Pakistan'dan KKTC açýklamasý
ABONE OL

Eþref ve Azerbaycan Milli Meclisi Baþkaný Sahiba Gafarova, TBMM Baþkaný Mustafa Þentop'un ev sahipliðinde Ýstanbul'da bir otelde yapýlan Ýkinci Türkiye- Pakistan-Azerbaycan Meclis Baþkanlarý Üçlü Toplantýsý'nýn ardýndan basýn toplantýsý düzenledi.

Raca Pervez Eþref, toplantýda, karþýlýklý menfaat alanlarýnda iþ birliðinin artýrýlmasýnýn ele alýndýðýný ve üç ülkenin barýþ, güvenlik, ticaret, yatýrým, bilim, teknoloji, eðitim ve kültür alanlarýnda iþ birliðini geliþtirmesini öngördüklerini ifade ederek, þunlarý söyledi:

"Pakistan, Türkiye ve Azerbaycan ile iliþkilerine büyük önem atfediyor. Bugünkü etkinlik paylaþýlan barýþ ve refah hedeflerimizin bir göstergesidir. Bu vesileyle þunun altýný çizmek istiyorum. Biz, Pakistan olarak Azerbaycan'a meþru davasýnda, toprak bütünlüðü davasýnda, haksýz iþgale karþý mücadelesinde destek vermeye devam edeceðiz. Pakistan, Türkiye'nin Kuzey Kýbrýs (Türk Cumhuriyeti) konusundaki perspektifine destek vermeye devam edecek. Ayrýca Azerbaycan ve Türkiye'ye Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi Kararlarý çerçevesinde Keþmir davasýnda kendi geleceðini tayin etme hakkýný destekleri için teþekkür ederim."

Eþref, bu toplantýnýn, üç ülkenin iliþkileri açýsýndan önemli bir mihenk taþý olacaðýný ve üç ülke arasýndaki samimi iliþkilerin devamýný saðlayacaðýný dile getirdi.

Üçüncü Türkiye-Pakistan-Azerbaycan Meclis Baþkanlarý Toplantýsý'nýn gelecek yýl Pakistan'ýn baþkenti Ýslamabad'da gerçekleþtirileceðini aktaran Eþref, "Azerbaycan ve Türkiye'den mevkidaþlarýmý 2023'te Pakistan'da görmek istiyorum." dedi.

- "AZERBAYCAN BU HAÝN DARBE GÝRÝÞÝMÝNÝ ÝLK DAKÝKALARDAN ÝTÝBAREN ÞÝDDETLE KINAMIÞTIR"

Gafarova da Türkiye'nin geçen hafta 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nü kutladýðýný anýmsatarak, "Türk halký vatanlarýn baðýmsýzlýðýný ve egemenliðini savunmuþ, devlet ve demokrasisine sahip çýkmýþtýr. Darbe giriþimini önlemek için canýný veren þehitlerimizin aziz hatýrasýný derin saygý ve minnetle anýyorum. Azerbaycan halký ve devleti bu hain darbe giriþimini ilk dakikalardan itibaren þiddetle kýnamýþ ve her zaman olduðu gibi kardeþ Türkiye'nin yanýnda olduðunu göstermiþtir." diye konuþtu.

Gafarova, Azerbaycan-Pakistan -Türkiye Meclis Baþkanlarýnýn Birinci Toplantýsý'nýn geçen yýl Azerbaycan'da düzenlendiðini ve toplantýda üç ülkenin meclisi arasýnda üçlü iþ birliði formatý oluþturulduðunu hatýrlattý.

Bu formatýn çok önemli olduðunu ve üç kardeþ ülke arasýndaki yüksek düzeyli iliþkilerin çeþitli alanlarda iþ birliðinin sürekli geliþmeyle þekillendiðini vurgulayan Gafarova, üç ülkenin milletvekilleri olarak bugünkü toplantýyla bu sürece katký saðladýklarýný ifade etti.

Gafarova, þöyle konuþtu:

"Bu platform ayný zamanda modern çaðda uluslararasý iþ birliðinin önemli bir aracý olan parlamenter diplomasinin önemli ve deðerli rolünü vurgulamaktadýr. Belirtmeliyim ki geçtiðimiz dönemde uluslararasý parlamenter kuruluþlar çerçevesinde ortak faaliyetimiz ve etkin iþ birliðimiz bu üçlü formatýn gerekliliðini bir kez daha ortaya koymuþtur."

Bugünkü toplantýda üçlü formatý daha da güçlendirmenin, üç ülkenin meclisleri arasýnda pratik iþ birliði platformuna dönüþtürmenin olanaklarýný deðerlendirdiklerini kaydeden Gafarova, toplantýda kabul edilen Ýstanbul Beyannamesi'ne iliþkin "Beyanname birçok önemli konuda fikir birliðimizi ve ortak tutumumuzu yansýtmaktadýr. Bu anlamda beyanname kardeþ ülkelerimizin parlamentolarýnýn karþýlýklý güvenini ve desteðini göstermesi açýsýndan önemlidir." ifadesini kullandý.

Azerbaycan'ýn iþgalden kurtulan topraklarýnýn yeniden inþa ve imarý ile Güney Kafkasya'da egemenlik, toprak bütünlüðü ve sýnýrlarýn dokunulmazlýðý esaslarýna dayalý dostluk iliþkilerinin kurulmasýna desteklerinden dolayý kardeþ ülke parlamentolarýna teþekkür eden Gafarova, "Ýnanýyorum ki bugünkü görüþmelerde aldýðýmýz kararlar, ülkelerimizin ve halklarýmýzýn çýkarlarý ve refahý için üçlü iþ birliðimizin daha da güçlendirilmesine ve geniþletilmesine katkýda bulunacaktýr." dedi.