Milyonlarý ilgilendiren kararlar: Baþkan Erdoðan bugün açýklayacak
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn baþkanlýðýnda bugün yapýlacak kabine toplantýsýnda koronavirüse karþý Türkiye’nin 11 Mart’tan bugüne kadar verdiði mücadelede gelinen son durum ele alýnacak. Pandemi sonrasýna iliþkin normalleþme takviminin görüþülmesi beklenen toplantýda alýnan kararlarý Erdoðan, ulusa sesleniþ konuþmasýyla açýklayacak. Kovid-19 ile ilgili tüm çalýþmalarý Ýstanbul Huber Köþkü’nden yöneten Erdoðan, 5. kez gerçekleþecek dijital kabine toplantýsýna da buradan baþkanlýk edecek.

KUTLAMALAR SEMBOLÝK OLACAK

Toplantýda 1 Mayýs Emek ve Dayanýþ Günü’ne yönelik farklý kutlama formülleri de masaya yatýrýlacak. 1 Mayýs’taki kutlamalarýn týpký 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramý’nda olduðu gibi sosyal mesafe kuralýna uyulmak suretiyle sembolik düzeyde kalmasý, iþçi sendika ve konfederasyonlarýnýn sýnýrlý bazý etkinliklerine izin verilmesi bekleniyor. Bu çerçevede ilgili sendikalarla bakanlýklarýn kutlamalarýn biçimi ve yöntemi konusunda temasta olduðu öðrenildi.

4 GÜNLÜK YASAÐIN SONUÇLARI

Yeni Þafak'ta yer alan habere göre, Toplantýda, 30 büyükþehir ve Zonguldak’ta bu kez 23 Nisan tatili hafta sonu ile birleþtirilerek 4 gün olarak uygulanan üçüncü sokaða çýkma yasaðýnýn verileri masaya yatýrýlacak. Ýçiþleri Bakaný Süleyman Soylu, alýnan tedbirler hakkýnda bu þehirlerdeki sonuçlarý kabine üyelerine anlatacak, Saðlýk Bakaný Fahrettin Koca da son verileri aktaracak. Söz konusu þehirlerde hafta sonu sokaða çýkma yasaðýnýn devam edip etmeyeceðine karar verilecek. Hem normalleþme adýmlarý hem de alýnmasý gereken ek önlemlerin konuþulacaðý toplantýda, ekonominin durumu hakkýnda Hazine ve Maliye Bakaný Berat Albayrak sunum yapacak.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Toplantýda okullarýn ve turizm sezonunun ne zaman açýlacaðý gibi milyonlarý ilgilendiren konular da gündeme gelecek. Ayrýca yurtdýþýndan getirilen vatandaþlar ve 54 ülkeye gönderilen yardýmlar da masada olacak. Ýçiþleri ve Milli Savunma Bakanlarý da terörle mücadelede kapsamýnda yapýlan operasyonlar hakkýnda kurul üyelerini bilgilendirecek. Libya ve Ýdlib’de yaþanan son geliþmelerin de ele alýnacaðý toplantýda Erdoðan liderlerle yaptýðý telefon diplomasisinin detaylarýný anlatacak.

22 LÝDERLE TELE-ZÝRVE

Erdoðan, korona mesaisi kapsamýnda nisan ayý boyunca 22 liderle görüþme gerçekleþtirdi.

Kovid-19 salgýný sürecinde mesaisini Ýstanbul’daki Huber Köþkü’nde sürdüren Cumhurbaþkaný Erdoðan, hem ülke içinde alýnan önlemleri takip ediyor hem de dünya liderleri ile temaslarýný sürdürüyor. Erdoðan, korona mesaisi kapsamýnda nisan ayý boyunca 22 liderle görüþme gerçekleþtirdi. Ýlk görüþmeyi 8 Nisan’da Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping’le yapan Erdoðan’ýn bu ay içinde görüþtüðü isimler arasýnda ABD, Rusya, Fransa, Almanya liderleri de yer aldý. Görüþmelerin ana baþlýðý virüse karþý alýnan önlemler ve bu konuda iþ birliði için atýlacak adýmlar oldu. 19 Nisan’da Donald Trump ile, 21 Nisan’da Vladimir Putin ile Emmanuel Macron ile görüþen Erdoðan, Angela Merkel ile 24 Nisan’da konuþtu. 25 Nisan’da Filistin Devlet Baþkaný Mahmud Abbas ile Erdoðan arasýnda telefon görüþmesi gerçekleþtirildi. Erdoðan bu liderlerin yaný sýra Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Sýrbistan, KKTC, Etiyopya, Gürcistan, Japonya, Özbekistan, Ýran, Ýtalya, Ekvator Ginesi, Somali, Kanada, Katar, Tunus liderleri ile telefon görüþmeleri yaptý. Erdoðan süreç içinde bazý liderlerle iki kez temas saðladý. Erdoðan korona sürecinde önemli zirvelere de telekonferans yöntemiyle katýldý. Erdoðan’ýn katýldýðý ilk zirve Suriyeli mültecilerin sorunlarýnýn konuþulduðu 4’lü liderler toplantýsý oldu. Ardýndan G-20 Zirvesi ve Türk Dili Konuþan Ülkeler Ýþ Birliði Toplantýsý da Erdoðan’ýn katýlýmýyla yapýldý. Erdoðan, kabine toplantýsý baþta olmak üzere partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantýlarýný, il baþkanlarý ve belediye baþkanlarý ile de görüþmelerini telekonferansla yapýyor.