Milli Ýstihbarat Akademisi'nden çarpýcý AP raporu! Türkiye'nin Romanya, Polonya ve Macaristan hamlesi iliþkilerin boyutunu deðiþtirebilir
ABONE OL

Milli Ýstihbarat Akademisince hazýrlanan raporda, AP seçimlerinde merkez partilerin bir miktar oy kaybýna uðramasýnýn, aþýrý sað partilerin ise sandalye sayýlarýný artýrmasýnýn beklendiði bildirildi.

Milli Ýstihbarat Akademisince AP seçimlerine yönelik rapor yayýmlandý.

Rapor, Türkiye ve Avrupa açýsýndan öneme sahip olan AP'nin yapýsýný, parlamentodaki siyasi gruplarýn söylemlerini ve Türkiye'ye yaklaþýmlarýný, seçimlere dair beklentileri ve seçim sonuçlarýnýn AB-Türkiye iliþkilerine olasý etkilerini deðerlendiriyor.

Raporda AP seçimlerinin, Avrupa Birliði (AB) içindeki dengeleri olduðu kadar transatlantik iliþkileri de etkileme potansiyeline sahip olduðu vurgulandý.

En son 2019 yýlýnda düzenlenen AP seçimlerinden bu yana Kovid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaþý gibi geliþmelerin Avrupa'daki siyasi ve ekonomik iklimi önemli ölçüde deðiþtirdiði belirtilen raporda, Avrupa ülkelerinde düzenlenen seçimlerde de aþýrý saðýn yükselen bir grafik izlediði anýmsatýldý.

Þu anda aþýrý sað olarak adlandýrýlan partilerin Avrupa'da on ülkede iktidarda ya da koalisyon ortaðý olduðuna iþaret edilen raporda, seçim öncesi gerçekleþtirilen anketlerin, baþta EPP ve SD olmak üzere merkez sað ve sol partilerin bir miktar oy kaybýna uðrayacaðýný, buna mukabil baþta aþýrý sað olmak üzere radikal partilerin Parlamentodaki sandalye sayýlarýný artýracaðýný öngördüðü kaydedildi.

Ancak aþýrý sað partilerin, beklentileri gerçekleþtirerek toplam 720 sandalye sayýsýnýn yüzde 25'ini elde etmeleri durumunda dahi AP'de çok fazla etkili olmalarýnýn beklenmediði, etkinin sýnýrlý kalmasýnda "güvenlik kordonu" ve "iç entropi" gibi mekanizmalarýn rolünün önemli olduðu belirtildi.

"AÞIRI SAÐ PARTÝLER, DAHA FAZLA PAZARLIK GÜCÜNE KAVUÞABÝLÝR"

Raporda, seçim sonrasý ortaya çýkacak dengelerde, EPP ve SD tarafýndan oluþturulan "büyük koalisyon"un ana politikalarýn sürdürülmesinde temel rol oynayacaðý ancak ikilinin ve diðer partilerin aþýrý saðýn taleplerini daha fazla dikkate almak zorunda kalacaklarý deðerlendirmesine yer verildi.

"Özellikle 'süper büyük koalisyon' olarak adlandýrýlan üç partinin (EPP, SD ve RE), belirli konularda uzlaþamamalarý halinde aþýrý sað partiler daha fazla pazarlýk gücüne kavuþabilir." öngörüsünde bulunulan raporda, bu resmin radikal sað partilerin þimdiye kadar elde etmekte zorlandýklarý AP içinde etkili makamlar olan baþkan yardýmcýlýklarý ve komite baþkanlýklarýný elde etmelerini saðlayabileceðine iþaret edildi.

Raporda yapýlan deðerlendirmelerde geleneksel olarak Türkiye karþýtý tavýrlarýn daha baskýn olduðu aþýrý sað gruplarýn, göç, üyelik müzakereleri, Gümrük Birliði yenilenmesi ve vize serbestisi gibi konularda Türkiye'yi zorlayýcý adýmlar atma ihtimalinin arttýðý belirtildi. Ancak AP'nin kendi içerisinde siyasi tartýþmalar ve fikir ayrýlýklarýyla daha fazla enerji kaybedeceði ve karar alma süreçlerinde daha fazla zorlanacaðý öngörüldü. Bu durumun, AB'nin uluslararasý alandaki aktörlük konumunu daha fazla sorgulanýr hale getirebileceði belirtildi.

Raporda Rusya'nýn Ukrayna'yý iþgalinin ardýndan oluþan atmosferde Doðu Avrupa ülkelerinin NATO ile dayanýþmayý arttýrdýðý ve geçmiþte NATO ile mesafeli iliþkileriyle bilinen AP içindeki siyasi gruplarýn dahi artan þekilde NATO vurgusunda bulunduðu kaydedildi.

Bu durumun; ittifakýn önemli bir üyesi olan Türkiye'nin kýtanýn güvenliði hususunda öne çýkmasýna neden olabileceði vurgulanýrken, son dönemde Türkiye'nin, Romanya, Polonya ve Macaristan gibi ülkelere olan silah ihracatýnýn hýzlý biçimde artmasýnýn, yakýn gelecekte Türkiye-Avrupa iliþkilerinde normatif konular yerine güvenlik boyutunun daha fazla öne çýkacaðýnýn göstergesi olarak okunabileceði belirtildi.

  • Milli Ýstihbarat Akademisi
  • AP Seçimleri
  • Türkiye-Avrupa Ýliþkileri