MHP Lideri Bahçeli: Nevruz, yeniden doðuþun, diriliþin, uyanýþýn, huzur ve esenliðin kutlu mesajýdýr
ABONE OL

Bahçeli, 21 Mart Nevruz Bayramý dolayýsýyla sosyal medya hesabýndan paylaþtýðý mesajýnda, Nevruz'un, Nizamü'l Mülk'ün hazýrlattýðý Celali takvimine göre yýlbaþý olarak kabul edilen yeni gün olduðunu, ayný zamanda güneþin koç burcuna girmesini, gece ile gündüzün eþit olmasýný simgelediðini belirtti.

Eski Oniki Hayvanlý Türk Takvimi'nde de Nevruz'un bulunduðunu ve baharýn geliþini müjdelediðini kaydeden Bahçeli, "Nevruz günü, Hz.Nuh'un gemisi Cudi Daðý'na oturmuþ, Hz.Yusuf kuyudan, Hz.Yunus balýðýn karnýndan çýkarýlmýþtýr. Hz. Musa'nýn Kýzýl Denizi asasýyla yarmasý Nevruz Günü'ne denk gelmiþtir. Türklerin Ergenekon'dan çýkýþý da Nevruz Günü gerçekleþmiþtir." ifadelerine yer verdi.

Nevruz'un, baharýn feyziyle birlik ve beraberlik hissiyatýnýn taçlandýðý gün, bereketin, bolluðun, sevginin, hürmetin daha da güçlendiði dönem olduðunu vurgulayan Bahçeli, þöyle devam etti:

"Nevruz, Türk milletinin nesilden nesile taþýdýðý bahar, barýþ ve kardeþlik meþalesidir. Bu meþalenin aydýnlýðýnda dostluk, yardýmlaþma ve dayanýþma ruhu tekemmül etmiþtir. Asýrlar geçse bile bu çok önemli tarihsel ve kültürel miras Türklüðün vicdanýnda özenle korunmuþ, özüyle ve öz güvenle yaþatýlmýþtýr. Bu yüzden Nevruz, yeniden doðuþun, diriliþin, uyanýþýn, huzur ve esenliðin kutlu mesajýdýr. Bu mesajýn ülkemize, bölgemize ve dünyaya bütünüyle hakim olmasý yegane temennimdir."

- "NEVRUZ BÝZE HAS KADÝM BÝR EMANETTÝR"

Bahçeli, binlerce yýldan bu yana Balkanlar'dan Orta Asya bozkýrlarýna, Adriyatik'ten Çin Seddi'ne, Kafkasya yaylalarýndan Orta Doðu vadilerine, Kýrým köylerinden Sibirya düzlüklerine kadar yakýlan Nevruz ateþinin Türklüðün hayat ve varlýk haklarýnýn tesciline sahne olduðunu belirterek, þunlarý kaydetti:

"Nevruz, milletimizi ortak amaç ve kaderde buluþturan köklü bir kaynaþma fýrsatý olmasý bakýmýndan bizimdir, bize has kadim bir emanettir. Yakýlan Nevruz ateþi muhteþem Türk asýrlarýnýn kefili, en canlý görgü tanýðý, en saðlam kültürel dokularýndan birisidir.

Bu düþüncelerle Türk milletinin 21 Mart Bahar Bayramý'ný kutluyor, yeni günün bin yýllýk kardeþliðimizin perçinlenmesi için tarihi bir eþik olmasýný diliyorum. Son yurdumuzda birlik ve beraberlik içerisinde sonsuza kadar var olmayý Cenab-ý Allah'tan niyaz ediyor, tüm vatandaþlarýmýzla, gönül ve kültür coðrafyalarýmýzdaki tüm kardeþlerimizle saðlýk, sýhhat, refah, mutluluk ve selamet dileklerimi paylaþýyorum."