Millet Ýttifaký'nda kaos: Ýmamoðlu, Akþener'in adayý, Altýlý Masa'nýn deðil
ABONE OL

Ýstanbul Büyükþehir Belediye (ÝBB) Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu ile ilgili ÝHA muhabirine açýklamalarda bulunan Sosyolog Prof. Dr. Adem Palabýyýk, "Cumhurbaþkanlýðý adaylarýna dair yarýþ günden güne hýzlanýyor ama adaylar arasýndaki gerginlikler bitmek bilmiyor. Özellikle Millet Ýttifaký'nýn, kendi içinde yaþadýðý kaos son olaylarla gün yüzüne çýktý. Meral Akþener'in, Ekrem Ýmamoðlu için Ankara'dan gelerek Saraçhane'deki konuþmaya katýlmasý ve Ekrem Ýmamoðlu'nu bütün süreçlere dahil etmesi, siyaset sosyolojisi açýsýndan tek bir sonuca çýkýyor; Ekrem Ýmamoðlu, Akþener tarafýndan altýlý masaya aday olarak sunulmaya çalýþýlacaktýr. Zaten son zamanlarda Akþener'in takýndýðý siyasi tavýrlarýn Ýmamoðlu üzerinden iþlevsel hale gelmesi de buna iþaret ediyor. Elbette her siyasal yönelim ve tercih kendi içinde ve sonrasýnda bazý sonuçlarý ortaya çýkaracaktýr. Tabi ki bu sonuçlar, birer yansýma da oluþturacaktýr. Ýmamoðlu'nun, Akþener'in elini tutarak otobüsün üzerine çýkmasý ve sayýn genel baþkaným ifadesi de sahnelik dünyadaki yerini koruyor. Ama Millet Ýttifaký da farkýndaki HDP olmadan siyasal tercihleri anlamsýz kalacak, bu sebepten HDP'nin tavrý merak ediliyor. Þurasý açýk ki Ýmamoðlu, Akþener'in adayý; Altýlý Masa'nýn deðil, HDP bunu yakýndan takip ediyor" dedi.

"AKÞENER, BEYAZ TOROSLARI TEMSÝL EDÝYOR. HDP ÝÇÝN KARANLIK BÝR GEÇMÝÞÝ VAR"

Palabýyýk, Meral Akþener'in en tartýþmalý dönemlerde Ýçiþleri Bakanlýðý yaptýðýný hatýrlatarak, "Özellikle 28 Þubat ve Susurluk dönemlerinde aldýðý kararlar ile gündem olmuþtu. 90'lý yýllar bölge için ise karanlýk dönemleri temsil ediyor. Özellikle beyaz toroslarýn dolaþtýðý sokaklar Akþener'in Ýçiþleri Bakanlýðý dönemine denk geliyor. Bölge halkýnýn toplumsal hafýzasý için Akþener karanlýk bir geçmiþi temsil ediyor. Bölge halkýnýn toplumsal hafýzasý ve toplumsal bilinci, Akþener ile alakalý olarak çoktan karar vermiþ durumdadýr. Ýmamoðlu'nun, Akþener'in tercihi olarak kabul edildiði düþünülürse aslýnda Ýmamoðlu'nun, tercihen seçilen sýradan bir isim olduðu da ortaya çýkýyor. Çünkü Ýmamoðlu, söz dinleyecek bir isim olarak kabul ediliyor ve belki de Akþener, bu konuyu Ýmamoðlu ile çoktan konuþmuþ ve siyasal plan tercihini yapmýþtýr. Her defasýnda kazanacak aday ile meydana çýkmayý ifade eden Akþener'in, aslýnda kazanacak adaydan ziyade kendisine biat edecek ismin ön planda olmasýný istiyor" ifadelerini kullandý.

"AKÞENER ANA MUHALEFET OLMAK ÝSTÝYOR, CHP'YÝ PASÝFÝZE ETME DERDÝNDE"

"Akþener, Ýmamoðlu'nu ön plana çýkararak ayný zamanda ana muhalefete de oynuyor" diyen Adem Palabýyýk, þöyle devam etti:

"Çünkü Kýlýçdaroðlu, Akþener ile yola çýkýlmayacaðýný anlamýþ görünüyor. Akþener'in en büyük amacý Kýlýçdaroðlu'nu pasifize etmek. Bu durumda CHP'nin, Ýmamoðlu'na yüklenecek gücü de kalmayacak. Böylece Ýmamoðlu, CHP'nin tesiri altýnda kalmayacak ve Akþener, Ýmamoðlu ile parlamenter sisteme dönüþün hesabýný yapacaktýr. Kýlýçdaroðlu'nun aday olmasý durumunda Akþener'in hesabý tutmaz çünkü Kýlýçdaroðlu, parlamenter sistemde baþbakanlýðý Akþener'e býrakmayacaktýr. Akþener muhtemeldir ki bunu gördü ve tercihini Ýmamoðlu'nun tarafýný seçerek yaptý. Þu an Kýlýçdaroðlu'nun büyük tehlike altýnda olduðu doðru, çünkü en büyük muhalefet ortaðý artýk Kýlýçdaroðlu'nu istemiyor. Çünkü Kýlýçdaroðlu, ülkedýþýna giderek kendisini gelecekteki cumhurbaþkaný adayý olarak tanýtýyor ve bu tavýr, Akþener'in hoþuna gitmiyor. Ülke dýþý siyasal aktörler ile kurulan diyalog sonrasýnda da kalýcý olacaktýr, Akþener de bunun farkýndadýr. Bu sebepten bir þekilde iç siyaseti yönlendirmeyi tercih ederek, aslýnda dýþ politikaya dair de mesajlar veriyor ve Kýlýçdaroðlu'na, heveslenmemesi yönünde sinyaller gönderiyor."

"HDP SEÇMENÝ, AKÞENER'Ý DE ÖNERECEÐÝ ADAYLARI DA SEVMÝYOR"

HDP seçmeninin Akþener ve Yavaþ isimlerini sevmediðini, sadece seçmen deðil siyasetçilerin de ayný durumda olduðunu sözlerine ekleyen Palbýyýk, "Bunu deðiþtirmeye çalýþan tek isim ise Demirtaþ'týr. Demirtaþ, Erdoðan karþýsýnda güçlü bir isim istiyor ama bölge halkýnýn, Akþener'in ileri sürdüðü aday karþýsýnda Erdoðan'ý tercih edeceðini hesap edemiyor. Lakin bu saatten sonra Akþener ve Kýlýçdaroðlu ile arasýndaki buzlar asla erimez. Çünkü Akþener, Ýmamoðlu'nu prensi olarak çoktan kamuoyuna sundu. Gerçekten de Akþener, Ýmamoðlu'na prensi gibi davranýyor. Kendisi ise kraliçe konumunda siyaseti yönlendirme gayreti içerisine giriyor. HDP'nin ise Demirtaþ'ýn iþaret ettiði isme yöneleceðini düþünüyor ama Demirtaþ da, Akþener'in oyununa gelir mi, kimse bunu bilmiyor. HDP'nin Akþener karþýtlýðýna raðmen Demirtaþ'ýn, Akþener'in istediði ismi iþaret etmesinin ise mümkün olmadýðý düþünülüyor" þeklinde konuþtu.

"DEMÝRTAÞ, AKÞENER'Ý DÝNLERSE HDP TABANINA ÝHANET EDER"

Sosyolog Prof. Dr. Adem Palabýyýk, HDP tabanýnýn hem Öcalan hem de Demirtaþ'ý önemsediðini ve Akþener'in tercihini doðru bulmadýðýný söyleyerek, "Çünkü yukarýda da ifade ettiðimiz gibi Akþener, beyaz toroslarý temsil ediyor. Buna raðmen Demirtaþ, Akþener'in adayýna destek olma iþareti verirse kendi tabanýna ihanet etmiþ görünecektir. Çünkü Akþener'e duyulan nefreti Demirtaþ çok iyi biliyor. HDP'nin siyasetçileri de Akþener'in geçmiþini çok iyi biliyor. Akþener'in siyasal tercihi ve partisine aldýðý isimler HDP tabaný tarafýndan sevilmiyor. Her ne kadar Ýmamoðlu, HDP tabaný tarafýndan sempatik bulunsa dahi Akþener'in yönelimi ile seçilmesi HDP'den uzaklaþacaðý anlamýna geliyor. Sonrasýnda baþlayacak süreçte elindeki güç dengelerini Akþener lehine kullanabilecek Ýmamoðlu, HDP'nin de nefretini kazanacaktýr. HDP seçmeni ise bunun faturasýný Demirtaþ'a kesecektir. Demirtaþ, muhtemeldir ki bunun hesaplarýný yapmýþtýr lakin yine de alýnacak kararlarda hangi dengeleri gözeteceði bilinmiyor" dedi.

Muhafazakâr Kürtlerin, Ýmamoðlu veya Kýlýçdaroðlu'na oy vermeyeceðini de sözlerin ekleyen Palabýyýk, "Akþener'in adayý olarak ortaya hangi isim çýkarsa HDP'nin sýcak bakýlmayacaðý biliniyor ama bu saatten sonra Ýmamoðlu, Akþener yaftasýndan kurtulamaz. Dolayýsýyla Ýmamoðlu demek bir anlamda Akþener ile eþdeðer olacaðý için HDP'nin tavrý netleþecektir. Fakat yine de bölgedeki Muhafazakâr Kürtler, ne Ýmamoðlu'na ne de Kýlýçdaroðlu'na destek vermeyecektir. Çünkü Erdoðan, her iki isim karþýsýnda Ýslam'ý ve Anadoluluðu temsil ediyor olacaktýr. Erdoðan, bölgede ümmetin lideri olarak kabul görüyor. Özellikle Mardin, Þanlýurfa, Siirt gibi illerdeki medreseler Erdoðan'ý ümmetin lideri olarak lanse ediyor. Erdoðan'ýn güçlü karizmatik liderliði karþýsýnda Akþener'in adayý olan Ýmamoðlu'nun veya Akþener ile çatýþan Kýlýçdaroðlu'nun kazanmasý mümkün deðildir. Tüm bu hesaplar göz önüne alýndýðý takdirde HDP'deki Akþener nefreti ileriki süreçte Ýmamoðlu'nun siyasi kariyerini bitirecektir. HDP, bakanlýk pazarlýðýný Ýmamoðlu ile yapmadý, aktör olarak Kýlýçdaroðlu'nu seçti. Sadece bu sebepten dahi HDP, Kýlýçdaroðlu'na sýcak bakýyor. Ýmamoðlu, Akþener'in güdümünde olacaðý için bakanlýk tekliflerinde kabul görmeyeceklerini biliyorlar. Kendi seçmeni karþýsýna elinde hiçbir kazanç olmadan çýkmak istemeyen HDP'nin Ýmamoðlu'ndan istediðini alamayacaðý aþikâr oldu. Çünkü Akþener, izin vermeyecektir. Akþener, yönetebileceði bir Cumhurbaþkaný adayý istiyor. Bu isim elbette Kýlýçdaroðlu deðildir. Kýlýçdroðlu ile HDP ile bakanlýk pazarlýðý yaptýðý için kendisini bir adým önde görüyor. Belki de bir süre sonra HDP, Ýmamoðlu'nu istemediðini deklare edebilir" diye konuþtu.