MGK’daki özel birim 2004’e  kadar fişlemeye devam etti
ABONE OL

28 Şubat sürecinde, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir ve Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak’ın talimatlarıyla kurulan Batı Çalışma Grubu (BÇG) ile ilgili STAR çarpıcı bir bilgiye ulaştı. 28 Şubat soruşturması kapsamında halen Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Özkasnak ve Bir’in, BÇG’yi kurarken, çok sayıda emekli albay ve generalden yararlandığı ortaya çıktı. ‘Danışman’ adı altında yüksek maaşlarla istihdam edilen bu emekli subaylar, kendileri için MGK Genel Sekreterliği binasında oluşturulan özel bir birimde yıllarca görev yaptı. MGK kararlarının uygulanmasının takibi ve fişleme faaliyetlerini organize eden bu birimin, AK Parti’nin 2004 yılında MGK’ya ilk sivil kökenli genel sekreteri atamasına kadar devam ettiği öğrenildi. Meclis Darbe ve Muhtıralara Araştırma Komisyonu’nun bugüne kadar yaptığı çalışmalar içinde STAR’ın ulaştığı bir bilgi BÇG’nin farklı bir yönünü otaya çıkardı. Buna göre, BÇG’yi kurduklarını itiraf eden ve halen

28 Şubat soruşturma kapsamında Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Tümgeneral Erol Özkasnak ile Orgeneral Çevik Bir, o dönemde bu işe MGK Toplumlu İlişkiler Başkanlığı (TİB) içinde özel bir birim oluşturarak başladı.

Personel sayısı 3 kat arttı

Bu birimde, 300 civarında sivil bürokrat ve subay görevlendirdi. Bunların başına ise daha önce emekli olmuş çok sayıda albay ve general getirildi. Böylece 1997'ye kadar 100 civarında olan MGK binasındaki personel sayısı bir anda 400’e yükseldi.

İrticacı personel listeleri

Danışman adı altında yüksek maaşlarla istihdam edilen bu emekli albay ve generaller, emirlerine verilen personelle ‘irtica’ adı altında adeta cadı avı başlattı. Bu birim, özellikle 28 Şubat postmodern darbesinin yapıldığı tarihi MGK kararlarının yanı sıra illerde yıllarca yürütülen yasadışı uygulamaları ile fişleme faaliyetlerini organize etti. Bu birim tarafından yıllarca sistematik olarak hazırlanan 'irticai personel listeleri' daha sonra işlem yapılarak hayata geçirilmek üzere Mesut Yılmaz ve Bülent Ecevit hükümetleri ile Anasol-M döneminde sivil iktidarlara dikte ettirildi.

MGK SİVİLLEŞİNCE BİRİM KAPANDI

Refahyol hükümetinin yıkılmasından kısa bir süre sonra kurularak faaliyetlerine başlayan bu birimin çalışmaları, AK Parti iktidarıyla MGK Genel Sekreterliği’nin sivilleştirildiği 2004 yılına kadar devam etti. Bu tarihe kadar yoğun bir şekilde faaliyetlerini sürdüren söz konusu birim, Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpoğan döneminde lağvedilmesi ile son buldu.

MEDYA SERVİSLERİ BURADAN YAPILDI

28 Şubat sürecinde bazı gazete manşetlerinin MGK içinde kurulan bu birimde hazırlanarak servis edildiği kaydedildi. Buna göre, Batı Çalışma Grubu tarafından hazırlanan bu belgeler ve listeler, daha sonra bazı gazete ve televizyonların Ankara temsilciliklerine verilerek haber yapılması sağlandı. Böylece, 28 Şubat sürecinin psikolojik harekatı için zemin hazırlandı.