðý, nereye gittiði belli deðil. Toplumda bir karþýlýðý yok" dedi.

Latif Erdoðan, çözüm sürecini deðerlendirirken "Ak Parti iktidarýnýn tarihe geçecek ve bizim için en önemli icraatý budur" dedi,  Ak Parti'nin lüzumsuz ölümlere ve gözyaþýna  dur deme cesaretini gösterdiðinin altýný çizdi.

“SEMBOLÝK BÝR CUMHURBAÞKANI SEÇMEYECEÐÝZ”

Betül Soysal Bozdoðan(B.S.B): Cumhurbaþkanlýðý seçimleri gündemimizin en üzerinde yer alýyor. Cumhurbaþkanýný halkýn seçecek olmasý ne anlama geliyor? Nasýl yorumlarsýnýz?

Latif Erdoðan(L.E): Cumhurbaþkanlýðý makamý zannedildiði kadar pasif bir makam deðil. Þimdiye kadar mecliste seçilmesi sebebiyle sembolik bir þeydi. Fakat Anayasa'nýn verdiði haklar bakýmýndan deðerlendirildiðinde cumhurbaþkaný 'baþkan' olarak niteleniyor. 1982 senesinden sonraki Anayasa'nýn cumhurbaþkaný tabiri 'baþkan'dýr. Bilhassa halkýn seçmesinden sonra cumhurbaþkaný fiili olarak baþkan olacaktýr. Devletin, yasama, yürütme ve yargýnýn baþýdýr. Cumhurbaþkanlýðý çok önemli bir konumdur.

Bu seçimlerden sonra baþbakan ve cumhurbaþkaný arasýndaki dualite dediðimiz þey fiili  olarak ortadan kalkacaktýr. Bu bakýmdan cumhurbaþkaný adayý olanlarýn o konumu doldurup dolduramayacaðýný düþünmeleri gerek. Eskiden olduðu gibi sembolik bir cumhurbaþkaný seçmeyeceðiz.

Adaylara bakýyoruz. Ekmeleddin Ýhsanoðlu, yanlýþ ata binmiþ yanlýþ  yola giden bir süvari gibi. Ne yapacaðý, nereye gittiði belli deðil. Toplumda bir karþýlýðý yok.

“ÝHSANOÐLU VE DEMÝRTAÞ AK PARTÝ’NÝN ÝÞÝNÝ KOLAYLAÞTIRAN ADAYLAR OLDULAR”

B.S.B: Selahattin Demirtaþ'ýn adaylýðý sizin için bir sürpriz miydi peki?

L.E: Selahattin Demirtaþ'ýn adaylýðýný duyunca aklýma bir anekdot geldi. Yahya Kemal ve Ahmet Haþim oturuyorlar. Gazetede boþ bir yer kalmýþ. Sekreter, Yahya Kemal'e gazetedeki boþ yeri hatýrlatýp oraya yazý yazmasýný istiyor. Yaya Kemal de hemen bir þeyler karalýyor.  Fakat altýna  gençlerden birinin ismini yazýyor. Bu durum üzerine Ahmet Haþim "Çocuðun kafasýna öyle bir külah geçirdin ki dizine kadar geldi" diye yorum yapýyor. Selahattin Demirtaþ'ýn adaylýðý da bana göre böyle. Demirtaþ'ýn baþýna külah geçirilmiþ ve dizine kadar gelmiþ. Selahattin Demirtaþ'a cumhurbaþkanlýðý forsundaki simgeleri iyi okumasýný tavsiye ederim. 17 yýldýzýn ifade ettiði þeyleri içselleþtirebilecek mi, sinesine çekebilecek mi? Bunlarý düþünmesi lazým.  O simgeleri iyice anladýktan sonra cumhurbaþkanlýðýna aday olacaðýný sanmýyorum.

Genel olarak bakarsak her iki adayýn da Ak Parti'nin adayýnýn iþini kolaylaþtýracaðýný düþünüyorum. Bu bakýmdan zorlu bir süreç olmayacak.

“CEMAATÝN AK PARTÝ KARÞISINDA KULLANACAÐI BÝR KOZU KALMADI”

B.S.B: Abdülkadir Selvi, Yeni Þafak gazetesindeki köþe yazýsýnda cemaat ve CHP'nin yeni ittifakýna deðiniyor. Cemaat ve CHP'nin yeni operasyon hazýrlýðýnda olduðu ve cumhurbaþkanlýðý seçimleri öncesinde yeni tapelerin ortaya çýkacaðýný söylüyor. Nasýl deðerlendirirsiniz?

L.E: Cemaatin elinde gündemi deðiþtirecek bir þey olduðunu düþünmüyorum. Ben Gülen’i iyi tanýrým. Gülen tüm gücünü 30 Mart öncesinde kullanmýþtýr. Bunu baþbakana da söyledim. Bundan sonraki süreçte ne CHP'ye ne de cemaate deðer atfedip çalýþmaya gerek yok. Ak Parti'nin kendi çalýþmalarý, projeleri var. Onlarý hayata geçirmeye bakmalarý lazým.  Cemaatin Ak Parti'yi zora sürükleyecek, uðraþtýracak durumu yok. Öyle bir darbe yendi ki cemaat 20 sene kendisine gelemez.

 

AK PARTÝNÝN TARÝHE GEÇECEK EN ÖNEMLÝ ÝCRAATI ÇÖZÜM SÜRECÝDÝR

B.S.B: Çözüm süreci yasa tasarýsýyla süreç yasal zemine oturtulacak. Çözüm sürecine Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateþyan'dan da destek geldi. Ateþyan "Bu süreç Kürt- Türk halkýnýn meselesi deðil. Birinin huzuru hepimizin huzurudur" dedi. Nasýl yorumlarsýnýz?

L.E: Sayýn baþbakanýmýzýn 1915 Ermeni tehcirinde hayatýný kaybedenlere deðerli bir taziyesi vardý. Bazýlarý bunu özür olarak yorumlasa da bu bir taziyeydi. Ve bu taziye ezberleri bozdu. Bu da gösteriyor ki siyaset bir bütündür, parça deðildir. Orada parça olarak gördüðümüz taziye bizi bu noktaya getiriyor. Ermenilerle iliþkilerimiz eskiye dönüyor. Osmanlý döneminde nasýl bir iliþkimiz varsa ayný haline gelir.

Çözüm süreciyle ilgili söylenecek her söz çok önemli. Ak Parti iktidarýnýn tarihe geçecek ve bizim için en önemli icraatý budur. Yaptýðý güzel þeyler arasýndaki en güzel þey çözüm sürecidir. Çünkü durum anlaþýlmýþtýr, gözyaþýnýn ne anlama geldiði, ölen insanlarýn lüzumsuz yere öldüðü anlaþýlmýþtýr. Yaþananlara dur denmesi gerekiyordu. Bu cesareti de Ak Parti gösterdi.

“IRAK PARÇALANIRSA KURULACAK ÞÝÝ DEVLETÝ ÝRAN’A SORUN OLUÞTURUR”

B.S.B: Irak'taki geliþmeler bizi de etkiliyor. IÞÝD’in yaptýklarý bölgedeki tüm dengeleri deðiþtirdi. Bugünlerde sorulan soru, Kuzey Irak'ta baðýmsýz bir Kürt devleti kurulacak mý? Bu soru karþýsýnda Hüseyin Çelik, "Kürdistan bizim kardeþimizdir" dedi. Irak'ýn toprak bütünlüðünden yana olduðunu söyledi.  Erbil'de Havrani de benzer açýklamalar yaptý, "Türkmenler bizim kardeþimizdir, Türkmenlerin güvenliði bizden sorulur" dedi. Bu açýklamalarý nasýl yorumlarsýnýz?

L.E: Hiçbir komþumuzun parçalanmasýný istemeyiz ama bölge fiili olarak ayýlmýþ durumda. Türkiye siyaseti olarak Irak'ýn toprak bütünlüðünden yana olduk ama ülke fiili olarak bölünmüþ durumda ve bu bölünmeden tüm taraflar memnun gibi görünüyor.  Þiiler, Sünniler ve Kürtler devlet kuracak. Maliki  bundan çok da rahatsýz deðil. Zamanýnda senaryo böyle hazýrlandý, þimdiyse icraya geçildi. Bizim mutlak suretle 3 bölümle de irtibatýmýzýn olmasý lazým. Ama Kuzey Irak'taki Kürtlerle entegre olmamýz her þeyden daha öncelikli. Türkmenleri o bölgede himaye edebilmemiz önceliðimiz.

Kurulacak Þii devleti düþünecek olursak, Þii devlet kýsa vadede Irak'ýn baþýna dert açsa da uzun vadede Ýran'ýn baþýna dert açacaktýr. Çünkü emsaller birbirini iter. Ýki tane Þii devlet birbirini yiyecektir. Senaryonun amacý, dýþ güçlerin bunu destekleme sebebi de budur. Ýran böyle bir inisiyatif elde etmek için Irak'a hemen müdahale etmek istiyor. Türkiye, bu konuyla ilgili hesabýný kitabýný yapmýþtýr ama  ancak Türkiye'nin müdahalesi oraya barýþý getirir.

“MUHALEFET ÇOK PARÇALI VE ETKÝSÝZ”

B.S.B:ABD’de Yahudi Komitesi Koordinatörü Jason Isaacson Cumhuriyet gazetesine bir röportaj verdi ve Türkiye'de muhalefetin çok parçalý ve etkisiz olduðunu söyledi. Bunu nasýl yorumlarsýnýz?

L.E: Türkiye'de MHP'li ya da CHP'li olup da Ak Parti'nin icraatlarýndan dolayý bu partiyi destekleyenler de var.  Muhalefetle ilgili olan tespit doðru. Muhalefette çok büyük bir zafiyet var. MHP de CHP de belirledikleri cumhurbaþkaný adayýný kendi tabanlarýna anlatmakta zorlanýyorlar.   Siyasi açýdan baktýðýnýzda bu çok komik bir durum. Ýhsanoðlu'nun ne CHP ile ne MHP ile doðrudan bir iliþkisi yok. Ortada bir acziyet var.  Muhalefet günün siyasetini okuyamýyor. Bu yüzden de yanlýþ üzerine yanlýþ yapýyor.

B.S.B: Ayný röportajda komite koordinatörü, Erdoðan'ýn Ýslam dünyasýyla ittifakýnýn Batý için sorun olduðunu dile getirmiþ. Bunu nasýl deðerlendirirsiniz?

L.E: Türkiye'de ve dünyada Ýslami birlik açýsýndan gelinen nokta küçümsenmemeli. Ak Parti'de ileride Ýttihad-ý Ýslam mefkuresini görüyorum. Ak Parti'de Ýslami birliði temin ve tesis edecek bir potansiyel var.  Dýþ güçleri en çok rahatsýz eden nokta da bu. Ýslami birlik ve beraberliðe bu kadar vurgu yapýlmasý onlarý rahatsýz ediyor.