Orta Doðu'da olasý 'büyük savaþ' vurgusu! Bakan Fidan'dan net mesaj: Mücadeleye devam
ABONE OL

Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, katýldýðý canlý yayýnda gündemi deðerlendirdi ve sorularý yanýtladý.

ABD'nin 47. Baþkaný seçilen Trump döneminde Türkiye-ABD iliþkilerinin nasýl olacaðýnýn sorulmasý üzerine Bakan Fidan, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Trump ile çok güçlü þahsi iliþkisinin olduðunu dile getirdi.

Bakan Fidan, "Ben çok büyük problem olacaðýný düþünmüyorum, yani iktidarý anlamada, reflekslerini görmede bizim problemimiz olmayacak." dedi.

Süper güçlerin pozisyonlarýyla ve bunun Türkiye ile ilgili muhtemel sonuçlarýyla ilgili senaryolarý kendilerinin de oluþturduklarýný kaydeden Bakan Fidan, "Burada benim ilk etapta görebildiðim tabi yoðun bir Ýsrail yanlýsý durum var. Bu sürpriz deðil, yani Amerikan iç politikasýnda, özellikle Kongrede, iki tarafýnda da hem Temsilciler Meclisinde hem Senatoda aðýrlýklý olarak Ýsrail destekçiliði bir gerek þart haline gelmiþ durumda." ifadelerini kullandý.

Bakan Fidan, böyle bir kompozisyonun oluþtuðunu açýkça gördüklerini belirterek, "Demokratlarýn iktidar olduðu dönemde biz Gazze'de açýktan soykýrýmýn iþlendiðine þahit olduk. Daha kötü ne olabilir ki? Dolayýsýyla Cumhuriyetçilerin olacaðý dönemde de Ýsrail'le ilgili bir takým negatif geliþmelerin olacaðýný varsayýyoruz. Umarýz, Sayýn Trump, bu konuda kendi tabanýna, Amerikan halkýna ve dünya kamuoyuna vermiþ olduðu, 'ben yeni savaþlar çýkartmayacaðým, buna engel olacaðým' sözünün arkasýnda durur ve bu konuyu da özellikle Filistin coðrafyasýný da bu meselenin bir parçasý yapar." diye konuþtu.

Suriye'nin kuzeyinin güvenliðiyle ilgili bir soru üzerine Bakan Fidan, "Gerek Amerikalý dostlarýmýza gerek herkese, söylüyoruz. Kimin orada olduðundan, kiminle iþ tutulduðundan baðýmsýz, bizim milletimize, bizim devletimize tehdit teþkil eden sýnýrýmýzýn ötesindeki bu hedeflerle biz mücadele etmeye devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.

Bakan Fidan, özellikle bölge ülkelerinin veya bölgeyle ilgilenen bölge dýþý ülkelerin Türkiye'nin terörle mücadelesindeki hedeflerini iyi anlamasý gerektiðinin altýný çizerek, "Biz burada bir yayýlmacýlýk peþinde deðiliz. Sadece artýk savunmacý bir stratejiden önleyici stratejiye geçmiþ durumdayýz." dedi.

ÝÝT VE ARAP LÝGÝ OLAÐANÜSTÜ ZÝRVESÝ'NÝN SONUÇLARI "TARÝHÝ NÝTELÝÐE SAHÝP"

Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) ve Arap Birliði Olaðanüstü Zirvesi'nde, Temas Grubu'nun son bir yýldýr ürettiði bütün müktesebatýn ve bütün tekliflerin kayýt altýna alýndýðýný kaydeden Bakan Fidan, "Bence bu toplantýnýn sonuçlarý tarihi niteliðe sahipti. Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý üyesi ülkeler aslýnda diplomatik olarak, siyasi olarak bir fikir birliði içerisine girdiler, bir irade beyanýnda bulundular." deðerlendirmesini yaptý.

Bakan Fidan, zirvede özellikle Ýsrail'le iþbirliði olan ülkeler nezdinde atýlabilecek adýmlar, baþta Uluslararasý Adalet Divaný (UAD) ile olmak üzere uluslararasý kurumlar nezdinde Ýsrail'i mahkum ettirmeye yönelik atýlmasý gereken adýmlar ile çift taraflý yapýlabilecek ambargolarýn kayýtlara geçtiðini söyledi.

"Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýnýn ne zaman ve nasýl duracaðý" sorusuna yanýt veren Dýþiþleri Bakaný Fidan, "Ýsrail ve Amerika ile destekçileri herhangi bir bedel ödemedikleri sürece bu politikanýn devamlýlýðýný biz göreceðiz. Ýsrail þu anda siyasi bedel, askeri bedel, ekonomik bedel ödemiyor." ifadelerini kullandý.

ABD SEÇÝMLERÝNDE FÝLÝSTÝN MESELESÝNÝN ROLÜ

Bakan Fidan, "Amerika'daki seçimlerin kaybedilmesinde Filistin'deki meselenin de bir nebze rolü oldu. Müslüman seçmen, Arap seçmen ve baþka ezilmiþ milletlerden gelen seçmenlerin klasik olarak Demokratlarý desteklemesi gerekirken bakýyorsunuz cezalandýrdýlar ve Cumhuriyetçilerin yolundan gittiler." ifadelerine yer verdi.

Bakan Fidan, Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmýnýn cezasýz kalmasýnýn, beraberinde daha büyük bir savaþý ve öngörülemeyen kitlesel sorunlarýn ortaya çýkmasýna sebep olabileceðine iþaret etti.

Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmý konusunda gördükleri karþýsýnda kiþisel olarak ne hissettiðinin sorulmasý üzerine Bakan Fidan, "Ben bir savaþtayým. Hislerimi gösterme lüksüm yok." yanýtýný verdi.

SURÝYE ÝLE ÝLÝÞKÝLER

Bakan Fidan, Türkiye-Suriye iliþkilerinin normalleþmesine iliþkin soruya da, geldikleri noktada Suriye'de iç savaþýn donduðunu, daha fazla yüksek sayýda insanýn hayatýný kaybetmediðini ve yerinden edilmenin yaþanmadýðýný, bunlarýn büyük ölçüde azaldýðýný belirtti.

"Ama daha iyi bir çözümün mümkün olmasý için gerekli adýmlarýn atýlmadýðýný görüyoruz." diyen Bakan Fidan, Suriye rejiminin yurt dýþýndaki 10 milyon civarýnda Suriyeliyi tekrar Suriye'ye getirme konusunda bir tercih yapmasý gerektiðini söyledi.

Bakan Fidan, Suriye rejiminin, Ýsrail'in bölgedeki yayýlmacýlýðýnýn etkileriyle daha önce hiç olmadýðý kadar baþ baþa kaldýðýna dikkati çekerek, "Son 3 yýldýr esas itibariyle biz çok sistematik þekilde Ýsrail Hava Kuvvetlerinin Ýranlý milisleri sistemli þekilde vurduðunu hep görüyorduk. Yani haftada 1-2 bazen 3 operasyon yaparak. Ruslarla koordineli götürüyorlardý bunlarý. Þimdi Gazze Savaþý'ndan sonra bunun daha da arttýðýný görüyoruz." ifadelerine yer verdi.

Bakan Fidan, Rusya'nýn Türkiye-Suriye normalleþmesinde herhangi bir rolü olup olamayacaðýna iliþkin, "Eðer Þam yönetimi belli kritik konularda adým atmak isterse Ruslarýn ben buna hayýr diyeceðini düþünmüyorum. Ama Ruslarýn, (Þam yönetiminin) bu adýmlarý atmasý için çok yoðun bir baský yapacaðýný da düþünmüyorum ve görmüyorum da zaten. Bu konuda biraz nötr duruyorlar açýkçasý." ifadelerini kullandý.

MÝÇOTAKÝS, OCAK-ÞUBAT 2025'TE TÜRKÝYE'YE GELECEK

8 Kasým'daki Atina ziyareti ve Yunanistan-Türkiye iliþkilerine dair Bakan Fidan, ziyaretinin bir sürecin parçasý olduðunu, Yunanistan Baþbakaný Kiryakos Miçotakis'in Ocak ya da Þubat 2025'te Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konferansý için tekrar Türkiye'ye geleceðini söyledi.

Dýþiþleri Bakaný Fidan, Yunanistan'a yaptýðý ilk ikili ziyaretin olumlu bir atmosferde geçtiðini ve Yunanistan Dýþiþleri Bakaný Yorgos Yerapetritis'in de olumlu bir yaklaþým içinde olduðunu kaydederek, iki ülke arasýnda önceki nesillerden aktarýlanlar dahil karmaþýk problemler bulunduðunu dile getirdi.

Ýki ülkede de iç siyasetin belli miktarda baskýsý olduðunu aktaran Bakan Fidan, Türkiye'nin menfaatlerine halel getirmeden iki tarafýn da razý olabileceði bir çözüme nasýl ulaþýlabileceðinin arayýþý içinde olduklarýný ifade etti.

Bakan Fidan, Yunanistan'la baþlatýlan süreçte açýklýkla tartýþmaya ve gerginliði yükseltmemeye odaklandýklarýný kaydederek, Ege sorunu dýþýnda adalarýn silahsýzlandýrýlmasý, kýta sahanlýðý, karasularý, statüsü belli olmayan yerler, hava sahasý ve münhasýr ekonomik bölge gibi birçok farklý mesele olduðunu anlattý.

"ADADAKÝ GERÇEKLÝK ÝKÝ TOPLUMUN BÝRBÝRÝNDEN AYRI YAÞAMASI"

Bakan Fidan, Türkiye için Kýbrýs meselesinin çözümünün tek seçeneðinin iki devletli çözüm olmasýna iliþkin, Avrupa Birliði'nin (AB) aldýðý yanlýþ karar neticesinde Kýbrýs meselesinin birdenbire AB'de sorun haline geldiðine iþaret ederek, bu konunun Türkiye ile ilgili konularda da hep bir sorun alaný olduðunu dile getirdi.

Herkesin adadaki gerçekliði kabul ettiðine dikkati çeken Bakan Fidan, "Adadaki gerçeklik iki toplumun birbirinden ayrý yaþamasý, artýk her iki toplum da kendi yolunu kendi çizmiþ, kendi hayatýný kendi yaþýyor, kendi göbeðini kendi kesmiþ, yoluna devam ediyor. Bunlarýn tekrar zoraki bir þekilde, bir formül altýnda birleþtirilip güç paylaþýmý içerisine sokulmasý arayýþý, netice verecek bir arayýþ deðil." diye konuþtu.

Bakan Fidan, Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Devletleri Teþkilatý'ndaki (TDT) gözlemci üyeliðine deðinerek, KKTC'ye uygulanan uluslararasý izolasyon ve ambargonun devam ettiðini vurguladý.

"TÜRKÝYE HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIR"

ABD'nin Güney Kýbrýs Rum Yönetimi (GKRY) için silah ambargosunu kaldýrmasý, Rum yönetimiyle mutabakat imzalamasý ve üs kurma giriþimlerinde bulunmasýna dair Bakan Fidan, güvenliðe iliþkin denge deðiþtirici hareketleri çok yakýndan takip ettiklerini söyledi.

Bakan Fidan, Kýbrýs adasýnda yeni bir askeri hareketliliðe ihtiyaç olmadýðýný belirterek, "Bizim varlýðýmýzdan baþka türden bir tehdit üreten, tehdit algýlayan ve bu tehdidi bahane edip kendi silahlanmasýný gerçekleþtirme politikasý, bu baþka bir alan. Orada baþka bir niyet olabilir. Benim gördüðüm, herkes bizim her türlü senaryoya hazýr olduðumuzu biliyor. Bize Kýbrýs çok yakýn. Anavatan olarak bizim mobilizasyon kabiliyetlerimiz de çok fazla." ifadelerini kullandý.

Her iki tarafýn da diplomatik arayýþlara iliþkin niyetlerinin sürdürdüðünü kaydeden Bakan Fidan, Birleþmiþ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in iki tarafý bir araya getirdiðini ve ileride Guterres'in ev sahipliðinde Türkiye'nin de dahil olduðu dörtlü ya da beþli görüþmelerin olabileceðini söyledi

YUNANÝSTAN VE TÜRKÝYE'DEN AGÝT'TE ORTAK PROJE

Yerapetritis ile görüþmesinde Türk ve Müslüman azýnlýðýn durumunu da görüþtüklerini anlatan Dýþiþleri Bakaný Fidan, Türkiye ve Yunanistan'ýn Avrupa Güvenlik ve Ýþbirliði Teþkilatý (AGÝT) kapsamýnda ortak bir proje yürüttüðünü ve AGÝT yönetimi için ortak paket teklif ettiklerini söyledi.

Bakan Fidan, bu kapsamda AGÝT Genel Sekreterliðine bir Türk adayýn ve bir direktörlüðe de bir Yunan adayýn ortak paket ve imzayla sunulduðunu anlattý.

"TÜRKÝYE'NÝN ÖNCELÝÐÝ BÖLGEDE SAVAÞ VE ÇATIÞMA OLMAMASI"

Rusya-Ukrayna savaþýnda Türkiye'nin yürüttüðü arabuluculuða ve savaþýn gidiþatýna iliþkin Bakan Fidan, bu konunun yakýndan takip edildiðini ve ilk günden itibaren iki tarafa da çok ciddi uyarýlarda bulunduklarýný vurgulayarak, "Tabii, iþgalin kendisine biz karþýyýz." dedi.

Bakan Fidan, Türkiye'nin barýþýn sesini, umudunu ve olabilirliðini dile getiren, yükselten, sürekli o ýþýðý canlý tutan güçlü bir devlet olmasýnýn önemine dikkati çekerek, "Bu savaþ inanýlmaz derecede yok edici bir savaþ. Yüz binlerce insan öldü. Her iki taraf da kamuoyu baskýsý almamak için gerçek ölü miktarýný maalesef paylaþmýyor. Yani 500 binin üstünde insan kaybýndan söz ediyoruz." dedi.

Türkiye'nin savaþýn durmasý için pozisyonunu devam ettirdiðini kaydeden Bakan Fidan, "Biz buradan bir puan ve kredi alma peþinde deðiliz. Gerçek manada, samimi bir þekilde bu savaþýn bitmesine yönelik bir stratejik niyetimiz var. Bizim hükümet olarak dýþ politikadaki bir numaralý önceliðimiz yakýn bölgemizde savaþýn ve çatýþmalarýn olmamasý, kuzeyimiz, güneyimiz, doðumuz, batýmýz". diye konuþtu.

Bakan Fidan, bölgesel sahiplenmeyle ilgili bir inisiyatif geliþtirilmesi gerektiðine iþaret ederek, bölgenin sorunlarýný esas itibarýyla bölge ülkelerinin çözmesi gerektiðini sözlerine ekledi.

Bakan Fidan, Irak Yüksek Yargý Konseyi Baþkaný Zeydan ile bir araya geldi

Bakan Fidan, ABD'li mevkidaþý Blinken ile görüþtü

Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Rus mevkidaþý Lavrov ile görüþtü