AK Parti Grup Baþkaný Abdullah Güler, AK Parti grup baþkanvekilleri ve milletvekillerinin imzasýný taþýyan önergenin gerekçesinde, çocukluk döneminin, fiziki ve psikolojik açýdan geliþimin en hassas çaðý olduðundan, çocuklarýn korunmasý ve refahlarýnýn saðlanmasýnýn devletin en önemli sorumluluklarýndan biri olduðu vurgulandý.
Çocuðun yüksek yararý ilkesi gereðince yaþama, korunma, geliþme ve katýlýmýn çocuðun en temel haklarý olduðu belirtilerek, Türkiye'de çocuklarýn her zaman geleceðin güvencesi olarak görüldüðü ve onlara mutlu, güvenli ve aydýnlýk bir gelecek hazýrlanmasýna özel bir önem atfedildiði kaydedildi.
ÖZELLÝKLE VURGULANDIÐI ÝFADE EDÝLDÝÇocuðun korunmasýnda aile ve devletin yükümlülüklerinin Anayasa'nýn 41'inci maddesinde yer alan "Her çocuk, korunma ve bakýmdan yararlanma, yüksek yararýna açýkça aykýrý olmadýkça, ana ve babasýyla kiþisel ve doðrudan iliþki kurma ve sürdürme hakkýna sahiptir. Devlet, her türlü istismara ve þiddete karþý çocuklarý koruyucu tedbirleri alýr." hükmüyle güvence altýna alýndýðý hatýrlatýlarak, çocuklarýn yetiþtirilmesi, eðitimi, saðlýðý, ailenin korunmasý gibi konularýn üst politika belgelerinde özellikle vurgulandýðý ifade edildi.
Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu tarafýndan 20 Kasým 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Haklarýna Dair Sözleþme'nin, çocuk haklarýný güvence altýna alan en önemli uluslararasý belge olduðu belirtilen gerekçede, bu sözleþme ile dünya genelinde çocuklarýn korunmasý için bir yasal çerçeve saðlanmasýnýn hedeflendiði kaydedildi.
Türkiye'nin 14 Eylül 1990'da bu sözleþmeye imza koyduðu iþaret edilen gerekçede, bu haklarýn, çocuklarýn fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarýný karþýlamayý, onlarý þiddet, istismar, ihmal ve ayrýmcýlýktan korumayý amaçladýðý ifade edildi.
Türkiye'nin, taraf olduðu 16 insan haklarý sözleþmesi ile çocukla ilgili duyarlýlýðýný ve kararlýlýðýný her platformda gösteren en üst ülkeler kategorisinde yer aldýðý belirtildi.
Önergenin gerekçesinde þunlar kaydedildi:
"Canice ve vahþice katledilen sekiz yaþýndaki Narin kýzýmýz ile Tekirdað'da insanlýk adýna utanç verici bir þekilde istismar ve þiddete maruz kalan minik bebeðimiz tarifi olmayacak þekilde hepimizi derinden yaralamýþtýr. Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan da bu konudaki hassasiyetini dile getirmiþtir. Bu anlayýþ doðrultusunda çocuklara iliþkin konular ertelenemez, geciktirilemez ve hiçbir þekilde görmezden gelinemez. Çocukluk dönemi, her açýdan saðlýklý bireyler yetiþtirilmesi için özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Bu baðlamda ülkemizde çocuk ihmal ve istismarýnýn önlenmesi ile ihmal ve istismar maðduru çocuklara yönelik önemli düzenlemeler yapýlmýþ, etkin mekanizmalar tesis edilmiþ, ayrýca idari ve yargýsal tedbirler hayata geçirilmiþtir. Ancak geleceðimizin teminatý her bir çocuðumuzun iyi oluþlarýnýn korunmasý ve desteklenmesi ile toplumsal refahýn saðlanmasý hedefine ulaþma yolunda çocuklara yönelik hizmetlerin doðasý gereði sürekli deðiþtirilmesi ve geliþtirilmesi ihtiyacý bulunduðu da bir gerçektir."
Çocuðun geliþmesi ve sosyalleþmesinde, ayný zamanda haklarýnýn ve güvenliðinin korunmasý ve çeþitli gereksinimlerinin karþýlanmasý hususunda en temel yapýlarýn baþýnda ailenin geldiði kaydedilen gerekçede, þu ifadelere yer verildi:
"Aile, birey ve toplum arasýndaki iliþkilerin kurulmasýný saðlayan en temel kurum olup koruyucu önleyici mekanizmalardaki toplumsal, sosyal, duygusal, kültürel ve ekonomik fonksiyonlarý itibariyle bireysel ve toplumsal refahýn geliþmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Son zamanlarda baþta bireylerin, biyolojik gerçekliklerinden soyutlanmasýný, cinsel kimlik kavramý üzerinden aile kurumu hedef alýnarak neslin devamýnýn akamete uðratýlmasýný amaçlayan yaklaþýmlarda artýþ görülmektedir. Bu yönüyle üstlendiði önemli iþlevi yerine getirebilmesi için ailenin desteklenmesi ve korunmasý da önem arz etmektedir. Çocuklarýn korunmasýna ve üstün yararýna yönelik mevcut politikalar ve stratejilerin incelenerek ailenin, toplumun ve kurumlarýn çocuklarýn korunmasý üzerindeki etkilerinin deðerlendirilmesi, çocuklarýn her türlü þiddet, ihmal ve istismardan korunarak akýl, ruh ve beden saðlýklarýnýn geliþimlerini destekleyici tedbirlerin belirlenmesi ile mevcut koruma mekanizmalarýnýn güçlendirilmesi için yeni önerilerin geliþtirilmesi amacýyla Meclis Araþtýrmasý açýlmasýný arz ve teklif ederiz."