Öyle bir ceza verin ki darbecilere ders olsun
ABONE OL

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 12 Eylül Davasında, müdahil avukatların talepleri alındı. Avukatlar, “12 Eylül’de insanlığa karşı bir suç işlenmiştir. Öyle bir karar verin ki; darbeciler mahkum olduğu gibi, bundan böyle kimse darbeyi aklına getirmesin” talebinde bulundu. Avukatlar, Evren ve Şahinkaya hakkında işkenceden suç duyurusu yapılmasını da istedi.

İnsanlığa karşı suç işlendi

Darbe döneminde işkence yapıldığını anlatan avukatlardan Şenal Sarıhan, bu suçları işleyen kişilerin, “Anayasayı ihlal” ile suçlanmasının, onları korumak anlamı taşıyacağını savundu. Sarıhan, “İnsanlığa karşı bir suç yaşanmıştır ve yaşanmaya devam etmektedir. Bu davada, insanlığa yöneltilmiş tehdidin mutlaka cezalandırılması gerektiği inancındayız” dedi.

Kargaşanın nedeni 12 Eylül

12 Eylül Darbesi döneminde öldürülen Berfo Ana’nın oğlu Cemil Kırbayır’ın ailesinin avukatı Fikret Babaoğlu, sanıkların, insanlığa karşı suçtan yargılanmamasını eleştirdi. Müdahil avukatı Ergin Cinmen, darbenin sivil ayağının da ortaya çıkarılması talebinde bulunarak, “Bu davanın sanıklarının ülkeye vermiş olduğu zarar çok büyük. Türkiye’de son 5 günde yargıda yaşanan kargaşanın nedeni de 12 Eylül darbesidir” diye konuştu.

İşkence için suç duyurusu yapın

Müdahil avukatı Hasan Ürel de “Öyle bir karar verin ki; darbeciler mahkum olduğu gibi, bundan böyle kimse darbeyi aklına getirmesin. Toplumun farklılıklarını bir zenginlik olarak değil de çatışma ortamına zemin yaratmak için gören darbecilerin cesaretini kırın. Bu kanlı süreçte hayatlarını kaybeden insanların ruhları muazzez olsun” dedi.Müdahil avukatı Aydın Erdoğan da sanıkların işkence suçundan da yargılamaları için mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını talep etti.

‘Kozmik Oda’ da incelensin

Müdahil avukatı Ömer Kavili de Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği’nden, sivil koordinasyon grubuna ilişkin istenen belgelerin, mahkemeye gönderilmediğini savunarak, bu belgeleri göndermeyenler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Bir naip hakimle, Genelkurmay’ın kozmik odasında inceleme yapmasını talep eden Kavili, “Darbeciler mahkum olmalıdır ama ustalıkla gizlenen sivil koordinasyon grubunun da açığa çıkması gerekir” dedi