Övgüler dizdi: Türkiye'yi Erdoðan'ýn liderliðinde güçlü bir ülke olarak görüyoruz
ABONE OL

Gil, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan ile Dýþiþleri Bakanlýðý Ýstanbul Temsilciliðindeki görüþmesinin ardýndan ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Türkiye ile çok yönlü çalýþmalarý geliþtireceklerini belirten Gil, "Özellikle tek taraflý yaptýrýmlara da karþýyýz. Özellikle Venezuela'ya karþý olan tek taraflý yaptýrýmlara da karþýyýz. Yasa dýþý olarak Amerika Birleþik Devletleri'nin uyguladýðý 900 küsur yaptýrým var. Burada Türkiye'nin desteðini hissediyoruz, her zaman bu yaptýrýmlarý kýnamýþtýr." ifadelerini kullandý.

Gil, küresel barýþa duyduklarý adanmýþlýðý vurgulayarak, Türkiye ve Venezuela'nýn ayný þeyi savunduðunu, bütün çatýþmalarýn, özellikle Avrupa'da olan çatýþmalarýn diyalogla çözülmesini hedeflediklerini dile getirdi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn bölgelerinde çok önemli yatýrým ve iþbirliði politikalarý geliþtirdiðini aktaran Gil, bunlarýn son derece önemli olduðunu, gelecek aylarda Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Karakas'a ziyaretini beklediklerini ve bu sayede bu anlaþmalardaki konularýn da ivme kazanacaðýný söyledi.

Gil, Türkiye'yi stratejik bir dost olarak gördüklerine dikkati çekerek, "Türkiye'yi biz yükselen bir potansiyel ülke olarak ve Sayýn Erdoðan'ýn liderliðinde güçlü bir ülke olarak görüyoruz. Barýþýn ve kalkýnmanýn garantisi olarak görüyoruz. Çünkü yeni bir dünya düzeni yükseliyor." dedi.

Konuþmasýna Venezuela delegasyonunu aðýrladýklarý için Türkiye'ye teþekkür ederek baþlayan Gil, "Nicolas Maduro adýna Erdoðan hükümetine en içten, en kalbi selamlarýmýzý, sevgilerimizi ve þükranlarýmýzý sunuyoruz." dedi.

Gil, Türkiye ile Venezuela arasýndaki iliþkileri çok daha ileri seviyeye taþýmayý hedefledikleri belirterek, ülkesinin yakýn bir sürede Türkiye'nin Latin Amerika'daki en önemli ortaðý olacaðýný düþündüðünü vurguladý.

Enerji, turizm, eðitim, tarým, bilim, altyapý, petrol, petro-kimya ve gaz gibi bütün alanlarda Venezuela'nýn kalkýnmasýnýn gerçekleþmesi için Türkiye'nin ülkesinin en önemli ortaðý olduðunun altýný çizen Gil, bu yýl iki ülkenin farklý teknik komisyonlarýnýn projeleri üzerinde çalýþacaðý 4'ncü Ýþbirliði Çalýþma Toplantýsý düzenleneceðini söyledi.

Gil, bugün Türkiye ile Venezuela arasýnda "Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korunmasýna Ýliþkin Anlaþma"nýn imzalandýðýný belirterek, bunun iki ülke arasýnda ekonomik alanda imzalanan 3. anlaþma olduðunu dile getirdi.

Ticari ve ikili yatýrým anlaþmalarýnýn olduðunu aktaran Gil, "Bu anlaþmalar sayesinde Türk yatýrýmcýlara Venezuela'da bir katký ve garanti veriyoruz. Venezuelalýlara da Türkiye'deki ortam için bir garanti ve katký sunuyoruz. Bu sayede inanýyoruz ki, gerçekten burada geniþleyen bir büyümeyi yatýrým açýsýndan her iki ülkede de saðlayacaðýz." ifadelerini kullandý.

Gil, 2017'den bu yana Venezuela'da özellikle bütün Türk yatýrýmlarýnýn geliþmeye baþladýðýný vurgulayarak, Türkiye'nin gýda, ulaþým ve gübre gibi çok önemli alanlarda Venezuela ile kayda deðer bir ticaret ile gýda ve petro-kimya alanýnda çok önemli bir iþbirliði olduðunu söyledi.

Çok güçlü geliþmeler saðlandýðýný ve hizmet yatýrýmlarý yapýldýðýný kaydeden Gil, Türk þirketlerinin denizcilik ve havacýlýk taþýmacýlýðýyla da önemli bir ivme yakaladýðýný, Türk Hava Yollarýnýn (THY) sefer sayýsýnýn 7'den 8'e çýkacaðýný ifade etti.

Gil, "Türkiye'nin Latin Amerika'da stratejik ve jeopolitik olarak en önemli ortaðý Venezuela'dýr. Bununla birlikte iþbirliði yapmaya çalýþacaðýz." dedi.

- "YATIRIMLARIN KARÞILIKLI TEÞVÝKÝ VE KORUMASI ANLAÞMASI"

Bugün imzalanan "Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korumasý Anlaþmasý'nýn" sunduðu fýrsatlar ve somut sonuçlarýna iliþkin soruya Gil, iki ülke için de çok önemli bir adým olduðunu, bu sayede Türk ve Venezuelalý þirketlerin karþýlýklý bir þekilde geliþmesinin saðlanacaðýný söyledi.

2018'den bu yana Türkiye ve Venezuela'nýn ticari anlaþmalar üzerine çalýþtýðýnýn altýný çizen Gil, bu süreçte imzalanan anlaþmalar sayesinde Türk mallarýnýn Venezuela'da, Venezuela mallarýnýn Türkiye'de satýlabildiðini, yatýrým anlaþmasý sayesinde de tüm yatýrýmlarýn koruma altýna alýnacaðýný belirtti.

Gil, Türk sermayesinin Venezuela'ya, Venezuelalý yatýrýmcýlarýn da Türkiye'ye geleceðini aktararak, "Ýstedikleri yatýrým alanlarýnda, yatýrýmlarýný yapabilecekler. Sadece ulusal kanunlar deðil, uluslararasý kanunlar tarafýndan da koruma altýna alýnmýþ olacaklar." dedi.

Gelecek süreçte baþka bir toplantýnýn daha düzenleneceðini kaydeden Gil, iki ülkenin ekonomi bakanlarýnýn bir araya gelerek karþýlýklý iliþkileri yeni anlaþmalarla daha da güçlendireceðini ifade etti.

Yvan Gil, enerji sektöründe de önemli bir alan açýldýðýný belirterek, Türk þirketlerin bu alanda da çalýþmalar yapabileceðini aktardý.

- "TAHIL ANLAÞMASININ YENÝLENMESÝ GEREK"

Konuk Bakan Gil, Karadeniz Tahýl Koridoru Anlaþmasý'nýn sona ermesine iliþkin soru üzerine, Türkiye gibi Venezuela'nýn da gýda güvenliði açýsýndan bu konuya çok büyük önem atfettiðini söyledi.

Venezuela'nýn bu konuyu bütün uluslararasý platformlarda dile getirdiðini belirten Gil, Afrika kýtasý baþta olmak üzere tüm kýtalarda gýda güvenliðinin saðlanmasý gerektiðini vurguladý.

Gil, uygun fiyatta gýdaya eriþimin de saðlanmasý gerektiðini ifade ederek, "Bu bölgeden çýkan tahýla dünyanýn ihtiyacý var. O nedenle biz bu anlaþmanýn yeniden ele alýnmasýný talep ettik. Bu ürünler hakikaten kimin ihtiyacý varsa onlara ulaþabilsin, bunlar sadece bir ticari mala ve pazara dönüþmesin. Çünkü bu özellikle de gýda güvensizliði olan ülkelere çok zarar veriyor." ifadelerini kullandý.

Bu konuda Birleþmiþ Milletler'in (BM) eþgüdümünde çalýþmaya devam etmek zorunda olduklarýna dikkati çeken Gil, bu çerçevede anlaþmanýn yenilenmesi talebinde bulunduklarýný anlattý.

(Bitti)

  • Venezuela Dýþiþleri Bakaný Yvan Gil
  • Venezuela
  • Venezuela-Türkiye