ABONE OL
Şentop, Denizli'de partisinin düzenlediği bölge toplantısında, "Anayasa Mahkemesi, millet iradesini, anayasayı yok sayan karar verir, barajı kaldırırsa, milletin tepkisi olacaktır. Bizim şu anda yüzde 50 oranında olan oyumuz artar" dedi.
 
AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı'nın Bölge Toplantısı Denizli'nin Karahayıt Mahallesi'ndeki Colossae Otel'de yapıldı. Toplantıya Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Denizli milletvekileri Mehmet Yüksel ve Nurcan Dalbudak, AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli İl Başkanı Avni Örki, Muğla, Uşak, Denizli, Manisa illerinin AK Partili yöneticileri katıldı. Mustafa Şentop, toplantıdan önce yaptığı konuşmada, seçim barajının kaldırılması yönünde şu anda bir çalışma olmadığını hatırlatıp, böyle bir çalışmanın seçimlerden 1 yıldan önce TBMM tarafından yapılabileceğini söyledi. Şentop, şöyle dedi: "Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklikler 1 yıl içinde uygulanmaz. Anayasa'nın getirdiği prensip bu. Şu anda yanlış bir tartışma yapılıyor. Anayasa Mahkemesi'nin bu şekilde bireysel başvuru üzerinden iptal davasına dönüştürüp, kanun iptalini yapması mümkün değil. Konuyu 30 Kasım'da ilk kez Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç dile getirmiş. Tepkiler üzerine Muharrem Sarıkaya, 5 Aralık'taki yazısında, bazı düzeltmeler yaptı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal davasına dönüştürmesinin yetkisi olmadığını belirtti, sadece ihlal kararı verebileceğini, gereğini parlamentonun yapacağını açıkladı. Dolayısıyla Türkiye'de seçim barajıyla ilgili tartışma yok. Hukuken de olamaz. Anayasa Mahkemesi inisiyatif kullanamaz. Kullanırsa, Anayasa Mahkemesi'nin anayasayla belirlenen yetki ve görevlerini aşması anlamına gelir."
 
Şentop, Seçim Kanunu'nun değiştirilip, barajın düşürülmesi ya da kaldırılması gibi konunun Haziran seçimlerinden sonra yeniden gündeme getireceklerini söyleyerek, açıklamasına şöyle devam etti: "Baraj konusunu daha önce tartıştık. 30 Eylül 2013'te demokratikleşme paketi gündeme geldiğinde dönemin başbakanı şimdiki cumhurbaşkanı açıkladı ve barajı da içeren 3 alternatifli önerimiz oldu. Birisi dar bölge sistemli sıfır baraj sistemi, diğeri yüzde 5 oranına barajın indirilmesi ve mevcut sistemin devamı. Bunlar, kamuoyunda biraz konuşuldu. Partiler alaka göstermedi. Kendi işlerine gelecek şekilde seçim sistemi istiyorlar. Yönetimde istikrar, temsilde adaleti sağlayacak bir sistem olmasını istiyoruz. Bu üç sistemden biri olabilirdi. Mayıs 2014 itibariyle seçimlere bir yıldan fazla zaman varken tartıştık ve mevcut sistemin devamı ile ilgili eğilim ortaya çıktı. Bunun sebebi de Anayasa Mahkemesi'nin tavrı ve tutumudur. Anayasa Mahkemesi, parlamentonun hazırladığı seçim sistemine 1969 seçimleri öncesi müdahale etti, Milli Bakiye Sistemi diye kendine göre düzenleme yaptı. Anayasa Mahkemesi tekrar kararımızı bozabilir endişesiyle seçimlere de bir yıldan daha az zaman kaldığı için seçim sistemini değiştirmekten vazgeçtik. 2015 seçimlerinden sonra konuyu perlamentoda tekrar değerlendirebiliriz."
 
"OYUMUZ ARTAR"
 
Seçimlere kısa zaman kala, Anayasa Mahkemesi'nin barajın kaldırılması yönünde karar vermesinin AK Parti'nin oylarını arttıracağını ileri süren Şentop, "Anayasa Mahkemesi, millet iradesini, anayasayı yok sayan karar verirse, milletin tepkisi olacaktır. Bizim oyumuz artar" dedi.
 
Şentop, partisinin anketlerde çıkan oyunun şu anda yüzde 50 oranında olduğunu anlatırken, "Seçimlerden önceki yıllarda yapılan anketlere göre seçimlerde daha çok oyumuz çıkmıştır. Diğer partilerin oylarında, birbirlerine geçişler var. Bizim partiden başka partiye oy gitmiyor. Anketlerde oylarımız kararsızlara gidiyor. Kararsız diye görünen grubun adresi AK Parti'dir. İş ciddileşip, seçim yaklaştıkta kararsızların tercihi AK Parti oluyor. Daha önceki seçimlerden daha fazla oyu Haziran seçimlerinde olacağız. Şu anda anketlerde yüzde 50 civarında oyumuz çıkıyor. Seçimde bu rakamın da üzerine çıkarız" diye konuştu.