Norveç'in Türkiye'nin uyarýsýyla geri adým atmasý dünyada ses getirdi
ABONE OL

Ahmad, AA bünyesinde kurulan ve Müslüman karþýtlýðý baþta olmak üzere dünyadaki tüm ayrýmcýlýk vakalarýný takip ederek haberleþtiren Ayrýmcýlýk Hattý'na yaptýðý ziyarette, Anadolu Ajansý (AA) muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Ülkesinin dünya genelinde Müslüman karþýtlýðýyla mücadeleye önem verdiðini belirten Ahmad, "Türkiye'den ve özellikle Anadolu Ajansýndan Müslüman karþýtlýðý ile mücadele için baþlattýðý giriþimden uygulayabileceðimiz her þeyi öðrenmek istiyoruz. Ýslamofobi ile mücadele konusunda ülke olarak ön saflarda yer alýyorsunuz. Bu nedenle bu konuyu sizden öðrenmek bizim için önemli." ifadelerini kullandý.

Ahmad, dünya genelinde aþýrý sað söylemlerin ve bununla iliþkili olarak Müslüman karþýtlýðýnýn arttýðýna dikkati çekerek, "Bence asýl sorun Ýslamofobinin küreselleþmesi. Ýslam'ýn yanlýþ aksettirilmesi. Dinin, en düþük seviyede ve en dar anlamýyla yorumlayanlarýn elinde nefret objesi haline getirilmesi." deðerlendirmesinde bulundu.

2022'de Türkiye ile Malezya arasýnda medya ve iletiþim alanýnda iþbirliðine iliþkin mutabakat zaptý imzalandýðýný anýmsatan Ahmad, "Malezya ve Türkiye'nin, Ýslamofobi ile mücadele konusunda birlikte çalýþmasýnýn çok önemli olduðunu düþünüyorum. Bu küresel toplumu etkileyen bir sorun. En yenilikçi iki Müslüman ülke olan Türkiye ve Malezya, Ýslam'ýn yanlýþ anlaþýlmasýna karþý çalýþmalarýn öncüsü olmalý." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE ETKÝLÝ VE PEK ÇOK ANLAMDA SÜPER GÜÇ OLAN BÝR ÜLKE"

Ahmad, Norveç'te, Kur'an-ý Kerim yakýlmasýna izin veren kararýn, Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu'nun, Norveç'in Ankara Büyükelçisi'ni Dýþiþleri Bakanlýðýna çaðýrmasýnýn ardýndan iptal edilmesine iliþkin þunlarý söyledi:

"Bu bize Türk diplomasisinin çalýþtýðýný, Türkiye'nin yumuþak gücünün çalýþtýðýný gösteriyor. Bu insanlarla yüzleþerek, onlarla yakýn iliþki kurarak þunu söylemeliyiz; 'Kýrgýnýz, bu bazý þeyleri yapmanýn doðru yolu deðil. Bu eþitlikçi bir toplumun kendisini ifade etme þekli deðil.' Bu yüzden durmalýlar. Türkiye etkili ve pek çok anlamda süper güç olan bir ülke."

Ýsveç ve Danimarka'daki Kur'an-ý Kerim yakma provokasyonlarýna da deðinen Ahmad, "Ýster bin ister 1 milyon Kur'an-ý Kerim yaksýnlar, Ýslam öðretisini Müslümanlarýn kalbinden ve zihninden silemezler. Batý bu konuda gerçekçi olmalý. Herhangi bir dine karþý nefret üretmek asla iþe yaramaz. Bu bizim kimliðimiz, bunu dünyanýn geri kalanýyla bir arada yaþayarak savunacaðýz ve bu sadece savunma meselesi de deðil." görüþünü paylaþtý.

- "MÜSLÜMAN ÜLKELERÝN ORTAK MÜCADELE ETMESÝ GEREKÝR"

Batý'nýn "ifade özgürlüðü" üzerinden yaptýðý savunmayý kabul etmediðini kaydeden Ahmad, resmi dini Ýslam olan Malezya'nýn, çok dinli ve çok kültürlü olduðunu kaydetti.

Ahmad, "Malezya, Müslümanlarýn çoðunlukta olduðu bir ülke olmasýna raðmen baþka dinlere karþý nefrete asla izin vermiyor. Kesinlikle ifade özgürlüðü, düþünce özgürlüðü, konuþma özgürlüðü, baþkalarýnýn dinini, inancýný baltalama, hoþgörüyü çiðneme ve bir arada yaþamayý zayýflatma pahasýna savunulamaz." dedi.

Müslüman ülkelerin, Müslüman karþýtlýðýyla mücadelede ortak hareket etmesi gerektiðinin altýný çizen Ahmad, sözlerini þöyle tamamladý:

"Müslüman ülkelerin Ýslamofobi konusuna biraz daha duyarlý olmasý gerektiðini düþünüyorum. Sadece tepki vermemeliler þu anda gördüðümüz þey çok tepkisel olduklarý. Üstelik tepkisel olarak bile çok az ülkenin liderlik ettiðini görüyoruz, sadece Türkiye, Suudi Arabistan ve birkaç ülke var. Bence artýk diðer Müslüman ülkelerin de biraz daha katý olma ve birlikte çalýþma zamaný. Ýslamofobik olan her þey aslýnda doðasý gereði suç olarak kabul edilebilir. Týpký antisemitizmin birçok ülkede suç olduðu gibi. Ýslamofobiyi özellikle Müslüman ülkelerde de suç saymalýyýz."